szolgalmi jog


drbjozsef # 2021.06.30. 05:30

PlótÁram,

Feladata? Senkinek. Nem kötelező az.

Jól értem, hogy egy olyan lapos utcában laksz, aminek a legvége egy hegy, és pont azon van a házad?
Hogy van az, hogy csak neked meredek, másoknak nem?
Hova szeretnél szolgalmi jogot? A szomszéd telkéről akarsz átjárni a saját telkedre, mert nála kialakítható az autós bejáró?

PlótÁram # 2021.06.29. 17:55

Tisztelt Fórumozók!

Vásároltam egy ingatlant (utolsó ház) és az ingatlan és a közút között van egy kivett közterület amin a szomszéddal közösen használnánk egy bejárót viszont a közterület nagyon meredek gépjárművel nem járható.(Gyalogosan is nehezen járható)
Az egész utcán végig halad az összes telek és közút között a kivett közterület viszont mindenki másnál ki van alakítva a kocsi bejáró vagy nincs probléma a terep szint eltérés miatt. A közterület kb 1,5x200m.
Szolgalmi jog nincs bevezetve egy telken sem.
Kinek a feladata a szolgalmi út kialakítása?

Köszönöm a segítséget!
Minden jót!

Svabo # 2020.10.25. 16:14

Tisztelt Cím!
A következő témában szeretnék tanácsot kérni; Az általam megvásárolt ingatlanon keresztül tudják csak a saját ingatlanjaikat, a fölöttem elhelyezkedő 3 tulajdonos megközelíteni, Ezzel alapvetően nincs is problémám, hisz földhivatalban bejegyzett szolgalmi joguk van. A háromból az egyik tulajdonos, használtcikk kereskedéssel foglalkozik (nem hivatalos formában) A másik két tulaj elég nagy baráti körrel rendelkezik. Kérdésem arr irányulna, hogy kire vonatkozik a szolgalmi jog? Csak a három tulajdonosra, és természetesen a hozzátartozóira, vagy el kell tűrjem, hogy a lomis ügyfélkör, illetve a nem kicsi baráti kör is használja az én ingatlanomat, akár járművekkel is.
Van-e szabály, vagy előírás az út szélességét illetően?
Válaszukat köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.06. 07:24

Ha a szükségbeni út szélességében, nyomvonalában a felek nem egyeztek meg korábban és nem is tudnak megegyezni, akkor bíróságtól lehet döntést kérni.
De itt azért, ha jól értem, egy kialakult használati mód hosszabb ideje fennáll. Annak a módosítását is lehet kérni bíróságtól, de a per kimenetele eléggé bizonytalan. Pl. jó ügyvéd kell hozzá. ;)

Csalán # 2020.07.05. 20:15

Kedves Kovács Béla Sándor!
Köszönöm a válaszát.
Közben kiderült, hogy a földhivatalnál nincs bejegyezve szolgalmi jog.
Azzal tisztában vagyok, hogy köteles vagyok átengedni őket a telkemen, de valyon azt én határozhatom meg, hogy a telken belül hol?
Arra gondolok, ha megveszem a szomszédos telket, az is az én tulajdonom.
Mivel az uralkodó telek tulajdonosa ezen a területen, +3m jobbra tartással meg tudja közelíteni az utcafrontot, kérhetem-e, hogy ott közlekedjen?
Hiszen ha jól tudom, azért, mert az uralkodó telek nem hajlandó kaput nyitni a saját telkén, az még nem indok arra, hogy a szolgáló telek tulajdonosát hátrányos helyzetbe hozza.

Válaszokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.05. 06:53

1 Inkább csak az útba-. (Az aligha zavarná, ha nem lenne kapud.)
2. Fizettetni akarsz vele a fenntartásért, és dolgoztatni ia akarod? Egyszerre?
3. Talán. Nem ismerjük az útszolgalmat keletkeztető szerződést. Nyeles telek kialakítását szerintem nem engedélyezik.

Csalán # 2020.07.05. 03:26

Tisztelt Fórumozók!

A hátsó szomszéd,(7fő+a haverok, ismerősök stb) a mi telkünkön át gyalogosan, ill. autóval közlekedik. A gáz, csatorna is itt fut.

  1. 17 év után kérhetem-e, hogy az út és kapu felújítási költségeibe fele arányban beszálljanak?
  2. A mindennapos munkálatok, fünyírás, söprés csak a tulajdonos feladata?
  3. Lehetőség nyílt rá, hogy a mellettem lévő szomszéd telkéből megvásároljak egy 4 m széles területet, amelyet a hátsó szomszédok rendelkezésére akarok bocsájtani.
    • Kötelezhetem őket arra, hogy ezentúl ezen a területen közlekedjenek?
    • Ha igen, a nevükre akarom iratni a területet, mivel én nem kívánok a továbbiakban velük közösködni.
    • Amennyiben ebbe ők nem mennek bele, és a terület az én nevemen lesz, de csak ők fogják használni, valyon a karbantartás, és a mindennapi teendők kinek a kötelessége lesz?

A segítséget előre is köszönöm!

Totyi63 # 2020.06.20. 14:27

Köszönöm a választ

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.20. 11:09

Az pont építési telket jelent.

