elmebeteg szomszéd

gyandi # 2006.03.28. 16:11
Sziasztok ! A segítségeteket szeretném kérni : röviden : fél éve költöztünk egy 10 emeletes házba, egy folyosón két lakás van, az én lakásomnak az ajtaja és a konyhaablaka néz a folyosóra. A szomszédnak csak az ajtaja nyílik ide. Na, fél éve mást nem hallgatunk ( este fél 11-kor, vagy hajnali 6-kor), hogy az öregasszony üvölt a férjével...ezen túlmenően zaklat bennünket, kidobja, amit afolyosóra kirakunk, késsel támadt ránk, üvölt velünk- tiszta bolond. Próbálja nekem megszabni, hogy mikor mehetek ki a folyosóra, hányszor kell hetente takarítanom, és mikor kapcsolhatom fel a konyhában a villanyt !!!!! Közölte, hogy ő fél a pókembertől, és mi szándékosan nem zárjuk be éjszakára a folyosóajtót, hogy őt megtámadja..... A folyosón cigizik, bejön az ablakon a füst, bezárt konyhaablak mellett főzök-
  • elegem van !!! MIt tehetek????????????????
Állítólag ha csetepaté van, a rendőrséget is ki lehet hívni, és kötelesek kijönni...az önkormányzatnál is bejelenthetem ??Segítsetek !!!!!!! Akár mailben is ? andigy@freemail.hu köszi !!!!
kaisha # 2006.03.28. 16:25

Igen, a rendőrség kijön. Legalábbis amikor mi kihivtuk a "zenélő" szomszéd miatt, akkor kijöttek és szóltak neki, hogy legközelebb szab.sértés miatt büntetik (30eft-ig?).

gyandi # 2006.03.28. 18:16

Nálatok konkrétan mi történt?

kaisha # 2006.03.28. 19:15

Hangosan mulatozott a szomszéd este 11-kor, és már nagyon untuk. Mikor szóltunk neki, akkor még neki állt feljebb ("Õt nem érdekli...") és akkor hivtuk fel az örsöt. Bár tudom, hogy nem nagyon szeretnek a rendőrök ilyenekkel foglalkozni, dehát ez is hozzátartozik a kötelességükhöz.(Ja és nem árt tudni, hogy a csendháboritás nem függ napszaktól...)

Ha jól tudom, kérhetsz, birtokvédelmet a jegyzőtől mind a zaj, mind a dohányzás miatt. Illetve a társasházban a közös képviselőjét kérd meg, hogy tiltsa meg a dohányzást a folyosón. Aztán meg lehetne nézni a dohányosok védelméről szóló tv.-t is (most éppen nics nálam jogtár igy ebben sajna tudok segiteni).

gyandi # 2006.03.28. 19:54

Hát, az az igazság, hogy a közös képviselő a puszipajtásuk. Úgyhogy ez az út nem járható.
Pedig a házirendben benn van, hogy a közös folyosón olyan tevékenység végezhető, meg olyan dolgok rakhatók pl. ki, ami a másikat nem zavarja, és a másik abba beleegyezik. Ezt én mondtam neki, de kinevetett. Közölte : hogy mindenhol cigiznek, ő is fog...és csak a halál intézkedhet másképp...jó, ugye?
A birtokvédelem kérése mit jelent ????Hallottam már, mert valaki ugyanezt javasolta, de igazából ő se tudta megmagyarázni, mert nem ezen az osztályon dolgozik a polgárm. hivatalban....

kaisha # 2006.03.29. 22:36

Én sem kértem még ilyet de ha bemész a jegyzőhöz, vagy felhivod a hivatalt akkor biztos megmondják neked a menetét. Szóban vagy irásban elő kell adnod, hogy a szomszéd zavar az ingatlanod használatában (mert ha jól értem az ablakod oda nyilik) és kéred hogy a szomszédot tiltsa el a jogsértő magatartástól (ne dohányozzon a folyosón). Amikor késsel támadt rátok, akkor nem hivtatok rendőrt?

gyandi # 2006.03.30. 07:04

Azért nem hívtam ki a rendőrséget, mert azt hittem, hogy ha nem folyik vér, nem jönnek ki...aztán kiderült, hogy ez nem így van, mert kötelesek kijönni.Ezt két rendőr mondta.
Nem tudom, mi lesz ennek a vége, de az idegeim készek, pedig csak féléve lakunk itt..és most jön a meleg, még rosszabb lesz....már reggel 6-kor kinn eszi a fene a folyosón, már ott is fésülködik.....

péterapó # 2006.03.30. 13:44

Ptk. 188. § (1) Ha a birtokost birtokától jogalap nélkül megfosztják, vagy birtoklásában zavarják .. birtokvédelem illeti meg.
190. § (1) A birtokos a birtoka ellen irányuló támadást - a birtok megvédéséhez szükséges mértékben - önhatalommal is elháríthatja.

