Betéti társaság alapítása - Bt vagy egyéni vállalkozás?

ThrewMan # 2002.07.26. 15:18

Üdvözletem!

Ezúton érdeklődnék a témában jártas, hozzáértő egyénektől, hogy manapság MO-on egyéni vállalkozóként, avagy Bt. alapításával érdemes 'belekóstolni az üzleti életbe?'

Sajnos én még nem nagyon vagyok benne ezekben a témákban, csak alapfogalmaim és elképzeléseim vannak, de igyekszem fejlődni :)

Néhány konkrét kérdés, amikre ezidáig nem sikerült választ kapnom:

• Nagyságrendileg kb. mennyi az az összeg, amiből el lehet idítani egy egyéni vállalkozást vagy egy Bt-t?
  • Milyen rendszeres fix kiadással kell számolni?
  • Hallottam olyasmit, hogy Bt-t mellékfoglalkozásként érdemes alapítani. Ekkor a főállás lehet-e megbízásos szerződéses munka? (Ugyanis a leendő munkaadóm ilyesmit szeretne...mármint megbízásos szerződést kötni velem.)
  • Egyátalán mi az a megbízási szerződés?
  • Ha főállásban vezetem a Bt-t, akkor milyen fix költségek vannak, adott esetben, ha nincs bevétel?
  • Van-e olyasmi, hogy egy bt-nek kell lenni minimális rendszeres bevételének?
  • Szükség van-e állandó ügyvédre, vagy csak a cégalapításkor kell, vagy akkor sem?
  • Ha Bt-t alapítok, szükség van-e telephelyre, vagy jó egy lakáscím is? (Ahol lakom)

Egyelőre ennyi. Remélem előfordul itt 1-2 hozzáértő aki tud segíteni nekem.

Két Lotti # 2002.07.30. 13:30

Kedves Threwman!

Akkor lássuk a kérdéseket:
Nagyságrendileg kb. mennyi az az összeg, amiből el lehet idítani egy egyéni vállalkozást vagy egy Bt-t?

Én ugyan ügyvéd vagyok, de a könyvelők ajánlása szerint a bt-nek kedvezőbbek jelenleg az adózási feltételei, elsősorban azért, mert az év végén keletkezett nyereséget nem kell azonnal (jövő év február 15-ig) leadózni, hanem tovváb vihető a 'házipénztárba', akár öt évig is. Más lényegi előnyt nem szoktak emlegetni.

Ha bt-t csinálsz, kell azonban egy kültag is, tehát nem megy a one-man-show.

A bt alapítási költségei (feltéve, hogy kb. 10.000 forintos képletes összeget tüntetsz fel a társasági szerződésben):
30e, ami az államnak fizetendő,
kb.7e közjegyzőnek aláírási címpéldányért,
ügyvédi munkadíj, ami változik, de normális ügyvéd nem nagyon vállalja el 20e alatt,
ezen túl köteles vagy bankszámlát nyitni, aminek szintén van némi költsége.

• Milyen rendszeres fix kiadással kell számolni?

Könyvelő, ami havi 5-15e között van, ismeretségi szint, áfa-kör és számla mennyiség függvényében.  Ha a beltagnak nincs máshol teljes tb fizetéssel járó jogviszonya, akkor itt kell magát 'bejelentenie', azaz tb-t és szja-t fizetni.  Ennek minimálbér esetén a havi összege olyan 40e Ft.
Van még havonta bankköltség, az fix.

• Hallottam olyasmit, hogy Bt-t mellékfoglalkozásként érdemes alapítani. Ekkor a főállás lehet-e megbízásos szerződéses munka? (Ugyanis a leendő munkaadóm ilyesmit szeretne...mármint megbízásos szerződést kötni velem.)

Ahogyan az előbb említettem, valahol teljes tb-t kell fizetned, azaz kell hogy legyen egy heti 36 órát meghaladó jogviszonyod.  Ez lehet megbízás is, de ha te vagy a beltag, akkor lényegében teljesen mindegy, mert ha máshol vagy bejelentve és itt csak mellékfoglalkozásként vagy, akkor az EHO-t (havi 5e) ráadásul duplán kell fizetned.  Mondják, hogy ez megszűnik, de jelenleg ez a szabály.

• Egyátalán mi az a megbízási szerződés?

Tartalma szerint akár mi lehet, de ha a foglalkoztatás formája, akkor röviden így foglalhatnám össze, ha így keresed a pénzt, akkor többet vihetsz haza minden hónapban mintha alkalmazott lennél, de nem védenek az alkalmazottakra vonatkozó kedvező szabályok (nincs szabadság, felmondási idő, végkielégítés stb., csak ha a munkáltató önszántából adja).

• Ha főállásban vezetem a Bt-t, akkor milyen fix költségek vannak, adott esetben, ha nincs bevétel?

Lásd előbb, de akkor itt fizeted a teljes közterhet magad után, legalább minimálbérre.

• Van-e olyasmi, hogy egy bt-nek kell lenni minimális rendszeres bevételének?

Nincs, lényegében veszteségesként is működhetsz az idők végezetéid, nem is naygon kérdezgetnek, csak ha elkezded nem fizetni a havi rendszeres tb, és adókat.

