Alkalmazott legyek vagy vállalkozó?


Béres-Deák Attila # 2002.06.24. 18:04

Nem jársz jól. Ez egy csapda. Ha vállalkozóként végzed az eddigi munkádat akkor nem te jársz jól hanem a cég. Semmilyen munkajogi védelemben nem fogsz részesülni. Valószínű, hogy az ajánlatot azért kaptad, mert el akar távolítani a jelenlegi munkáltató és méghozzá minnél olcsóbban.
Béres-Deák Attila


attika

Rexor # 2002.06.24. 08:38

Kedves Zsolt!

Vállalkozóként dolgozva az a baj, hogy jóval nagyobb teher nehezedik Rád, ezért célszerű megbízni egy jó könyvelőt az adóbevallások intézésével, aki kezelné a ki és a bejövő számláidat. Egyébként akkor éri meg jobban vállakozónak lenni, mint munkavállalónak, ha elég költséget tudsz elszámolni, mivel ebben az esetben plusz költségként jelentkeznek a TB terhek (nyugdíj, EHO) a vállalkozói osztalékadó (33,22%), és vállalkozói adó (18%), de ezek csak a fő tényezők.

Összegezve előzetesen nem árt egy kalkulációt végezni a bevétel és a várható költségek alpaján a fizetendő adóról, majd ezt összehasonlítani azzal, amit munkavállalóként fizetsz.

Hódossy Zsolt (törölt felhasználó) # 2002.06.24. 07:30

Tisztelt Fórum!
Munkahelyváltás közben vagyok. Az új munkaadóm az javasolja, hogy vállakozóként dolgozzak nekik, mivel így többet tudnék hazavinni. 300.000, Ft feletti bruttó bérről beszélek. Egy kb. 30 fős vállalkozás termelését kell majd irányítanom. A kedvezőbb adózási feltételek mellett mlyen esetleges hátrányom származhat a dologból? Az elmúlt 10 évben alkalmazott voltam, ezért meglehetősen tájékozatlan vagyok adóügyekben.
Várom a reakciókat.
Üdv mindenkinek.