Vissza kérheti-e a munkáltató a végkielégítést um. etikailag


abrand # 2002.08.30. 13:01

Válaszok:

az ászok = a tulajdonos érdekeltségét erősíteni látszó baráti alapon szervezett megbízhatóan karrierista Urak.

hibbantak: A fenti urak jogi hozzá nem értését, azokkal hasonló alapokon támogató HR manager (is)

és mi az, hogy a konkurrencia 'elvben' tabu ?: Nem tudom most, milyen feltételekkel mehet más hasonló paraméterű céghez

milyen viszonyban van egymással a két cég - Régi: tulajdonos és Vegyesvállalati új munkahely: 70/30 magyar osztrák, ahol a magyar fél a régi munkáltató
székhely és telephely: más és más

Köszönöm az előző választ,
Tisztelettel,
Abrand

Franciska # 2002.08.30. 12:24

abrand,
sok minden nem világos nekem a leírt helyzetből (kik az ászok meg a hibbantak ? és mi az, hogy a konkurrencia 'elvben' tabu ? milyen viszonyban van egymással a két cég - tulajdonos és tulajdonolt ? vagy székhely és telephely ?)

Annyit lehet mondani, hogy ha rendes felmondással elküldenek, emiatt végkielégítést kapsz, és ezután belépsz egy násik munkáltatóhoz - egy másik jogi személyhez -, de bárkihez lépsz be, senkinek nem vagy köteles 'visszafizetni a végkielégítést'. Ez az Mt. 95.§ szerinti végkielégítésre vonatkozik, nem pedig esetleg a 'versenytilalmi ellentételezésre', ami teljesen más ügy, és sajnos nem tiszta a hozzászólásodból, hogy ez most melyik !?

abrand # 2002.08.30. 07:41

Adott egy nagyvállalat, mely sok éven keresztül managerként alkalmaz valakit. Majd jönnek az ászok és a jól működőt le szeretnék rabolni. De ehez a korábbi csapatot ki kell tessékelni. Jár a végkielégítés, nem kötnek ki az elhelyezkedésre semmi különöset, csak a konkurrencia tabu. (elvben)
Na most jön svédcsavar a hibbantak fejében: miután rájönnek, hogy a munkavállaló a cégcsoport közelében helyezkedik el egy érdekeltségnél, amely vegyesvállalat, etikátlannak ítélik az általuk megállapított végkielégítést, és vissza akarják kapni.
Nem közölték előre, és nem rögzítették sehol, legfejjebb a vállalati etikai kódex tartalmaz erre vonatkozóan célzásokat, hogy ha elmégy végkielégítéssel, akkor nem mehetsz/vehetnek vissza. De én úgy sejtem ez csak a jogutódra és/vagy az eredeti elbocsájtó munkáltató cégre vonatkozik. A vegyesvállalat önálló jogi személy, így nem élhet az anyavállalat ilyen agyament ötlettel, ha még a felmondási időt is letölti a munkavállaló. Ezzel a munkaviszonya megszűnik az előző helyen és egy vadonat új jön létre az új szerződés megkötése pillanatában. Jól látom, vagy vissza kell adni ilyenkor a végkielégítést?
Aki tud precedenst, kérem segítsen válaszával.
Tisztelettel,
Abrand