Tisztelt Forumozok, Tanacsadok!
Eloszor is bocsanat az ekezetek hianya miatt, de a gepemen nincsenek.
Egy olyan problemam lenne, hogy az Intrum Justita kuldott nekem egy levelet, miszerint egy jelentos tartozasom van az egyik hazai biztosito fele. Lejjebb bemasolom a nekik irt levelem, abbol minden vilagos lesz.
A kerdesem az, hogy ilyen jellegu koveteles elevul-e? (Nem akarok az elevulesre jatszani, de nem fogok olyat kifizetni, amit mar egyszer kifizettem)
Ime a levelem es a teljes tortenet:
Tisztelt Intrium Justitia Zrt.,
Eloszor egy kis tortenelem, hogy erthetoek legyenek kereseim:
2010 januar es junius kozott dolgoztam a Groupama Garancia Biztositonal, alkalmazotti statuszban.
Ez ido alatt mindossze 2db eletbiztositas volt a nevemen, melyeknek a jutaleka nem erte el a 30.000HUF forintot.
Ez magyarazatot adhat a 22.790HUF tokeerteku tartozasra.
A 2 biztositas kozul az egyik tavaly nyar korul kerult felmondasra, amely idopont joval a jutalek visszairasanak idopontjan kivul esik.
Tehat marad a masik. A masik biztositast csoportvezetom - bizonyos XY - kototte, az en nevemen (meghatarozott szamu szerzodeskotes volt a feltetele az alkalmazotti jogviszonynak, ezert tette ezt). Termeszetesen a kapot jutalekot egybol at kellett neki adnom, mivel az ugyfel az ove volt. Ez utan mondtam fel. Termeszetesen felmondasom utan ez a szerzodes is felmondasra kerult, igy visszairtak a jutalekot, amit, bar mar egyszer kiadtam, bizonyitek hianyaban kenytelen voltam ujra kifizetni. Amennyiben errol a szerzodesrol van szo, ugy most masodszor akarjak, hogy visszafizessem a jutalekot.
A nagyobb osszeg (53.280HUF tokeertek):
A biztositonal toltott idoszak alatt ugynevezett kezdotamogatasban reszesultem. Ennek pontos osszeget sajnos most nem tudom megmondani (az irataim Magyarorszagon vannak, mig en az UK-ban tartozokodok). Csak erre tudok tippelni, hogy ez lehet...
Felmondasom utan ez a kifizetett osszeg is visszairasra kerult. Reszletfizetesben allapodtam meg a Groupama Garancia Biztositoval, melyet fizettem is. Emlekezetem szerint 1, az utolso honap reszlete nem kerult befizetesre, a lentebb kifejtett indokok miatt, amely viszont nem lehet 53.280HUF! Maximum 30-35 ezer HUF.
A legnagyobb problema, hogy anno a biztositonal alkalmazotti jogviszonyban voltam foglalkoztatva. Ez alapjan a fizetesem (kezdo tamogatas + jutalekok) netto erteket kaptam meg.
A visszairasok soran viszont a Biztosito a brutto (adoval, stb. novelt) osszegeket kovetelte vissza.
Mikor ezt szova tettem, azt az igeretet kaptam, hogy az adobevallasi idoszak soran fogok kapni egy igazolast es az alapjan a kulonbozetet leirhatom az adombol. (Hogy ebbol mi az igazsag, a mai napig nem tudom)
Termeszetesen semmifele igazolast nem kaptam, ezert (azt hiszem a 2011-es evben) irtam egy levelet a Groupama Garancia visszairasokkal foglalkozo osztalyara (igyekszem kideriteni az illetekes nevet), melyben kertem oket az eddig visszafizetett osszeghez kapcsolodo igazolas kiallitasara. Mivel semmilyen valaszt nem kaptam a levelre es telefonon sem kaptam erdemleges informaciot, egy ujabb levelet kuldtem (az adobevallas leadasi hatarideje elott 2 hettel), melyben le lett vezetve, hogy az addig visszafizetett osszeg mar tobb, mint az altalam kezhez kapott netto fizetes es kertem oket ujfent, hogy kuldjek el reszemre az igert igazolast (a mar visszafizetett kezdo tamogatasrol, valamint a teljes egeszeben visszafizetett jutalekrol), vagy engedjek el reszemre a fenmarado osszeget. Termeszetesen telefonon is fevettem veluk a kapcsolatot, ahol megerositettek, hogy a levelemet megkaptak es hamarosan irasban fogok valaszt kapni. Valaszt termeszetesen nem kaptam. Egy darabig hivogattam oket, mindig ugyanaz volt a valasz - varjak az irasbeli reagalasukra, majd feladtam.
A kovetkezo esemeny az onok kapcsolatfelvetele volt 3 ev(!!!) elteltevel. (2014. februar)
A fentiek alapjan az alabbiakra szeretnem onoket kerni, mivel ha jol ertelmeztem leveluket, most mar onokkel kell kapcsolatba lepnem, nem a biztositoval:
- Eloszor is, ha tevedek es a biztositoval kell felvennem a kapcsolatot, kerem adjak meg a kontakt nevet es elerhetosoget.
- A kovetkekezo adatokat szeretnem megkapni:
- Az ertekekhez kapcsolodo pontos megnevezesek (eletbiztositas, vagyonbiztositas, kezdo tamogatas, stb.)
- A pontos szerzodesszam
- A szerzodo pontos neve
- Az alairok neve (3 alairasra volt szukseg ahhoz, hogy egy szerzodes hivatalos legyen)
- A szerzodeskotes pontos datuma
- A szerzodes felmondasanak pontos datuma
- Igazolas a kifizetett jutalek(ok) osszegerol, valamint milyen szamlaszamra (Nev, bank, szamlaszam) tortent a kifizetes. Termeszetesen alairassal, pecsettel, bescannelve.
Gondolom, ezeket az informaciokat onoknek meg kellett kapniuk, hiszen eleg hihetetlen lenne, hogy tobb, mint 3 ev utan onok megvasaroljanak egy kovetelest, amely jogossagara nincs bizonyitek.
Termeszetesen ezek utan a kovetkozo lepes annak tisztazasa lesz, mar ha tenylegesen olyan dologrol van szo, amit megkaptam, hogy a biztosito miert akar egyes teteleket duplan behajtani, de eloszor kerem onoket, irjak meg reszemre a fent kert informaciokat, vagy egy elerhetoseget a Groupama Garancia Biztositonal, ahol valaszt kaphatok a kerdeseimre es minden ketseget kizaron be tudjuk azonositani, mirol van szo.
Elnezesuket kerem a kellemetlensegert, de ket kulonbozo osszeg, ugyanazon szamlatipus megnevezessel, ugyanazon szamlaszammal es szamlajerattal minden, csak pontos beazonosithatosag nem.
Termeszetesen mindennemu egyuttmukodesre hajlando vagyok es szeretnek mielobb pontot tenni az ugy vegere.
Tehat ez volt a levelem, ez a tortenet. Kinek mi a velemenye?
Koszonom a segitseget!