OTP


Kócoska # 2002.07.30. 22:41

Egyik ismerősöm anyukája meghalt. OTP átutaláson keresztül jött az anyuka nyugdíja és erről a számláról történtek különböző lakással kapcsolatos közüzemi díjkifizetések.  Az apuka később vette észre és bevitte az anyuka halotti anyakönyvi kivonatát, amit az OTP elvett és csatolt a folyószámlához. Ezek után az elhunyt anyuka nyugdíját továbbra is folyósította az OTP.

Kérdésem: Ha halotti anyakönyvi kivonattal igazolják az OTP-ben az elhalálozás tényét, akkor mi a teendője az OTP-ek? Nem kellett volna kérniük pl. a hagyatéki tárgyalás jegyzőkönyvét? Nem kellett volna visszatartani az elhunyt nyugdíját?
Ki a felelős a továbbfolyósításért? Az ilyen esetre milyen belső szabályozást ír elő az OTP?
Van-e az ilyen esetekre vonatkozó törvényi szabályozás? (Polgári, vagy büntető paragrafus?)

Felelősségre vonható-e a bácsi az OTP további nyugdíj folyósításáért? Vagy az OTP köteles az okozott kár értékét a NYUFIG-nak visszafizetni?

Várom kérdéseimre a gyors válaszukat. Jó lenne, ha egy OTP ügyeiben járatos szakember is választ adna.

Köszönettel:
Kócoska


Más az igazság és más a jog.

Béres-Deák Attila # 2002.07.31. 17:32

Kedves Kócoska!
Nagyon időszerűnek tartom az általad felvetet problémát. A modern banki szolgáltatások világában évekig lehet úgy számlamozgás, hogy a számlatulajdonosa meg sem jelenik a bankfiókban. A bankkártya lejáratáig/ ami általában 2 év/ elképzelhető, hogy a halálesetet követően nyugodtan fel lehet venni készpénzt. Sőt az automatikus közüzemi átutalások is zavartalanul mehetnek, amíg a nyugdíj folyosító igazgatóság utalja a nyugdíjat. És tudjuk, hogy számítógépesítés ide, vagy oda a NYUFIG csak a bejelentett haláleset után szünteti be a folyósítást. Bár ahogy leírtad: sokszor azután sem. Kiváncsian várom én is egy hozzáértő jogász véleményét ez ügyben.


attika

Kócoska # 2002.07.31. 22:11

Látva a Fórum aktivitását, várhatunk még egy jó ideig a válaszra! Lehet, hogy hiába?
Üdv.
Kócoska


Más az igazság és más a jog.

Lizard # 2002.08.13. 01:03

Tudom,hogy ez nem vigasztal, de ez a 'nagyszeruen mukodo ' Amerikaban is igy van. Egy honapja mgszuntettem a bankszamlam, ezek utan ma kaptam a szamla egynlegem, hogy  minusz $9 van a szamlamon (kezelesi kotseg) holott en megszuntettem a szamlat... Itt sem jobbak!! Sot!! higyjetek el a magyar burokratizmus semmi az itteni kaoszhoz kepest. Otthon legalabb valamennyire kepzettek az ugyentezok, nem mint itt...

Lizard


Ha valaki állandóan nyesegeti magát, hogy mindenkinek tessék,
hamarosan egy senkivé válik.

NOL (törölt felhasználó) # 2002.08.18. 14:29

Szia Kócoska!

Nem vagyok jogi szakember, de azt tudom, hogy a nyugdíjat nem az OTP folyósítja. Szerintem az OTP-nek semmiféle jelentési kötelezettsége nincs a Nyugdíjbizt. felé. Az Papának az elhalálozást szerintem a Nyugdíjbizt. felé kellett volna jeleznie. A Pénzintézet minden pénzt fogad a számládra, neked kell tudnod, hogy 'hoppá, ez nem az én pénzem, mit keres a számlámon'. Valószínűleg a Papán fogják bevasalni és lehet, hogy még örülhet is, ha nem vádolják szándékossággal.
Ha mégis tévedek, az nekik csak jó.

Szia.

Kócoska # 2002.09.04. 19:47

Kedves Noel!
Köszönöm a felvilágosításodat. A gond csak az, hogy a papa meghalt és most a gyermekét perelték be, mint későbbi számlatulajdonost.
Az OTP pedig egy halotti anyakönyvi kivonat bemutatása után, közjegyzői határozattal utalhatta volna a pénzt. Ezt elmulasztotta. Erre viszont nem talált semmilyen paragrafust. Az OTP pedig hallgat.
Üdv.
Kócoska


Más az igazság és más a jog.

Béres-Deák Attila # 2002.09.06. 08:32

Kedves Kócoska!
Szerintem a számlatulajdonos halálával a bankszámlaszerződés megszűnik.Ha az OTP megszünt szerződés szerint teljesít kifizetést, akkor az az ő kockázata. Át kellene tekinteni a Ptk. bankszámla szerződésekre vonatkozó részét, meg a hozzá tartozó Bírósági Határozatokat. Szerintem ezekben meg leled a megoldást.


attika

Kócoska # 2002.09.08. 21:37

Kedves Attika!

A javaslatod nagyon jól és időben  jött. Valóban igazad van, ezt a bíróság is mérlegelte. A döntésről beszámolok.
Szia.
Kócoska


Más az igazság és más a jog.

Kócoska # 2002.09.11. 21:21

Az ítélet szerint: Az OTP 'nem' követett el szabálytalanságot! Õ nem hibázott, amikor a halotti anyakönyvi kivonat bemutatásakor nem függesztette fel a nyugdíj kifizetését, hanem tovább folyósította.   A jogszabály szerint, a hagyatéki eljárás -ami a polg.mesteri hivatal áldásos tevékenysége folytán-nem volt. A hagyatéki tárgyalás  jegyzőkönyvének bemutatásáig fel kellett volna függeszteni az utalást. Tovább folyósította a nyugdíjt.
Összefoglalva: Az igazságszolgáltatás 'tévedhetetlen'.

A hatóság nem téved, csak a delikvens!
10 hónap felfüggesztett. Az sem gond, hogy az okozott kár megtérült. Ennyit az igazságszolgáltatás tévedhetetlenségéről.

Üdv.
Kócoska


Más az igazság és más a jog.