Totyi63 # 2020.06.20. 10:35

kivett beépítetlen terület”, a Helyi Építési Szabályzat szerint L6-II-15 (?)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.20. 08:01

A hátsó telek még nem építési telek
Hanem mi?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.20. 08:00

Miért nem azt kérdezed, ami valójában érdekel:

  • Kötelezhetnek-e rá, hogy tűrjem, hogy a közműveket az én telkemen keresztül vezessék be a szomszéd telkére, ha máshogy nem lehet?

Igen.

Totyi63 # 2020.06.19. 19:15

Kedves Szakértők, a telkünkre ÁTJÁRÁSI szolgalmi jog van bejegyezve a mögöttünk levő telek javára. Ez alapján kötelezhetnek-e arra hogy a közműveket a mi telkünkön át vezessék be ha az a telek nem közelíthető meg máshonnan ? Van különbség az átjárási- , közmű- és telki szolgalmakban - ha egyáltalán léteznek ilyenek ?
A hátsó telek még nem építési telek, milyen feltételeknek kell megfelelnie hogy átminősíthessék ?
Köszönöm a segítséget.

elekdav # 2020.01.21. 07:33

Tisztelt Fórumózók,

Szeretnék megvásárolni egy telket amit jelenleg csak szolgalmi úttal lehet megközelíteni. (Közút a földhivatali térképen csak a telek sarkáig megy, onnantól természetben folytatódik az út, de az már szolgalmi jog) Sajnos az építési osztály jelenlegi állásfoglalása az, hogy csak akkor minősül építési teleknek ha:
"c) a közterületnek gépjármű-közlekedésre alkalmas részéről az adott közterületre vonatkozó jogszabályi előírások szerint, vagy önálló helyrajzi számon útként nyilvántartott magánútról gépjárművel közvetlenül, zöldfelület, illetve termőföld sérelme nélkül megközelíthető, és

  1. amelynek a közterülettel vagy magánúttal közös határvonala legalább 3,00 m.

Fentiek alapján a terület nem minősül építési teleknek, a szolgalmi jog bejegyzése nem elegendő. Az utat hivatalosan ki kell alakítani, a földhivatalnál be kell jegyezni, a térképre is fel kell kerülnie."

Kérdésem az lenne, hogy zolgalmi jogot, hogyan és milyen engedélyekkel lehet magánúttá vagy közúttá nyilváníttatni? Nyilván kell a zolgalmat biztosító telektulajdonos hozzájárulása, de ezen felül mit lehet tenni?

Üdv:
Elek Dávid

onedin csanád # 2019.09.11. 18:41

Minden világos ! Köszönöm szépen a válaszokat !!

alfateam # 2019.09.11. 18:12

A vezetékek védőzónáján kívül az csináltok amit akartok, azon belül a szolgalmi jog tulajdonosának hozzájárulásával.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.11. 17:42

Csinálhattok oda parkolót. De ha javíttatni kell, akkor szerintem a ti kockázatotok a helyreállítás költsége. (Nem tehetitek ugyanis egyoldalú intézkedéssel terhesebbé a jogosult számára a jog gyakorlását, mint amilyen a szerzéskor volt.)

onedin csanád # 2019.09.11. 17:38

Útszolgalom nincs. Csak az ivóvíz, csatorna és gázvezetékekre van a földhivatalnál bejegyzett szolgalmi jog. Ezek egymás mellett futnak a föld alatt. Lehetséges-e ezek egyike fölött parkolót kialakítani ( nem betonozottat, gyeprácskővel kialakítottat ) ? Köszönöm a választ...ha lesz...

alfateam # 2019.08.25. 16:44

Vezeték is van és útszolgalom is?

onedin csanád # 2019.08.25. 16:05

T. Ügyvéd urak !
Társasházunk ingatlanán a szomszéd társasháznak bejegyzett szolgalmi joga van vízvezeték átvezetésére. A vezeték 35 éve egy egyenes sávban kb. 60 m hosszan fut a kerítésünk mellett.
A kérdésem : lehet-e nekünk erre a területre gyeptéglával kialakított parkolóhelyeket kialakítani, és a szolgalmi úton futó vízvezeték fölött autókkal parkolni. Amennyiben a szomszéd társasház fel akarja újíttatni a nyomóvezetékét, köteles-e a mi általunk kialakított parkolósávot az eredeti állapotába visszaállítatni ? Köszönöm a választ.

nonolet # 2018.12.06. 21:52

Tehát ez egy szolgalmi út...

Ami bármikor megszüntethető,
ha már nincs rá szükség, mert
MÁS módon belehet jutni a telekre.

Sőt a vezetékek áthelyezése is követelhető!

- -

Tetszettek volna időben megvenni azt területet (közösen) és magánúttá (vagy akár közúttá) átminősíteni...

alfateam # 2018.12.06. 16:33

Na, akkor ahogy már korábban is elhangzott, csak nem akartad érteni.

geretamas # 2018.12.06. 16:22

alfateam: nincs.

alfateam # 2018.12.06. 13:42

.„ Mindig is jelölve volt rajta az út.
Van önálló helyrajzi száma?

geretamas # 2018.12.06. 13:27

drbjozsef: Igen, hivatalos pecsétes, nem másolat. Ilyen van az összes itt lakónak. De még régebbről is van, hivatalos dokumentum. Mindig is jelölve volt rajta az út.