vezetékek telekről eltüntetése

zsebi0202 # 2017.11.13. 09:48

Kedves Nonolet, kettőn. Két különálló helyrajzi számon, és a hátsó telekhez tartozik a bekötőút is. A földhivatalban megnéztem térképen.
Sajnos egyéb okok miatt kissé halasztanunk kellett, de ma készülünk bemenni. Hála Egerben mindkét szolgáltatónak egy épületen belül van az ügyfélszolgálata.

nonolet # 2017.11.09. 07:06

zsebi0202

Ez a két "telek" és az az út hátra
HÁNY helyrajzi számom is van?

Mert, ha egy hrsz.-on van minden,
akkor
osztatlan közös tulajdon az egész
Ami nagy szívás ...

zsebi0202 # 2017.11.09. 06:46

Annyit még hozzatennék. A telefonzsinór minden támaszték nélkül a házunk mellett halad el úgy hogy a padlásajtó nyitásával már arrábbtoljuk a levegőben. Az az ajtó akkor is ott volt és használtuk mikor kötötték. A telek szélességében kb min 30 méter. Áthaladt egy óriási körtefán, amit most vágtunk ki és nem kevés meló, emellett nekem + költség volt hogy kivágják a telefonzsinórra vigyázva. A gázvezetéket a rozsdásodó csőben pedig eleve veszélyesnek gondolom.

zsebi0202 # 2017.11.09. 06:28

Annyit még hozzatennék. A telefonzsinór minden támaszték nélkül a házunk mellett halad el úgy hogy a padlásajtó nyitásával már arrábbtoljuk a levegőben. Az az ajtó akkor is ott volt és használtuk mikor kötötték. A telek szélességében kb min 30 méter. Áthaladt egy óriási körtefán, amit most vágtunk ki és nem kevés meló, emellett nekem + költség volt hogy kivágják a telefonzsinórra vigyázva. A gázvezetéket a rozsdásodó csőben pedig eleve veszélyesnek gondolom.

zsebi0202 # 2017.11.09. 06:21

L Faca igen ahogy szomorú írja. Nálunk kér vezetékről van szó. Az egyik a telefon ami belép a kerítés fölött az utcáról majd teljes hosszban keresztben végighalad a területünkön és úgy csatlakozik ott a szomszéd ház tetőszerkezetére. Két házat képzel el egymás mellett, amit egy nagy telek kettéosztásával építettek. A telkekkel szemben már más kert van, utcafrontunk csak nekünk lenne. De hogy a hátsó házhoz is eljussanak nem szolgalmival terhelt3k a mi ingatlanunkat hanem a mi ill a szemben lévő telek közé lecsatoltak a hátsó házhoz egy utat. A gázvezeték pedig ide van bekötve ehhez a kapuhoz a szomsz3d területére, majd rögtön a csonkról amin csak egy elzáró csap van átbújik a kerítésen a föld fölött kb 50 cm magasan, végig kúszik így a mi oldalunkon a kerítés mellett és a végén átbújik ismét a kerítésen, ahol kb 1,3 magasságban oszlopokon felvezették és a kerítés fölött megy végig így már a szomszédos területen egészen a gázóráig. Agyrém amit engedtek itt ezzel a telekkel művelni. Hála legalább annyi esze volt a férjemnek hogy a szennyvíz-víz bekötést nem engedte. Ebből gondolom hogy azért a többire is kell engedély ha van lehetőség az utcakapcsolatra, mert arra nem kötelezték hogy de igenis van joguk, hanem elvezették a bekötőút alatt.
Ma felkerekedünk és meglátogatjuk a két szolgáltatót. Meglátjuk mit tehetünk az ügy érdekében.

Szomorú örökös # 2017.11.09. 05:22

F.Laca

Szerintem kevered a szezont a fazonnal, a kérdező telkén fizikailag áthalad egy gázvezeték. A te esetedben pedig a levegőben megy végig át a telek felett egy vezeték, ha jól értelmeztem, a szomszéd telkén semmilyen közbenső oszlop nincs. Azért a kettő között óriási a különbség.

