Üdvözletem.
Adott egy telefon és egy gázvezeték, mely az utcáról a szomszéd telekig a mi telkünkön megy át. A területünkre semmilyen vezetékjog nincs bejegyezve. Hogy tudom ezt leszedni? A letépem és nem én voltam nem az én műfajom. Szeretnék rongálás nélkül, a jogommal élve megválni ezektől a koloncoktól. Köszönöm.
vezetékek telekről eltüntetése
- 1
- 2
„ Hogy tudom ezt leszedni? A letépem és nem én voltam nem az én műfajom”
Eszedbe-se jusson, a közműhálózat rongálása bűncselekmény!
A vezeték tulajdonosát kell felszólítani!
Egyáltalán hogy került oda?!
Az előző tulaj engedte. A telek két testvéré. Azóta más a felállás és itt lóg végig az udvaron keresztbe. Ha bővítünk is pont 7tban van. A tulajdonos a szolgáltató? Már két panaszlevelet írtam. Az elsőre nem is reagáltak.
Ez eseteben szerzett joga van.
Azaz...
A saját költségeden
kell megoldanod a változtatást,
ha nem tetszik, ami most van.
Köszönöm. A gázvezeték nem a föld alatt van, hanem a bejövő még a szomszéd területén a kerítés mellett, majd kb 50 cm-re a föl fölött végig áthozva a kerítés mellett a mi oldalunkon. Sem festeni sem egyebet nem szeretnék ha végezne a kertben, ill veszélyes is elve.A gyerekek is ráállnak néha, meg ott kapálunk, fűnyírózunk. Sajnos apósomé volt a ház, és testvére laktak itt annó, és ő olyan szerencsétlenke volt, ez a család meg az a rátelepedő. Már a másik szomszéd ki is tiltotta a portáról őket mert oda meg kéretlenül bejártak. Szóval egy cseppet sem kívánja senki őket területen belül látni semmiképp. A lényeg. Telefon oszlop van a telekhez vezető bejáró előtt is, tehát telepíteni semmit nem kell, max átkötni erről arra, és a bekötőútjukon bevezetni a házig. De hát ez így a melósoknak annó egyszerűbb volt gondolom. Ad kettő. Bővítünk idővel és pont útban van a vezeték, tehát alap nem is lehetne majd ott. Akarták a telken keresztül a szennyvizet is, meg a vizet, de azt már mikor övé volt az ingatlan a férjem nem engedte. Azt megoldották a bejárójukon keresztül.
Kérj bérleti díjat a szolgáltatótól a telked használatáért 5 évre visszamenőleg. ;)
Egyébként itt is felteszem a kérdést, hogyan szállt rád a telek, hogy nem tudtál a vezetékekről? Vagy akkor még tetszettek? Ha a cipő egy számmal kisebb, akkor is megveszed, mert jó a színe?
És még egy. Szerintem semmiféle keresztezési engedély nincs. Két hónapja nyüstölöm a szolgáltatót, de még nem válaszoltak. Ez kicsit furi nekem, mert ha lenne, esetleg tényleg az én saram lenne semmibe nem állna nekik leírni. De ha ők a hunyók, akkor már molyolnak.
A telek a férjemé, akinek most halt meg az édesanyja. Addig apósomé volt, akitől a férjem kivásárolta még halála előtt (akkor még én nem voltam képben) és az anyjának haszonélvezetije volt rajta. A vezeték eddig is ocsmány volt, de most van alkalmunk hivatalosan is rendbe tenni amit anyósomék elbalfaszoskodtak.
Ezt megpróbálom, köszönöm Neemaa. Kérünk bérleti díjat, és abból telepíttetünk át esetleg. Meglátjuk mennyi az annyi. Oszlopot rosszul írtam, tényleg kellene a ház elé. Az villanyvezeték ami ott fut.
F. Laca ::
Oké, de akkor is rajta kéne lennie a tulajdoni lapon, mint
szolgalmi jog nem?