191. § (1) Akit birtokától megfosztanak vagy birtoklásában zavarnak, a jegyzőtől egy éven belül kérheti az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését.

(3) A jegyző az eredeti birtokállapotot helyreállítja, és a birtoksértőt e magatartásától eltiltja,..... Határozatot hozhat továbbá a jegyző a hasznok, károk és költségek kérdésében is.

Birtokvédelem
Ptké. 26. § (1) A birtokvita eldöntésére a községi, városi, fővárosi kerületi jegyző (a továbbiakban: jegyző) illetékes.
(2) A jegyzőnek a birtoklás kérdésében hozott határozatát annak meghozatalától számított legkésőbb három napon belül végre kell hajtani akkor is, ha az érdekelt fél keresetet indított. A határozat végrehajtásáról a jegyző gondoskodik.

++++++++++++++++++++++++++++++
A vérfolyást nem kell megvárni. A rendőrség egyik feladata többek között a közrend biztosítása.
A késsel támadásnak súlyos következményei lehetnek, egy időre kivonhatják a forgalomból az illetőt.

( Btk.170. § (1) Aki más testi épségét vagy egészségét sérti, ha a sérülés vagy a betegség nyolc napon belül gyógyul, a könnyű testi sértés vétségét követi el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
(2) Ha a testi sértéssel okozott sérülés vagy betegség nyolc napon túl gyógyul, az elkövető a súlyos testi sértés bűntettét követi el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(3) Ha a testi sértést aljas indokból vagy célból, továbbá ha védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen személlyel szemben követik el, a büntetés bűntett miatt könnyű testi sértés esetén három évig, súlyos testi sértés esetén egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés)

Btk 16. § Kísérlet miatt büntetendő, aki a szándékos bűncselekmény elkövetését megkezdi, de nem fejezi be.
17. § (1) A kísérletre a befejezett bűncselekmény büntetési tételét kell alkalmazni.

Üdv! ha van kérdésed írhatsz e.mailen

Polgár légy, ne alattvaló!

gyandi # 2006.03.30. 17:19

köszi, péterapó, írtam neked privit!!!

monalisa1 # 2013.02.06. 14:04

A házirend valószínűleg ki van függesztve a hírdetőtáblán és azon leírva, hogy akár a napközbeni zajongás is szabálysértési eljárást vonhat maga után. A lakótársakkal összefogva tegyetek panaszt az önkormányzatnál., kell hogy legyen nekik műszer amivel tudják mérni a hangdecibelt. (Ha netán éppen akkor mennek ki a panaszt megvizsgálni amikor a srác éppen nem övöltöt és/vagy csörömpöl, hát ez pech lenne...)

A kulturált együttélés szabályait be kell tartani, szankcionálással betartatni.

Azt nem tudom miként lehet elérni hogy igazságügyi elmeszakértői vizsgálatra rendeljék.

(Tipp: előzőleg hosszasan dörömbölve- csöngetve az ajtaján, valamint úgyszint verni a csöveket..., valószinűleg "beindul" és majd' szétveri a lakást, na olyankor kell kihívni a háziorvost vagy az ügyeletet., jó esetben mentővel beviteti pszichiátra az örjöngő beteget.)

----
  • laikus hozzászóló
monalisa1 # 2013.02.06. 14:10

A több éve tartó lakásba való passzív bezártság még egy épkézláb embernek is SOK, valami napközbeni hasznos elfoglaltság kellene...

Christina.Christina # 2013.03.09. 15:19

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni.

A szomszédban egy idős házaspár lakik, amelynek nő tagja a laksába költözésem pillanata óta rágalmaz (kb. 10 éve). Az elején megmondta, hogy egy fiatalnak nincs annyi pénze, hogy saját tulajdonú lakása legyen és hogy így szúrja a szemét, hogy egyedül élek és hogy ezt megengedhetem magamnak (anyukámtól kaptam a lakást).
Szóvá tette, hogy hányszor húzom le a wc-t, hogy miért este szárítom a hajam, hogy koszos a lábtörlőm (egy cetlire felírta, hogy "koszos" és az ajtómra ragasztotta), ugyanezt a lábtörlőt kidobta a társasház bejárti ajtaja elé ugyanezen indokkal, azt mondta, hogy én svábbogarakat dobálok be az ő ajtaján lévő levélbedobón (hozzá sem tudnék érni egy svábbogárhoz...), kommunista vagyok, mert piros a konyhaszekrényem és a függönyöm és még sorolhatnám az agyrémeket, amiket kitalál.

