Betegjog, a háziorvos nem fogad


Ági2013 # 2022.08.02. 13:40

Valósnak valós, de lehet elismeri és akkor sztem betud érte perelni.
Gondoltam itt is az az alapelv, ha hazugságot leplezek le vele akkor nem kapok büntit. De ahhoz az kell hogy letagadja.. azt meg nem tudom az eljárás előtt...

drbjozsef # 2022.08.02. 11:28

Ági2013,

Ha egy kamarai testület előtt tilos lenne mutogatni, akkor gondolod, hogy a bíróságon szabadna?

Alapvetően az a polgári ügyekben az alapelv, hogy a bíróságon szabad bizonyítás van, a bíró azt fogad el bizonyítéknak amit akar, a szabályellenesen szerzett felvétel is lehet bizonyíték, ha az adott tényt semmilyen más módon nem lehet bizonyítani, és a tény bizonyításához szükséges a felvétel.

A kamara etikai eljáráshoz kapcsolódó tájékoztatása is csak annyit ír, hogy az "egyéb bizonyítékokat" csatolnod kell. Tedd meg, az etikai bizottság téged nem fog megbüntetni - az érintett orvos persze perelhet, de ha a felvétel valós, akkor nem sokat érne vele.

Ági2013 # 2022.08.02. 09:21

Orvosetikai bizottságnál van az ügyem, de csakis hangfelvételekkel tudom bizonyítani az igazam.
MOK EB előtt szabad ilyet mutogatni ha illegálisan készült, vagy hagyni kell hogy az orvos esetleg hazudjon és utánna perben érvényesíteni?

drbjozsef # 2022.05.12. 08:29

Mi a teendő? Bármi. Nem tudjuk, mit szeretnél te.
Ha jól értelek, ez bizonyította volna a mulasztását. De ha ez nincs, nem tudod bizonyítani azt a mulasztást.
Ha a háziorvosoddal van baj, akár negyedszer is le tudjuk írni, hogy a kormányhivatal megfelelő osztályához fordulhatsz.
(Esetleg pert indíthatsz, de itt nem látom, annak milyen értelme lenne per pillanat)

Ági2013 # 2022.05.11. 23:40

Kiadta de hiányosan, ilyenkor mi a teendő? Pont a kérdéses adatok hiányoznak, ott se voltam papíron. Ennyit az elektronikus naplóról..

Ági2013 # 2022.05.07. 07:26

Pontosan erről beszéltem, háziorvoshoz nincs EHR dokumentum, holott technikailag megoldható lenne.

Csak a háziorvos így azt ír be amit nem szégyell a számítógépes rendszerbe, illetve azt töröl ki ha gond van amit csak akar.

gylab # 2022.05.06. 06:29

Most ellenőriztem a sajátomat, egyikhez sincsen EHR dok.

Szomorú örökös # 2022.05.06. 03:55

Ági2013

neked a háziorvosod is töltött fel ambuláns lapot?

Én vállalkozó vagyok, nem engedhetem meg magamnak, hogy beteg legyek. :-)
Egyébként olyan régen nem jártam a háziorvosomnál, hogy közben elment nyugdíjba. Tök véletlenül tudtam meg. Szóval jelenleg nincs.

Ági2013 # 2022.05.05. 22:50

Lehet hogy fel kellene töltenie de nem töltötte fel sosem. "Nincs EHR dokumentum" dobja vissza a gomb. Az látszik hogy ott voltam, írja az eseménykatalógus, de EHR nincs hozzá feltöltve.

De a neten keresgélve meg kérdezősködve mások háziorvosai sem töltik fel az ambuláns lapot.

Holott már minden rendelőben van számítógép meg net, ambuláns lapot adni képes orvosi szoftverrel.
Kedves örökös, neked a háziorvosod is töltött fel ambuláns lapot?