Mi van a tulajdoni lapra bejegyezve?
zsebi0202 ::
Ha bérleti díjat kér, akkor ezzel elismeri a
telekkeresztezés jogosságát. Nem biztos, hogy
első menetben ez a célszerű. Tisztázni kell
a helyzetet, hogy milyen jogi alapja van a
vezetékek áthaladásának. Ha ez megvan,
akkor lehet azok eltüntetésére stratégiát kidolgozni.
Köszönöm:
Paxia- Eddig két panaszoslevél ment a szolgáltató felé. Jeleztem hogy nincs bejegyzés a létezésére, hogy zavaró, hogy a tevékenységünkkel (mg meló) akár kárt is tehetünk benne. Hogy nemsokára bővítünk, és pont a tervezett bővítésbe lóg bele. Még semmi válasz nem érkezett. Mindenképpen megvárnám a szolgáltató álláspontját az ügyben. Sajnos nekem kell toppon és naprakészen lennem, ez egy ilyen ország.
L Faca: Semmi. Azzal kezdtük hogy megnéztem. Mostani jogszabályok alapján (olvasgattam, laikusként) mindenképpen kell vezetékjogot bejegyezni. közjegyző, etc.
L Faca. Tudtommal (évekkel ezelőtt rádióban hallgattam, nagy felháborodást váltott ki és tényleg megtörtént) az állam a villanyvezetékekre a tulajdonos beleegyezése nélkül szolgalmi jogot bocsájtott ki. Tehát bárhol megy át a vezeték, akár kül, akár belterület, azt megterhelik ezzel a joggal. Na most ez csak az oszloposra, vagy a házakhoz bekötöttre is érvényes-e, az kérdéses. Nem örültek neki, x százalékkal csökkentette a tulajdonok értékét. Ahogy fent is jeleztem, megvárom a válaszlevelet (egy hónapon belül ígérték, a honlap szerint). Nem szeretném a nyakamba venni. Semmiképp.
Az, hogy a gázvezetéknek meg a föld alatt kellene mennie, hát na, elég érdekes, és veszélyes is így. Kicsit kellemetlenül érzem magam, mert nem kevés költségük lesz ha kötelezik őket hogy ott vezessék. Jó pár méter a gázóráig a bekötő szakaszuk a házig. Nem egy szívtelen valaki vagyok, azt lehet tavaszig elhalasztjuk. Azért addig is ott is megnézem hogy mi is az ami az én malmomra hajtja a vizet.
Az is érdekes egyébként, ha tényleg leszakadna akár egy nagyobb vihar miatt, nem külső beavatkozásra, vajon joguk lenne-e visszatenni ugyanígy. Egy másik fórumon egy úr azt írta, nála rengeteg vezeték lógott, mindet letépkedte, egyet sem kötöttek vissza. És semmi kára nem lett. Azt mondta a vihar volt. Nem lehet meghazudtolni. őszinte leszek, nekem a homlokomra van írva, ha sillentek, nem is szeretek.
Más írtam: arra készülj, hogy a te költséged lesz az áthelyezés...
Nekik ugyanis szerzett joguk van!
Így az ma már mindegy, hogy anno miként került oda.
Mivel te akarsz felrúgni egy status quo-t,
nyilván te fizeted a költségeket is majd.
Sajnos magamnak sincsenek jó híreim. Ahogy olvasgatom a jogot 15 év után alap megszerzik. Már 11 évnél tuti régebben van itt a vezeték, kérdés mióta. A legszebb, a férjem itthon sem volt, csak az anyja akinek haszonélvezetije volt a tulajdonon, úgy kötötték át a telek fölött. Kérdés hol tudom megnézni melyik vezeték mikor lett ide bekötve.
Tökmindegy... ott van (ráadásul jó régóta), szerzett jog.
zsebi0202
Nálunk az óra előtti méretlen vezeték javítást anno ingyen és bérmentve végezte el a szolgáltató, mivel az még az ő területe. Lehet ezt a vonalat kellene esetleg megtámadni, elvégre az még a gázóra előtt van a szomszédnak.