Ma a párommal, akivel egy éve vagyok együtt, dél körül készülődtünk, mert a születésnapom végett vártuk a szüleit, hogy felköszöntsenek. Én hajat szárítottam, ő porszívózott. Gondolom zavarta a "hangzavar" és lekapcsolta a villanyóránkat (a lépcsőházban van egy közös óraszekrényben). Erre kimentem megkérdezni, hogy ezt mégis miért tette. Azt mondta, hogy én egy kva vagyok, akihez hetente járnak a férfiak, mindezt üvöltve, az egész ház füle hallatára. Elkezdett az óraszekrény kulcsával az arcom előtt hadonászni, csak pár milliméteren múlt, hogy nem ért hozzám. Azt mondta, hogy megver, mert nem tud tőlem élni és kihívja a rendőrséget. Erre én és a párom megmondtuk neki, hogy nekünk is lesz egy-két szavunk a rendőrökhöz, mert elegünk van a viselkedéséből. Erre azt mondta, hogy a nyolcvaniksz életéve miatt a rendőrök látatlanban is neki fognak hinni, a mi szavunk nem fog semmit sem érni. Bezártuk az ajtót, de hallottuk ahogy telefonon hívja a rendőröket, és bejelentést tesz, miszerint hangoskodok és hogy azt hazudja a hatóságnak, a párom nekiment (!). Most várom a rendőröket, hogy kijöjjenek (remélem valóban kijönnek), hogy az én szavam is ott álljon az övével szemben.

A szomszéd nőnek komoly pszichés problémája van, nem fogja egyhamar abbahagyni a fent leírt viselkedését. Várandós vagyok és nem szeretném egy esetlegesen hosszú hónapokra elhúzódó idegeskedésnek kitenni magam, de a helyzet tarthatatlanná fajult. Állandóan sérteget, rágalmaz, zaklat, amit majd egy pici babával nem szeretnék újra és újra megélni.

Mit lehet ilyen esetben tenni?

horex # 2013.03.23. 20:42

Christina
Kerületi jegyző
Érdemben nem lehet elérni ilyen emberrel semmit, esetleg a nagyobb hangerő használ ellene. Keményen elhajtani a francba
Tapasztalatom, hogy ez se használ, de legalább levezeti a dühöt :)

Egyjogász # 2013.03.24. 06:44

"A szomszéd nőnek komoly pszichés problémája van, nem fogja egyhamar abbahagyni a fent leírt viselkedését."

Szerintem amíg bírja fizikailag. addig már egyáltalán nem fogja abbahagyni.

SolnesM # 2013.03.25. 10:15

Christina.Christina Christina.Christina !!
És mivan a rendőrökkel ?
Kijöttek ?
Az aktuális problémától eltekintve az a lakás nem egy főnyeremény !!
Sorolom :

Szóvá tette, hogy hányszor húzom le a wc-t, hogy miért este szárítom a hajam,
Jó a hallása a maminak, mint ahogy nektek is :
Bezártuk az ajtót, de hallottuk ahogy telefonon hívja a rendőröket, és bejelentést tesz, miszerint hangoskodok és hogy azt hazudja a hatóságnak, a párom nekiment (!). ” A ti hallásotok se rossz !
Vagy maga az ingatlan nem a legjobb !

Egy igazi háborúban én azért kettőhét alatt kicsikarnám a győzelmet. Itt meg tart már 10 éve csak nem a 15 éves háború fog megismétlődni ?
Soroljam a hadi cselekményeket ? No majd máskor !!

kadaj01 # 2013.03.25. 12:35

mamamacoka

A nyugdíjasok voltak a hülyék, mert te és a gyereked napközben bömböltettétek a zenét és zavarta őket. Aha. Igazad van, minden társasházban vannak hülyék.

monalisa1 # 2013.03.30. 21:24

A srácnak "középnehéz" szakosodott intézetben lenne a helye ahol megfelelő gondozással, terápiával, valószínűleg tudnának érte valamit tenni.

Háziorvos, gyámhatóság., ne hagyd magad általuk lerázni mert a beteg érdekében tenni- kezdeményezni csak ők tudhatnak.

Nekem egyszer volt egy "csendes őrölt" szomszédom akit a szülei végül is intézetben helyeztek el, a nő rövid idő alatt beilleszkedett, barátokra tett stb., állapotában kedvezően alakult az életminősége. Azóta is ott él, valószínűleg élete végéig.

Amit leírtál alapvetően nem jogi probléma hanem orvoslást kívánó eset.

---
  • laikus hozzászóló