Banatpenz

stonelady # 2025.08.24. 01:49

Udvozletem.
Gyermekem szeretne megvenni egy videki hazat, onerovel es 3%-os kolcsonnel, mint elso ingatlanjat vasarlo. . Elado altal megbizott ingatlanos veteli ajanlati nyomtatvanyat alairva es x osszeget eladonak utalva veteli ajanlatot tett. Az utalt osszeg banatpenzkent szerepel az ajanlatban es ott van az is, hogy ez az osszeg a vetelarba beleszamit.(hogy milyen modon, foglalo, vagy eloleg, vagy mi, ez nincs leirva, csak, hogy a vetelar reszet kepezi
Kozben mindenfele turpissagok derultek ki az ingatlan korul. 1 telek, 2 db kulonallo hazzal, 1 hrsz.-on van a terkepvazlaton. A vazlat egyebkent a hazakat korrekten tunteti fel, nincs nem berajzolt epulet. Azonban a tulajdoni lapon "xxx/A/1" szammal szerepel, mint oroklakas. (????) Ingatlanos kulonallo hazkent hirdette. Ugy informalt, ugyvedi hasznalati megosztassal lett ketteosztva a telek, valamint ugyved altali szolgalmi ut is van a hatso ingatlan fele, mert hatso resz nem nyilik utcara. Ez nem lenne kizaro ok, igy is megfelelne, eleg nagy a telek. Azonban errol dokumentumot nem tud mutatni sem o, sem a tulajdonos, aki orokolte a hazat.

Ugy tudom, a Foldhivatal nem jegyezte be regebben az hasznalati megosztast, tehat ez azert nem szerepel a tulajdoni lapon. De hogyan tudjuk kikotorni az ugyvedi papirokat? Ha egyaltalan voltak.... mostmar ketelkedunk, es igazabol elallnank a kesobbi szerzodeskotestol is, mivel igy a bankkolcsont is csak hosszadalmas es koltseges korok futasa utan tudna fiam megkapni.
Veteli ajanlatban (nem veteli szandek, tudom, ez 2 kulon dolog) annyi szerepel az elallasrol, hogy ha vevo lep vissza, elveszitia penzt, ha elado lep ki, akkor duplan visszajar (?) , ha mindket felnek felrohato az ok, akkor visszajar, ha egyik felnek sem rohato fel, akkor is.

Tudom, hogy ez nehez dio, de hogyan kaphatna vissza fiam a banatpenzt? Mivel a veteli ajanlat is valamikeppen szerzodesnek szamit, es kot is, elallasnal a banatpenz jar a masik felnek/eladonak. De fiamnak meg visszajarhatna ugyanez, hiszen mint ez a vetelar resze lett volna. Es nem foglalokent, hanem valamifele elolegkent. Tulajdonkeppen fennallo helyzet "senki" hibaja, vagy mindket fele... illetve az ingatlanost tartom a legnagyobb hunyonak, mivel nem a szukseges es tole elvarhato dolgokat csinalja. nem hajlando segiteni papirok beszerzeseben, o mossa kezeit. eladoval ugye meg nem tudunk kapcsolatba lepni...
Kerdeseim: Van-e lehetoseg visszaszerezni a banatpenzt valahogy, illetve honnan lehetne eloszedni a -talan- letezo ugyvedi megosztasi iratot, valamint lehet-e valami karteritest kerni az ingatlanostol, hogy erezze mar a munkajanak a sulyat? (ingatlanost elado bizta meg). A haz egyebkent jo, megfelelne az elkepzeleseknek. Koszonom, ha tudtok valamit segiteni.