F.Laca
Szerintem kevered a szezont a fazonnal, a kérdező telkén fizikailag áthalad egy gázvezeték. A te esetedben pedig a levegőben megy végig át a telek felett egy vezeték, ha jól értelmeztem, a szomszéd telkén semmilyen közbenső oszlop nincs. Azért a kettő között óriási a különbség.
L Faca igen ahogy szomorú írja. Nálunk kér vezetékről van szó. Az egyik a telefon ami belép a kerítés fölött az utcáról majd teljes hosszban keresztben végighalad a területünkön és úgy csatlakozik ott a szomszéd ház tetőszerkezetére. Két házat képzel el egymás mellett, amit egy nagy telek kettéosztásával építettek. A telkekkel szemben már más kert van, utcafrontunk csak nekünk lenne. De hogy a hátsó házhoz is eljussanak nem szolgalmival terhelt3k a mi ingatlanunkat hanem a mi ill a szemben lévő telek közé lecsatoltak a hátsó házhoz egy utat. A gázvezeték pedig ide van bekötve ehhez a kapuhoz a szomsz3d területére, majd rögtön a csonkról amin csak egy elzáró csap van átbújik a kerítésen a föld fölött kb 50 cm magasan, végig kúszik így a mi oldalunkon a kerítés mellett és a végén átbújik ismét a kerítésen, ahol kb 1,3 magasságban oszlopokon felvezették és a kerítés fölött megy végig így már a szomszédos területen egészen a gázóráig. Agyrém amit engedtek itt ezzel a telekkel művelni. Hála legalább annyi esze volt a férjemnek hogy a szennyvíz-víz bekötést nem engedte. Ebből gondolom hogy azért a többire is kell engedély ha van lehetőség az utcakapcsolatra, mert arra nem kötelezték hogy de igenis van joguk, hanem elvezették a bekötőút alatt.
Ma felkerekedünk és meglátogatjuk a két szolgáltatót. Meglátjuk mit tehetünk az ügy érdekében.
Annyit még hozzatennék. A telefonzsinór minden támaszték nélkül a házunk mellett halad el úgy hogy a padlásajtó nyitásával már arrábbtoljuk a levegőben. Az az ajtó akkor is ott volt és használtuk mikor kötötték. A telek szélességében kb min 30 méter. Áthaladt egy óriási körtefán, amit most vágtunk ki és nem kevés meló, emellett nekem + költség volt hogy kivágják a telefonzsinórra vigyázva. A gázvezetéket a rozsdásodó csőben pedig eleve veszélyesnek gondolom.
Annyit még hozzatennék. A telefonzsinór minden támaszték nélkül a házunk mellett halad el úgy hogy a padlásajtó nyitásával már arrábbtoljuk a levegőben. Az az ajtó akkor is ott volt és használtuk mikor kötötték. A telek szélességében kb min 30 méter. Áthaladt egy óriási körtefán, amit most vágtunk ki és nem kevés meló, emellett nekem + költség volt hogy kivágják a telefonzsinórra vigyázva. A gázvezetéket a rozsdásodó csőben pedig eleve veszélyesnek gondolom.
zsebi0202
Ez a két "telek" és az az út hátra
HÁNY helyrajzi számom is van?
Mert, ha egy hrsz.-on van minden,
akkor
osztatlan közös tulajdon az egész
Ami nagy szívás ...
Kedves Nonolet, kettőn. Két különálló helyrajzi számon, és a hátsó telekhez tartozik a bekötőút is. A földhivatalban megnéztem térképen.
Sajnos egyéb okok miatt kissé halasztanunk kellett, de ma készülünk bemenni. Hála Egerben mindkét szolgáltatónak egy épületen belül van az ügyfélszolgálata.
- 1
- 2

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02