Ausztriában parkolás büntetés!


Rexor # 2005.08.05. 07:05

Legjobb tudomásom szerint attól függetlenül hogy Uniós ország vagyunk egy osztrák hatósági szerv nem hajthat végre tartozást nem osztrák illetőségű állampolgáron. Max. megkeresheti a Külügyminisztériumot és ő intézkedhet.

Zso80 # 2005.08.02. 14:30

Sajnos nem értek németül, úgyhogy magamtól amúgy sem tudtam volna intézkedni. A másik az, hogy mi van akkor, ha nem is jutott hozzám a büntetés (pl.valaki leszedte a szélvédőről). Egyébként ők is lefényképezik, vagy kamerázzák a kocsit, hogy ott álltam? A büntetéstől számítva mennyi idő múlva kell kapnom felszólítást? 30 napon belül?

espm # 2005.07.30. 21:06

Az, hogy a legközelebbi sarkon nem volt fizetö parkolót jelzö tábla, nem számít, mert lehet, hogy egy kilométerrel odébb volt.

Ausztriában az útkeresztezödések nem oldják fel a táblák hatályát.

Azt kellene bizonyítani, hogy az övezetbe való valamelyik bevezetö úton hiányzott vagy szabálytalan volt a tábla.

A helyszini bírság és az anonym bírság ellen nincs lehetöség fellebbezésre - nem fizetés esetén a "normál" eljárás indul meg, - a jármüvezetö személyének megállapításával - ennek keretében lehet az mentö körülményeket elöadni, írásban, vagy tárgyaláson.

Nem indítanak bírósági eljárást, a magisztrátus 67-es számú osztálya az illetékes.

A névreszóló büntetés ellen az Unabhängige Verwaltungssenat-hoz lehet fellebbezni, a kézbesítéstöl számított két héten belül.

Az elévülési idö 12 hónap, tehát ha az elkövetéstöl számított egy év alatt nem indul meg konkrét személy ellen az eljárás, akkor már nem lehet kiszabni a büntetést.

A helyszíni bírság, az anonym bírság, a vezetö személyének megállapítása még nem számít ilyennek.

Csak pl. ha az elkövetö részére kézbesítik az idézést, vagy felszólítást az álláspontja írásbeni elöadására, akkor szakad meg elöször az elévülési határidö.

http://www.fuerboeck.at/…afzettel.htm

derill # 2005.07.29. 08:42

Miután uniós ország vagyunk, ezért innen is be tudják rajtad hajtani az ilyen tartozást. Emiatt én a helyedben megfellebbeztem volna a birságot kiszabó határozatot azzal, hogy nem volt kint tábla, és nem találkoztál semmiféle olyan táblával, ami jelezte volna számodra, hogy parkolási kerületek vannak. Bár a jogszabály nem ismerete nem mentesit, de ettől még ilyen esetben méltányosságból simán elengedhetik a birságot, főleg, ha a végére irod, hogy most már tudod, legközelebb betartod ezt a szabályt. (Betartani csak azt lehet, amit az ember ismer.)


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Zso80 # 2005.07.27. 11:33

Valaki tud segíteni ebben a témában?

Zso80 # 2005.07.26. 09:49

Köszi a hozzászólást, de szerintetek ilyen komolyan vennék az egészet? Egyrészt mi van ha azt mondom, hogy kölcsönadtam a kocsit, nem én vezettem. Akkor miért nekem kellene fizetnem a büntetést? Másrészt a nálunk parkoló külföldiek sem szokták megfizetni a parkolójegyet, és ha átmennek a határon akkor behajthatatlan rajtuk. Akkor ebből elvileg az következik, hogy mivel én már Magyarországon vagyok, rajtam sem tudják behajtani nem? És ebből bírósági ügyet csinálnának? És melyik országban, mert én oda tuti nem mennék ki?

espm # 2005.07.24. 04:09

A pénzbüntetést behajthatatlanság esetén szabadságvesztésre változtatják át.

espm # 2005.07.24. 04:07

Bécs nagy részén rövid parkolási övezet van a Parkometergesetz alapján.

A zónák egész kerületekre kiterjednek - ezért nincs minden sarkon tábla. Parkolójegyet trafikban, üzemanyagtöltö állomáson lehet venni.

Elegendö parkolójegy hiánya esetén Bécsben nem pótdíjat, hanem "igazi" pénzbüntetést szabnak ki.

Be nem fizetés esetén hatályát veszti, és automatikusan helyébe lép a közigazgatási büntetöeljárás. Ennek folyamán eldöntik, hogy milyen büntetést szabnak ki.
A büntetés lehet anonym (az üzembentartó terhére) vagy névreszóló.
A névreszólóhoz meg kell(ene) állapítani az elkövetö személyét.

Névreszóló esetén bejegyzésre kerül a büntetö nyilvántartásba - bünismétlés, állampolgárság, iparengedély kérelmezés esetén jelenthet problémát.

Zso80 # 2005.07.23. 06:46

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy Bécsben megbüntettek parkolásért, holott az utca sarkán semmilyen tábla sem volt! Nem fizettem be a 21 Eurót! Kérdésem, hogy később lehet-e ez probléma, vagy egyátalán foglalkoznak-e azzal, hogy külföldieken behajtsák?