Szomorú örökös # 2022.05.05. 16:20

Ági2013

Az EESZT-ben nincs háziorvosi infó, a beutalók, receptek kerülnek fel oda a háziorvostól, meg maga a tény hogy voltam a háziorvosnál. De az hogy mivel hogy és mint az nincs fent, azt nem rakják fel a háziorvosok.

Határozottan cáfolom. Az ún. „Eseménykatalógus” menüpontba belemégy, ott minden egyes ellátásodat lekérheted. Egészen konkrétan azt, hogy hol jártál, milyen ügyben és mi volt a diagnózis. A letölthető EHR dokumentum pedig nem más, mint az ambuláns lapod.

Ági2013 # 2022.05.05. 10:55

Az EESZT-ben nincs háziorvosi infó, a beutalók, receptek kerülnek fel oda a háziorvostól, meg maga a tény hogy voltam a háziorvosnál. De az hogy mivel hogy és mint az nincs fent, azt nem rakják fel a háziorvosok.

Amúgy ez is érdekes, háziorvosoknak nem kell felrakni az ambuláns lapot?

Aprile # 2022.05.03. 13:03

Ági,
az EESZT-ből le tudod tölteni elvileg. Mindent, nem csak a háziorvosi anyagot, hanem ahol jártál az utóbbi években (amióta kötelező feltölteni az intézményeknek az elektronikus térbe). Ügyfélkapu kell hozzá, persze.

drbjozsef # 2022.05.03. 11:52

Én ilyen esetben is a nanemaaa által említett hatósághoz fordulnék.

Ági2013 # 2022.05.03. 11:02

Üdvözlet!
Háziorvosom sorozatos hibákat vétett melyet bizonyíthatna az őáltala vezetett elektronikus kartonom, tehát mikor milyen panasszal fordultam hozzá.
Ajánlott levélben kértem az adataim másolatát tőle, a 30 nap lejártával sem érkezett meg.
Nyilvánvaló hogy tudja hogy bűnös és szánt szándékkal tartja vissza.
Ilyen esetben hova fordulhatok? Betegjogi képviselő gyanús hogy a pártját fogja.
Az már megint másik dolog lesz hogyha megérkezik akkor esetleg kozmetikázva lesz.

drbjozsef # 2022.02.26. 11:53

Ajánlott? Nem. Igen. Mindegy.
Szabad? Főszabályként ott sem, de vannak körülmények, amikor igen, és értelme is van.

Ági2013 # 2022.02.26. 10:32

Üdv!

Betegjogi képviselő előtt ajánlott mutogatni a hangfelvételeket hogy igazam van? Vagy dugihangfelvételt csak a bíróságon szabad lejátszani?

nanemaaa # 2021.07.06. 07:09

A kormányhivatal járási hivatalának népegészségügyi hatóságához fordulhatsz a háziorvosod ellen, aki nem hajlandó visszaigazolni, hogy a körzetében téged ellát.

drbjozsef # 2021.07.05. 12:05

Ha később ebből gondom lesz, kiderül hogy pl a gyomorfájásomat tényleges fekély okozta, tehát a vonakodása miatt késett az ellátás lehet kártérítési pert indítani?

Bármikor lehet pert indítani. Nem tilos az.

Pl ha elmegyek magánba, kiderül hogy nekem van igazam, az ellátás költségeit behajthatom a háziorvoson?

Az ellátást nem. A vizsgálatot, legfeljebb, amihez nem volt beutalód. Ha netán pozitív, fordulhatsz a szakrendelőhöz, nem kell magánklinikán gyógyíttatnod magad, legfeljebb saját zsebből, ha akarod.

drbjozsef # 2021.07.05. 11:38

Ági2013,

Szabad orvosválasztás van. Keress egy másikat.
(Tünetet hinni? Vagy van, és látja, vagy nincs. Vagy csak időszakosan, és meséled neki?)

Ági2013 # 2021.07.05. 08:15

Háziorvos nem ad beutalót, tüneteimet nem hiszi.

