Mellékvízmérő csere

Szomorú örökös # 2017.04.15. 06:53

tamás1234

20-30 Ft./db. áron még azt is kikötheted, hogy a szám mellett a k.k. arcmását, vagy péniszének hiteles ábráját rakja rá a fröccsöntő...

A plombán a nyomó hagyja rajta azt, amire gondolsz, nem pedig eleve a plombán van rajta. Nyilván plombát akárhány darabot vehetsz, de nyilván a társasház lakói pontosan azért választják a hiteles mellékmérő lehetőségét - és nem a közös képviselő által "hitelesített" verziót - mert úgy gondolják, hogy a fogyasztott vízmennyiség után szeretnének fizetni, ez ilyen egyszerű. És még mindig ott vannak az ún. közös fogyasztók, azaz falikút a kukatárolóban, esetleges kerti csap, amivel néha a gyepet locsolják és társai. Sőt még olyan házban is jártam, ahol konnektort kellett felszerelni a víztisztítónak, mert az udvaron a lakók egy közös használatú nyári medencét állítanak fel minden évben, hogy a gyerekeik jól érezzék magukat. Nos, ezek a vízfogyasztások sosem mennek keresztül a mellékmérőkön többnyire, de hát akinek elönti a fejét az összeesküvés elmélet, annak aztán hiába magyarázom mindezt. :-)

Szomorú örökös # 2017.04.15. 07:02

joke

Megint másról beszélsz, a feltett kérdésre kéne válaszolni!

Köszönöm, én elégedett vagyok a vízszolgáltatómmal, úgyhogy ha nem haragszol, nem állok be mögéd szidni őket. :-)

Ha az almérőket tekintené főmérőnek a szolgáltató - ha már plombálja és hitelesíti őket - akkor szankcionálhatja, ha valami visszaélést talál leolvasáskor. És olyan kérdés fel sem merülhetne, hogy a "fő és almérők különbözete".

És a mellékmérők előtti fogyasztást vajon hogy fizettetnéd ki a társasházzal?
Az csakis a lakáson belül mér, máshol nem.

Szomorú örökös # 2017.04.15. 07:06

joke

OFF

Ahogy gáz, vagy villanynál sem merül ilyen fel. Ott sem tudja a fogyasztó, mennyivel mér többet, vagy kevesebbet a mérő.

Neked ez a becsípődésed, hogy ha felszerelnek egy mérőórát, akkor az csakis többet mérhet? Bakker, én itthon - mivel két lakásom van és az egyikben nem én lakom - felszereltem egy villany-almérőt és volt olyan időszak, amikor a másik lakásban senki nem lakott. És lám, a két mérő tökéletesen megegyező állást mutatott mindig hó elején. Vajon miért van ez? Biztosan itt járt Timur és csapata és az én saját almérőmet is megbuherálták, ugye? Pedig azt nem is náluk vettem. :-D

OFF vége

joke # 2017.04.15. 08:13

Mint mondtam, a kutyát nem érdekli hogy többet, vagy kevesebbet mér egy főmérő. Nem ez a probléma!
Az a probléma, hogy LÉTEZHET ilyen főmérő a vízszolgáltatásban! A gáz- és villanynál nincs ilyen.
Van hálózati veszteség, ezt hárítja át a különbözettel a vízműcég a társasházra. Van ilyen villanynál, meg gáznál is. Ezeket kompenzálják alapdíjjal, áremelésekkel, csillagászati kötbérekkel, stb.
Víznél is van alapdíj, vízdíj, csatornadíj, áremelés, stb. És pluszban "bekötési főmérő" a társasházaknál.
Miért is?
Ha egy társasházban külön közös fogyasztási helyek is vannak, azokra ugyanúgy mérőt kell rakni! Ahogy egy lépcsőházi világításnak is külön mérője van.
Most komolyan védeni próbálod a védhetetlent?
Az egész topic az irreális szolgáltatói sarcokról indult, amivel láthatón MÉG tovább növelik a vízművek a bevételeiket, nem elégszenek meg a "különbözeti vízfogyasztás" - nem kevés - bevételével.
Ezt sem a gáz-, sem az áramszolgáltatók nem tehetik, mert a főmérőket saját költségükön cserélik...