Szomorú örökös # 2017.11.09. 04:43

zsebi0202

Nálunk az óra előtti méretlen vezeték javítást anno ingyen és bérmentve végezte el a szolgáltató, mivel az még az ő területe. Lehet ezt a vonalat kellene esetleg megtámadni, elvégre az még a gázóra előtt van a szomszédnak.

nonolet # 2017.11.08. 21:19

Tökmindegy... ott van (ráadásul jó régóta), szerzett jog.

zsebi0202 # 2017.11.08. 20:55

Sajnos magamnak sincsenek jó híreim. Ahogy olvasgatom a jogot 15 év után alap megszerzik. Már 11 évnél tuti régebben van itt a vezeték, kérdés mióta. A legszebb, a férjem itthon sem volt, csak az anyja akinek haszonélvezetije volt a tulajdonon, úgy kötötték át a telek fölött. Kérdés hol tudom megnézni melyik vezeték mikor lett ide bekötve.

nonolet # 2017.11.08. 19:42

Más írtam: arra készülj, hogy a te költséged lesz az áthelyezés...

Nekik ugyanis szerzett joguk van!
Így az ma már mindegy, hogy anno miként került oda.

Mivel te akarsz felrúgni egy status quo-t,
nyilván te fizeted a költségeket is majd.

zsebi0202 # 2017.11.08. 18:56

Köszönöm:
Paxia- Eddig két panaszoslevél ment a szolgáltató felé. Jeleztem hogy nincs bejegyzés a létezésére, hogy zavaró, hogy a tevékenységünkkel (mg meló) akár kárt is tehetünk benne. Hogy nemsokára bővítünk, és pont a tervezett bővítésbe lóg bele. Még semmi válasz nem érkezett. Mindenképpen megvárnám a szolgáltató álláspontját az ügyben. Sajnos nekem kell toppon és naprakészen lennem, ez egy ilyen ország.

L Faca: Semmi. Azzal kezdtük hogy megnéztem. Mostani jogszabályok alapján (olvasgattam, laikusként) mindenképpen kell vezetékjogot bejegyezni. közjegyző, etc.
L Faca. Tudtommal (évekkel ezelőtt rádióban hallgattam, nagy felháborodást váltott ki és tényleg megtörtént) az állam a villanyvezetékekre a tulajdonos beleegyezése nélkül szolgalmi jogot bocsájtott ki. Tehát bárhol megy át a vezeték, akár kül, akár belterület, azt megterhelik ezzel a joggal. Na most ez csak az oszloposra, vagy a házakhoz bekötöttre is érvényes-e, az kérdéses. Nem örültek neki, x százalékkal csökkentette a tulajdonok értékét. Ahogy fent is jeleztem, megvárom a válaszlevelet (egy hónapon belül ígérték, a honlap szerint). Nem szeretném a nyakamba venni. Semmiképp.

Az, hogy a gázvezetéknek meg a föld alatt kellene mennie, hát na, elég érdekes, és veszélyes is így. Kicsit kellemetlenül érzem magam, mert nem kevés költségük lesz ha kötelezik őket hogy ott vezessék. Jó pár méter a gázóráig a bekötő szakaszuk a házig. Nem egy szívtelen valaki vagyok, azt lehet tavaszig elhalasztjuk. Azért addig is ott is megnézem hogy mi is az ami az én malmomra hajtja a vizet.
Az is érdekes egyébként, ha tényleg leszakadna akár egy nagyobb vihar miatt, nem külső beavatkozásra, vajon joguk lenne-e visszatenni ugyanígy. Egy másik fórumon egy úr azt írta, nála rengeteg vezeték lógott, mindet letépkedte, egyet sem kötöttek vissza. És semmi kára nem lett. Azt mondta a vihar volt. Nem lehet meghazudtolni. őszinte leszek, nekem a homlokomra van írva, ha sillentek, nem is szeretek.

paxia # 2017.11.08. 15:56

zsebi0202 ::

Ha bérleti díjat kér, akkor ezzel elismeri a
telekkeresztezés jogosságát. Nem biztos, hogy
első menetben ez a célszerű. Tisztázni kell
a helyzetet, hogy milyen jogi alapja van a
vezetékek áthaladásának. Ha ez megvan,
akkor lehet azok eltüntetésére stratégiát kidolgozni.

paxia # 2017.11.08. 15:53

F. Laca ::

Oké, de akkor is rajta kéne lennie a tulajdoni lapon, mint
szolgalmi jog nem?