Ha később ebből gondom lesz, kiderül hogy pl a gyomorfájásomat tényleges fekély okozta, tehát a vonakodása miatt késett az ellátás lehet kártérítési pert indítani?

Pl ha elmegyek magánba, kiderül hogy nekem van igazam, az ellátás költségeit behajthatom a háziorvoson?

cincinnatus # 2015.06.19. 07:56

4/2000. (II. 25.) EüM rendelet a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről

3. § (1) A háziorvos köteles ellátni az ellátási területén lakó, a 3/A-3/B. §-ban foglaltak szerint hozzá bejelentkezett és általa elfogadott biztosítottakat.

3/A. § (1) A háziorvos választása a választani kívánt háziorvosnál történő jelentkezéssel veszi kezdetét.

Ha a háziorvos a jelentkezést elfogadja, az őt választó személy (a továbbiakban: jelentkező személy) Társadalombiztosítási Azonosító Jelét nyilvántartásba veszi, és igazolást állít ki a jelentkező személy részére arról, hogy háziorvosi ellátását vállalta.

Az igazoláson fel kell tüntetni a háziorvos nevét, a háziorvosi szolgáltató rendelőjének címét és telefonszámát.

(2) Az igazolással egyidejűleg a háziorvos a jelentkező személyt nyilvántartásba veszi, és kiállítja a „Beteg törzskartonja” elnevezésű nyomtatványt.

(3) Az orvos a jelentkezést elutasíthatja, de csak különösen indokolt esetben utasítható el annak a személynek a jelentkezése, akinek lakóhelye a háziorvos ellátási területén (körzetében) van, azonban abban az esetben is el kell látnia a területén lakó beteget, ha az más háziorvost nem választott és ellátatlansága az egészségét károsító vagy a gyógyulást lassító állapotromláshoz vezetne.

3/B. §8 (1) Évente egy alkalommal indokolás nélkül, ezen túlmenően indokolt esetben lehet átjelentkezni másik háziorvoshoz. Indokolt az átjelentkezés a tartózkodási hely megváltozása esetén, illetve minden olyan esetben, amikor a választott háziorvos felkeresése akadályba ütközik.

(2) Más háziorvoshoz történő átjelentkezéskor az átjelentkezést elfogadó háziorvos az érintett személy írásbeli hozzájárulásával átkéri az őt választó személy előző háziorvosától az egészségügyi törzskarton kivonatát.

(3) Az újonnan választott háziorvos a 3/A. § (1) bekezdésében foglaltak szerint igazolja, hogy az átjelentkezett személy orvosi ellátását vállalja.

(4) A választást követő körzetmódosítás, illetve rendelési idő változása a bejelentkezett személyek ellátását - ha átjelentkezés nem történik - nem érinti.

(5) A jelentkező, illetve átjelentkező személy egészségügyi törzskarton kivonatát az érintett személy beleegyezése nélkül más háziorvosnak átadni nem lehet. Az érintett személy hozzájárulását kell vélelmezni, ha a választott háziorvos feladatait annak körzetében (rendelőjében) időlegesen vagy véglegesen más orvos látja el.

(6) A 3/A. § (3) bekezdésében, valamint az (1) bekezdésben foglaltakkal kapcsolatos vitás kérdésekben a jelentkező személy tartózkodási helye szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal népegészségügyi feladatkörében eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatala dönt.

Damp # 2015.06.01. 18:42

17 éve elköltöztünk városon belül, de a háziorvosunknál maradtunk.

Most a háziorvos bejelentette hogy nem kezeli tovább az édesanyámat, akinek strokeja volt, jelentkezzünk a lakóhelyünkhöz tartozó orvosnál.

Az meg azt mondta miért nem akkor jelentkeztünk be,17 évvel ezelőtt amikor odaköltöztünk és nem fogad minket.
Az előző orvos már kiadta a papírjait édesanyámnak a másik meg nem fogad.

Most mi a helyzet?