joke # 2017.04.15. 09:44

Tamás!
Most komolyan azt hiszed hogy feltaláltad a spanyol viaszt?
Országos viszonylatban biztos hogy több száz olyan társasház van, amelyik csak a főmérő állása alapján kap vízszámlát. Minden lakásnak van almérője, amihez köze nincs a szolgáltatónak. Nincs plombálva, nincs lejárati ideje és arra szolgál hogy fogyasztásarányosan legyen elosztva a házban a fogyasztás. Minden lakásban van ilyen mellékmérő. A lakó havonta azonos, un. "vállalt" m3 után fizet be vízdíjat a közös költség részeként. Év végén vagy elején, a k.k. vagy a házból megbízott személyek leolvassák az almérők állását. Aki többet fogyasztott a vállaltnál az még befizet amennyit kell, aki kevesebbet fogyasztott, az pedig visszakapja a többlet befizetését.
Ami eltérés van a főmérő és almérők összegének állása között, azt közös költségből egyenlítik ki, vagy azt is arányosan felosztják a lakók között.
Ez a módszer sokkal olcsóbb a "külön mindenkinek a szolgáltató számláz" című verziónál és kevesebb nyűg is van vele. Hátránya, hogy ha valaki simlizni akar a lakótársak rovására, könnyen meg tudja tenni. Ez ellen, ki lehet egészíteni a dolgot egy nem vízmű általi plombálással, hogy nyoma legyen ha valaki variál. Számtalan helyen működik ennek a módszernek valamelyik változata.
Nyilván, igazából csak a kis létszámú társasházakban érdemes bevezetni a plomba nélküli változatot, ahol a lakók ismerik egymást és megbíznak egymásban.
Sok lakásos házakban - a nagy számok törvénye alapján - nagyobb a valószínűsége annak, hogy lesznek "ügyeskedők..."

joke # 2017.04.15. 10:20

Az is lehetne pl.egy verzió, hogy meghagyják a jelenlegi főmérőket az aknákban, de nem az lenne a számlázás alapja. Ezek csak un. "kontroll mérőként" funkcionálnának, de a lakások mérői lennének a plombált, hitelesített főmérők, a számlázás alapja.
Arra jók lehetnek a kontroll mérők, hogy a nagyobb eltérések kibuknának és utána lehetne nézni az okoknak.
De különbségi kifizetés nem lenne, mert ilyen gáznál és villanynál sincs. Azt hálózati veszteségként kell elkönyvelni, netán kideríteni hogy valaki simlizik.

De egy szó mint száz, egy csomó bevételnövelő módszert alkalmaznak mára már a vízművek, nem kéne ezt még ilyen irreális mellék-mérőcsere árakkal és hasonlóan irreális - és manipulatív célú - plombálási díjakkal is tetézni...

Örökös!

Neked bizonyára van némi "vízműves szál" a múltadban, vagy a rokonságodban! Különben nem lennél ennyire elfogult... :)

Szomorú örökös # 2017.04.15. 10:26

joke

Az egész topic az irreális szolgáltatói sarcokról indult

Nem-nem, az egész topik onnan indult, hogy bár volt már másik ilyen, te nyitottál egy újabbat, hogy fikázni tudd a vízműveket, amellyel jól láthatóan neked van egyedül problémád, mert zavart volna, ha más vízórás téma is esetleg előkerülhet ott. Egyébként nagyon pontosan olvashattad, hogy 3-3,5 ezer körül van az általad vitatott összegből a kiszállási díj - ami teljesen korrekt egy nagy szolgáltató részéről, mert én kisvállalkozóként is elkérek 2500-at - és mindössze 2-2,5 ezer a plombázás költsége. Tehát máris nem 6500 Ft-os irreális plombázási költségről beszélünk ugyebár. A kiszállási költség pedig jogos, hiszen nyilván nem tömegközlekedéssel fog járni a szerelő, ahogyan te azt elvárnád tőle és a hollander-plombázást sem tudja megoldani bent. Ja, és hát a kiszállási költség a 14 ezres óracserében is benne foglaltatik. :-)

Szomorú örökös # 2017.04.15. 10:28

joke

különbségi kifizetés nem lenne, mert ilyen gáznál és villanynál sincs.

Hogy a 3,14ába ne volna ilyen a villanynál! Szerinted a közös mérőt vajon ki a tö..öm fizeti? Nyilván a közös költségből a lakók. Pont ugyanaz a helyzet, mint a víznél. Ott is van a társasháznak egy ún. "közös" vízfogyasztás, csak még mindig ezt képtelen vagy felfogni. Pl. egy tisztességes házban a kukákat időnként ki szokták mosni, meg hasonlók. :-)

Szomorú örökös # 2017.04.15. 10:31

joke

Neked bizonyára van némi "vízműves szál" a múltadban, vagy a rokonságodban!

