Idős, járásképtelen embernél a család kötelessége

benöke1 # 2016.03.23. 15:04

Szép napot nekem jövő hónapban lesz családom ellen is remélem már ítélet...hajléktalanná tettek....dec 21-én befeküdtem kórházba.....januárban közölték...nem vagyok beteg,szószerint azt mondták vagy megfagyok,vagy felajánlották egy fizetős nonprofit helyet,rokkantnyugdijam 90% fejében..választásom nem volt....mennék már lassan kifelé,de rokkantnyugdijamat már más is terheli..igy nem tudok 72 ezret fizetni.mivel csak 50-et kapok....Tehát tipikusan az uzsorába léptem bele,amiből tudjuk nincs kiút.Föleg,ha peremben a bíró 4év után sem tud itéletet kivajúdni.Kórház eljárása törvényes...én 72 ért azt kapom,amit más ingyen....nesze neked jogállam

Resa # 2016.03.21. 17:43

..jah és köszi a gondozási kötelezettség és a veszélyeztetés sorokat is.

Resa # 2016.03.21. 17:41

Tudom, ez a Jogi fórum! Törvényről, jogszabályról, kötelességről érdeklődtem...
Köszönöm a tv. bemásolását.
A családsegítő is jó ötlet, ezt is köszönöm.
Szép napot.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.21. 17:00

Van egy olyan bűncselekmény, hogy gondozás elmulasztása, se azért az ilyesmi sosem ennyire egyszerű. Már az is kérdés, hogy van-e egyáltalán a hozzátartozóknak gondozási kötelezettsége. Aztán meg, hogy van-e veszélyeztetés.

(Btk. 167. § Aki állapotánál vagy idős koránál fogva önmagáról gondoskodni nem tudó személlyel szemben gondozási kötelezettségét nem teljesíti, és ezáltal a gondozásra szoruló életét, testi épségét vagy egészségét veszélyezteti, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.)

végrehajtó1 # 2016.03.21. 16:31

Család segítőt keresd a problémával az önkormányzatnál

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.21. 16:26

Jogi Fórum...

Resa # 2016.03.21. 16:20

Amit én szeretnék: tisztában lenni, kötelesek-e a családtagok segíteni vagy nem?
Nem tudom milyen végzésről van / lehet szó.
Azt is értem, hogy a hozzátartozóknak dolgozniuk kell.
Csak azt nem értem,pl. erkölcsileg hogy fér bele a családtagoknak, hogy egy ilyen helyzetet nem akar megoldani?
Ha én lennék ilyen helyzetben, akkor biztosan fizetnék egy ápolónőt arra a 8-10 órára, H-P-ig mert lelkileg is úgy érezném, hogy ez így lenne a helyes és kötelességnek is érezném.
Ha a családtagok nem tudják összedobni az ápolónőre a pénzt, akkor a családtagokkal beszélném meg, ki és mikor lenne vele. Nem ez lenne a helyes?
Itt nem egy rövid távollétről van szó és nem olyan esetről, amikor az illető egyedül ki tud menni a wc-re.
Szóval van valamilyen törvény ilyen esetre vagy mindenkinek joga van - szankció nélkül - a majdnem magatehetetlen hozzátartozóját hosszú időre magára hagyni?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.21. 15:10

Mégis, mit szeretnél? Állandó őrizetet neki bírósági végzés nélkül?

Resa # 2016.03.21. 14:37

Üdv!
A saját otthonában él egy idős, járásképtelen ember. A családja hosszú órákra magára hagyja őt, amíg dolgoznak.
Az illető idős nem akar kórházba, otthonba menni és állítólag idegent sem szeretne a lakásában látni, aki szükség esetén segítené őt ebben a pár órában.
Nem ismert, hogy milyen családtagokkal él együtt és az sem, kötött-e velük valamilyen szerződést.
Van-e valamilyen jogszabály , amit a család elé lehet tenni, hogy nem hagyhatják hosszú időre egyedül az illetőt? Ugyebár előfordulhat rosszullét, félrenyelés, víz-tűzeset, betörés, akármi....
Köszönöm.