OTP


Kócoska # 2002.09.11. 21:21

Az ítélet szerint: Az OTP 'nem' követett el szabálytalanságot! Õ nem hibázott, amikor a halotti anyakönyvi kivonat bemutatásakor nem függesztette fel a nyugdíj kifizetését, hanem tovább folyósította.   A jogszabály szerint, a hagyatéki eljárás -ami a polg.mesteri hivatal áldásos tevékenysége folytán-nem volt. A hagyatéki tárgyalás  jegyzőkönyvének bemutatásáig fel kellett volna függeszteni az utalást. Tovább folyósította a nyugdíjt.
Összefoglalva: Az igazságszolgáltatás 'tévedhetetlen'.

A hatóság nem téved, csak a delikvens!
10 hónap felfüggesztett. Az sem gond, hogy az okozott kár megtérült. Ennyit az igazságszolgáltatás tévedhetetlenségéről.

Üdv.
Kócoska


Más az igazság és más a jog.

Kócoska # 2002.09.08. 21:37

Kedves Attika!

A javaslatod nagyon jól és időben  jött. Valóban igazad van, ezt a bíróság is mérlegelte. A döntésről beszámolok.
Szia.
Kócoska


Más az igazság és más a jog.

Béres-Deák Attila # 2002.09.06. 08:32

Kedves Kócoska!
Szerintem a számlatulajdonos halálával a bankszámlaszerződés megszűnik.Ha az OTP megszünt szerződés szerint teljesít kifizetést, akkor az az ő kockázata. Át kellene tekinteni a Ptk. bankszámla szerződésekre vonatkozó részét, meg a hozzá tartozó Bírósági Határozatokat. Szerintem ezekben meg leled a megoldást.


attika

Kócoska # 2002.09.04. 19:47

Kedves Noel!
Köszönöm a felvilágosításodat. A gond csak az, hogy a papa meghalt és most a gyermekét perelték be, mint későbbi számlatulajdonost.
Az OTP pedig egy halotti anyakönyvi kivonat bemutatása után, közjegyzői határozattal utalhatta volna a pénzt. Ezt elmulasztotta. Erre viszont nem talált semmilyen paragrafust. Az OTP pedig hallgat.
Üdv.
Kócoska


Más az igazság és más a jog.

NOL (törölt felhasználó) # 2002.08.18. 14:29

Szia Kócoska!

Nem vagyok jogi szakember, de azt tudom, hogy a nyugdíjat nem az OTP folyósítja. Szerintem az OTP-nek semmiféle jelentési kötelezettsége nincs a Nyugdíjbizt. felé. Az Papának az elhalálozást szerintem a Nyugdíjbizt. felé kellett volna jeleznie. A Pénzintézet minden pénzt fogad a számládra, neked kell tudnod, hogy 'hoppá, ez nem az én pénzem, mit keres a számlámon'. Valószínűleg a Papán fogják bevasalni és lehet, hogy még örülhet is, ha nem vádolják szándékossággal.
Ha mégis tévedek, az nekik csak jó.

Szia.

Lizard # 2002.08.13. 01:03

Tudom,hogy ez nem vigasztal, de ez a 'nagyszeruen mukodo ' Amerikaban is igy van. Egy honapja mgszuntettem a bankszamlam, ezek utan ma kaptam a szamla egynlegem, hogy  minusz $9 van a szamlamon (kezelesi kotseg) holott en megszuntettem a szamlat... Itt sem jobbak!! Sot!! higyjetek el a magyar burokratizmus semmi az itteni kaoszhoz kepest. Otthon legalabb valamennyire kepzettek az ugyentezok, nem mint itt...

Lizard


Ha valaki állandóan nyesegeti magát, hogy mindenkinek tessék,
hamarosan egy senkivé válik.

Kócoska # 2002.07.31. 22:11

Látva a Fórum aktivitását, várhatunk még egy jó ideig a válaszra! Lehet, hogy hiába?
Üdv.
Kócoska


Más az igazság és más a jog.

Béres-Deák Attila # 2002.07.31. 17:32

Kedves Kócoska!
Nagyon időszerűnek tartom az általad felvetet problémát. A modern banki szolgáltatások világában évekig lehet úgy számlamozgás, hogy a számlatulajdonosa meg sem jelenik a bankfiókban. A bankkártya lejáratáig/ ami általában 2 év/ elképzelhető, hogy a halálesetet követően nyugodtan fel lehet venni készpénzt. Sőt az automatikus közüzemi átutalások is zavartalanul mehetnek, amíg a nyugdíj folyosító igazgatóság utalja a nyugdíjat. És tudjuk, hogy számítógépesítés ide, vagy oda a NYUFIG csak a bejelentett haláleset után szünteti be a folyósítást. Bár ahogy leírtad: sokszor azután sem. Kiváncsian várom én is egy hozzáértő jogász véleményét ez ügyben.


attika

Kócoska # 2002.07.30. 22:41

Egyik ismerősöm anyukája meghalt. OTP átutaláson keresztül jött az anyuka nyugdíja és erről a számláról történtek különböző lakással kapcsolatos közüzemi díjkifizetések.  Az apuka később vette észre és bevitte az anyuka halotti anyakönyvi kivonatát, amit az OTP elvett és csatolt a folyószámlához. Ezek után az elhunyt anyuka nyugdíját továbbra is folyósította az OTP.

Kérdésem: Ha halotti anyakönyvi kivonattal igazolják az OTP-ben az elhalálozás tényét, akkor mi a teendője az OTP-ek? Nem kellett volna kérniük pl. a hagyatéki tárgyalás jegyzőkönyvét? Nem kellett volna visszatartani az elhunyt nyugdíját?
Ki a felelős a továbbfolyósításért? Az ilyen esetre milyen belső szabályozást ír elő az OTP?
Van-e az ilyen esetekre vonatkozó törvényi szabályozás? (Polgári, vagy büntető paragrafus?)

Felelősségre vonható-e a bácsi az OTP további nyugdíj folyósításáért? Vagy az OTP köteles az okozott kár értékét a NYUFIG-nak visszafizetni?

Várom kérdéseimre a gyors válaszukat. Jó lenne, ha egy OTP ügyeiben járatos szakember is választ adna.

Köszönettel:
Kócoska


Más az igazság és más a jog.