Mi van a tulajdoni lapra bejegyezve?

zsebi0202 # 2017.11.08. 08:09

Ezt megpróbálom, köszönöm Neemaa. Kérünk bérleti díjat, és abból telepíttetünk át esetleg. Meglátjuk mennyi az annyi. Oszlopot rosszul írtam, tényleg kellene a ház elé. Az villanyvezeték ami ott fut.

zsebi0202 # 2017.11.08. 08:04

A telek a férjemé, akinek most halt meg az édesanyja. Addig apósomé volt, akitől a férjem kivásárolta még halála előtt (akkor még én nem voltam képben) és az anyjának haszonélvezetije volt rajta. A vezeték eddig is ocsmány volt, de most van alkalmunk hivatalosan is rendbe tenni amit anyósomék elbalfaszoskodtak.

zsebi0202 # 2017.11.08. 08:01

És még egy. Szerintem semmiféle keresztezési engedély nincs. Két hónapja nyüstölöm a szolgáltatót, de még nem válaszoltak. Ez kicsit furi nekem, mert ha lenne, esetleg tényleg az én saram lenne semmibe nem állna nekik leírni. De ha ők a hunyók, akkor már molyolnak.

nanemaaa # 2017.11.08. 07:58

Kérj bérleti díjat a szolgáltatótól a telked használatáért 5 évre visszamenőleg. ;)
Egyébként itt is felteszem a kérdést, hogyan szállt rád a telek, hogy nem tudtál a vezetékekről? Vagy akkor még tetszettek? Ha a cipő egy számmal kisebb, akkor is megveszed, mert jó a színe?

zsebi0202 # 2017.11.08. 07:57

Köszönöm. A gázvezeték nem a föld alatt van, hanem a bejövő még a szomszéd területén a kerítés mellett, majd kb 50 cm-re a föl fölött végig áthozva a kerítés mellett a mi oldalunkon. Sem festeni sem egyebet nem szeretnék ha végezne a kertben, ill veszélyes is elve.A gyerekek is ráállnak néha, meg ott kapálunk, fűnyírózunk. Sajnos apósomé volt a ház, és testvére laktak itt annó, és ő olyan szerencsétlenke volt, ez a család meg az a rátelepedő. Már a másik szomszéd ki is tiltotta a portáról őket mert oda meg kéretlenül bejártak. Szóval egy cseppet sem kívánja senki őket területen belül látni semmiképp. A lényeg. Telefon oszlop van a telekhez vezető bejáró előtt is, tehát telepíteni semmit nem kell, max átkötni erről arra, és a bekötőútjukon bevezetni a házig. De hát ez így a melósoknak annó egyszerűbb volt gondolom. Ad kettő. Bővítünk idővel és pont útban van a vezeték, tehát alap nem is lehetne majd ott. Akarták a telken keresztül a szennyvizet is, meg a vizet, de azt már mikor övé volt az ingatlan a férjem nem engedte. Azt megoldották a bejárójukon keresztül.

nonolet # 2017.11.07. 21:17

Ez eseteben szerzett joga van.

Azaz...

A saját költségeden
kell megoldanod a változtatást,
ha nem tetszik, ami most van.

zsebi0202 # 2017.11.07. 20:29

Az előző tulaj engedte. A telek két testvéré. Azóta más a felállás és itt lóg végig az udvaron keresztbe. Ha bővítünk is pont 7tban van. A tulajdonos a szolgáltató? Már két panaszlevelet írtam. Az elsőre nem is reagáltak.

alfateam # 2017.11.07. 19:11

Hogy tudom ezt leszedni? A letépem és nem én voltam nem az én műfajom
Eszedbe-se jusson, a közműhálózat rongálása bűncselekmény!
A vezeték tulajdonosát kell felszólítani!
Egyáltalán hogy került oda?!

zsebi0202 # 2017.11.07. 18:55

Üdvözletem.
Adott egy telefon és egy gázvezeték, mely az utcáról a szomszéd telekig a mi telkünkön megy át. A területünkre semmilyen vezetékjog nincs bejegyezve. Hogy tudom ezt leszedni? A letépem és nem én voltam nem az én műfajom. Szeretnék rongálás nélkül, a jogommal élve megválni ezektől a koloncoktól. Köszönöm.