Szó nincs erről! Csak én kicsit reálisabban látom a történetet és nincsenek összeesküvés elméleteim. Mert ahogy olvashattuk tőled, szerinted minden szolgáltató mérője többet mér, átver téged, stb. Igaz, hogy én meggyőződtem már az ellenkezőjéről - le is írtam - de ami nem a te elméletedet támasztja alá, azokon valahogy átsiklasz, nem olvasod el szándékosan. Ettől függetlenül más minden hozzászólást elolvas végig! :-D

Szomorú örökös # 2017.04.15. 11:13

tamás1234

Nem ezen a fórumon kéne hablatyolni, hanem a saját szomszédaidat kéne meggyőznöd...

Pontosan! És főleg nem új topikot nyitni olyan témával kapcsolatban, amelyről minimum már másik 12 is van a fórumon, legalábbis én ennyit legalább összeszámoltam. Ezzel kapcsolatban teljesen jogos a „fing-fűrészelés” jelzővel való illetés. :-D

(de várj, nemsokára jön az, hogy mi ketten egy és ugyanazon személy lehetünk :-D )

joke # 2017.04.15. 11:27

Tamáska!
Nem kell megsértődni!
Elővezettél valamit, ami már régóta bevált gyakorlat.
Én leszarom hogy kik, hol, hogyan mérik és osztják el a vízfogyasztást!
Csak attól dobom el az agyam, hogy pusztán azért, amiért 8 évre emelték a mellékmérők lejárati idejét, úgy gondolják egyes vízszolgáltatók, hogy ezentúl egy vízmérő cseréje 14 ezer, egy sima plombálás meg 6200Ft. Egy éves alapdíj meg 9500Ft, bekötésenként!
Miközben egy mérő 3000Ft, egy plomba meg 25Ft, és mennyi 2km autózás?
És kíváncsi lettem volna arra, hogy ezt simám megtehetik anélkül hogy valaki perre menne ellenük, erőfölénnyel és monopolhelyzettel való visszaélés címén?

Lényeg, hogy az itteni régi "szarfűrészelők" krva jól megértik egymást. Mind a hárman...:)
Ez a fórum minden, csak nem "jogi".

joke # 2017.04.15. 11:30

Látom, nem olvasol!
Örökös meg nonolet került gyanúba, hogy egy személyt takar a két nick.
Nonolet be akart iskolázni, hogy ki tudjam fizetni a vízmérőcserét, vagy a plombálást. :D
Olvasd el a topik elejét!

Szomorú örökös # 2017.04.15. 11:35

tamás1234

Abban igazat adok neked (ez volt az eredeti téma), hogy irreálisan drágán cserélik a lakásokba a mérőket és irreálisan drágán plombálnak...

Mindig elfelejtik a laikusok, hogy egy szolgáltató sohasem szeretet-vállalkozás, nyilván meg szeretne élni abból, amit a számlákért kap, ugyanis azok után járulékokat, adókat, miegymást kell fizetnie. Az is teljesen jogos, hogy ha nálam bármilyen mérőóra fel van szerelve, amely az ő kezelésükben van, akkor az után bizony alapdíjat kell fizetni. Ami többnyire elenyésző összeg, engem nem is érdekel, mert nyilván azért van, hogy igénybe veszem a szolgáltatásukat. Ha valaki pl. továbbra is felszerelve tartja a gázóráját, bár el van zárva és egyáltalán nem használja, attól még az a fogyasztás bármikor használható, azaz rendelkezésre állás van. Ez kb. ugyanaz, amikor anno a vasútnál létezett ún. készenlét. Fizettek alapdíjat rá, mert az illetőnek folyamatosan rendelkezésre kellett állnia, más olyan tevékenységet nem végezhetett, ami a bevethetőségét korlátozza (pl. kocsmalátogatás), azaz nem ő rendelkezett az idejével, bármikor balesetre berendelhették.

Szomorú örökös # 2017.04.15. 11:37

joke

Miközben egy mérő 3000Ft, egy plomba meg 25Ft, és mennyi 2km autózás

Őszintén kívánom, hogy dolgozz egy ilyen szolgáltatónál, aki ennyire szarért-húgyért csinál meg bármit. De aztán nem akarok rinyát hallani, hogy kevés a fizetésed. Ha neked ez az elvárásod, akkor miért nem hozol létre egy nonprofit vízszolgáltató céget és szolgáltatsz te magad? Ja, akkor esetleg rájönnél, hogy nem csak ennyiből áll, hogy órákat cserélgetünk? :-D

Szomorú örökös # 2017.04.15. 11:39

joke

Örökös meg nonolet került gyanúba, hogy egy személyt takar a két nick.