• Szükség van-e állandó ügyvédre, vagy csak a cégalapításkor kell, vagy akkor sem?

A cégalapításhoz kötelező, egyébként opcionális.

• Ha Bt-t alapítok, szükség van-e telephelyre, vagy jó egy lakáscím is? (Ahol lakom)

Lakáscím teljesen jó, láttam, hogy vidéki cégbíró bekéri a lakás tulajdonosának engedélyét is székhely bejelentéshez.  Bpesten ez még nem fordult elő.

Remélem, sikerült röviden összefoglalni.
üdv.

Két Lotti

Ügyvéd - Társasági szakjogász

ThrewMan # 2002.07.30. 17:34

Két Lotti írta - 2002.07.30 15:30

...
Ahogyan az előbb említettem, valahol teljes tb-t kell fizetned, azaz kell hogy legyen egy heti 36 órát meghaladó jogviszonyod.  Ez lehet megbízás is, de ha te vagy a beltag, akkor lényegében teljesen mindegy, mert ha máshol vagy bejelentve és itt csak mellékfoglalkozásként vagy, akkor az EHO-t (havi 5e) ráadásul duplán kell fizetned.  Mondják, hogy ez megszűnik, de jelenleg ez a szabály.
...

Köszi a választ!
Időközben utánnanéztem én is 1-2 dolognak. A helyzet az, hogy szeptembertől egyetemista leszek nappali tagozaton, államilag finnanszírozott képzésen. Úgy tájékoztattak, hogy ekkor nem kell fizetnem saját magam után járulékokat, még akkor sem, ha nincs valahol főállásom, ahol fizetnek utánnam, hanem elég az, hogy egyetemista vagyok. Ez valóban így van?

Fönt idéztem tőled a számomra kicsit homályos részt. Ezt kifejtenéd picit bővebben? Mi az az EHO? Akitől kérdeztem, az még csak nem is említett ilyesmit...

Válaszodat előre is köszönöm!

Két Lotti # 2002.07.31. 11:05

Bocs, az EHo, az egészségügyi hozzájárulás, ami havi 5e.  Ezt jogviszonyonként kell fizetni, tehát úgy tudom, hogy

ha te vagy a beltag egy bt.-ben, és mellette nappali tagozatos egyetemista vagy vagy akár nyugdíjas (tehát teljes tb biztosított vagy), ezt EHo-t akkor is fizetned kell a beltagi státuszból kifolyólag.  Magyarán, ez egy dupla sarc, megspórólni nem lehet.

Egyetemistaként mást azonban nem kell fizetned, mert igaz, ahogy mondták, hogy mivel rendelkezel egy biztosítotti jogviszonnyal, beltagként további tb nem terhel.
üdv.

Két Lotti

Ügyvéd - Társasági szakjogász

Kócoska # 2002.07.31. 23:39

Két Lotti!

A lányom hasonló cipőben jár, így köszönöm én is a hasznos információkat.

Kócoska

Más az igazság és más a jog.

Lionking # 2005.07.11. 12:10

Tisztelt Hozzászólók!
Én is hasonló cipőben járok, és mivel itt majdnem minden lényeghes kérésre váalaszt kaptam, ezt a topic-ot folytatom.
Az én határozott elképzelésem szerint egyéni vállalkozói igazolványt szeretnék kiváltani. Van főállásom, ahol heti 36 óránál többet dolgozom. Bejelentett. Mivel ezek a hozzászóások már viszonylag régiek, ezért kérdezném, hogy ez még mindig így van? Tehát ha nekem egyáltalán nincs bevételem, akkor csak egészségügyi hozzájárulást kell fizetnem? Mivel bejelentett munkahelyem van, kell járulékokat fizetnem?

Én programkészítéssel, valamint számítógép szereleéssel, karbantartással, és a hozzá kapcsolódó dolgokkal szeretnék foglalkozni. Ha ezen tevékenységeket szeretném folytatni, akkor kell ezt bizonyítávnnyal igazolnom? Csak egy felsőfokú számítógép programozóim van. A következő szakmakódokat néztem ki magamnak:
72.1 Hardver-szaktanácsadás
72.2 Szoftver-szaktanácsadás, -ellátás
72.3 Adatfeldolgozás
72.5 Irodagép-, számítógép-javítás
72.6 Egyéb számítástechnikai tevékenység

A vállalkozói igazolvány kérelemhez letöltöttem egy adatlapot az ekormanyzat.hu oldalról. Ebben a 17,18,19,20 pontokban mit kell választanom?
AZ adatlap címe:
http://misc.magyarorszag.hu/…_kerelem.pdf

Köszönöm

amtrans # 2005.07.24. 20:26

Szia lionking!

Ha van legalább heti 36 órás munkaviszonyod, nem kell sem járulékot, sem ehot fizetned, hiszen azt a mmnkahelyeden megfizetik utánad. /természetesen csak akkor, ha nincs jövedelmed az egyéni vállalkozásból. /

Az adatlapot segitenek Neked kitölteni az okmányirodában a szakmakód kiválasztásában. Azt meg Neked kell eldöntened, hogy a 17-20. pontokban foglaltak közül melyiket akarod választani.

Sok sikert!

kriszta