És remélem, hogy nonolet is legalább annyira jól szórakozott rajta, mint én. :-D :-D :-D :-D :-D
Inkább téged olvaslak, jobb vagy a Dumaszínháznál is! :-D

Szomorú örökös # 2017.04.15. 11:42

joke

Miért ne lenne ez jogi fórum? Ami valóban jogi kérdés, azzal igenis foglalkoznak, de a „fing-fűrészelés” - bocsi, de ez kurvára tetszik nekem - továbbra sem jogi téma. Fúrass egy nortonkutat az udvaron, helyezz rá egy házi vízművet, és megfelelő tisztítás után lehet jobb víz folyik majd a csapodból, mint ami a vízvezetéken az utca felől jön. Akkor már csak a villanyszolgáltatót ekézheted, hogy neked nem is ment annyit a szivattyúd, mint amennyit kiszámláztak rád. :-D

matthiasi # 2017.04.15. 16:57

tamás1234
!
2017.04.14. 21:28
Ja, és X évenként a Közös képviselő "hitelesíti" az órákat felmegy 2 db. 10 literes vödörrel és teletölti Géza néni kádjában... Ha az óra is 20 litert mutat, vegyük hitelesnek...
Nekem nemrég cserélték a 25 éves vízórámat, csere előtt próbaképpen megcsináltam ezt a dolgot 100 liter vízzel... Az óra is pont 0,1 m3 fogyasztást mutatott...

írta tegnap este.
Ezzel csak a baj, hogy az egy kalibrálási folyamat-
a hitelesítés : kalibrálás és arra feljogosított személy általi jóváhagyás.
nekem a bérlőknél lévő almérőket kb. 5 -6 évente bekalibrálom. azaz ellenőrzöm, hogy jól mérnek e.
jó nem vödörrel hanem 200 literes hórdókkal.

Szomorú örökös # 2017.04.15. 18:51

tamás1234

A kérdés onnan indult, hogy joke saját maga is megcsinálja akár a vízmérő cseréjét - amit persze nem tehet meg szerződéses vízfogyasztó esetén, mert akkor ugrik a szerződése a vízszolgáltatóval - és így kell kihívnia a szolgáltató emberét, aki ráteszi a plombát - szerinte rohadt drágán. Szerintem meg teljesen korrekt, hiszen maga a munka csak 2500 körül van, a kiszállási költség - ami nem sarc, hanem egy helyszíni szolgáltatási egységár, amit minden háznál végzett munkánál kiszámláznak - teszi ki a nagyobb részét. Szó nem volt csoportos munkáról. Nyilván az sem biztos, hogy egy társasházban tök egyszerre jár le a hitelessége az óráknak, ugyanis több olyan házat tudok, ahol csak a lakások egy részében van mellékmérő, a többiek azt fizetik, amit a számla alapján a közös képviselő megszab nekik. Nos, itt nagy valószínűséggel a lakók egyenként jelezhették a vízmű felé, hogy mellékmérőt szeretnének és nem pedig csoportosan egyszerre mentek ki.

Zöldövezeti11 # 2017.04.16. 08:57

számomra az tűnt evidensnek, hogy az órákat egyszerre rakták fel és ezért egyszerre is cserélik.

egyáltalán nem evidens ez. Csal az új, egyszerre átadott társasházaknál fordul ez elő. A többség egy fejlődés i folyamat eredménye.

még most is van a környezetemben olyan soklakásos társasház / kb. 40 lakással / ahol léteznek vízmérő nélküli lakások.
Ezek átalányt fizetnek.
és bizony az átalánynál is akadnak anomáliák.
pl. a 83 nm -en lakó özvegyasszony ha átalányt fizet akkor finaszírozza a 36 nm -en lakó 9 tagú etnikai család fogyasztását.
Mint ahogy a nm alapú közösköltség is egy rossz konstrukció.
Mert ugye ... a no most nem etnikum hanem a szállásra kiadott lakásoknál a havi átlag 50 vendég csak nagyobb teher a közöshelyiségekre mint az egy szem vénasszony.
Aki nem hiszi tapasztalja ki !!

Zöldövezeti11 # 2017.04.16. 08:58

Csal = csak