Gazdasági épület / üdülő, stb.

drbjozsef # 2025.09.13. 06:31

KBS,

Szomorú örökös nem neked válaszolt, valszeg a kérdezőnek írta, amit.

Szomorú örökös # 2025.09.13. 04:18

KBS

Nézd meg a tulajdoni lapot. Nem lakás.
Egyetlen szóval sem állítottam, hogy lakás. Gazdasági épületnek van megnevezve, mint minden zártkertben felépített épület és van regisztrált címe is. Az építési szabályoknak és százalékoknak (ami ott 10 %) megfelel. És ettől még lehet benne lakni (nem tiltja semmilyen rendelet), a közművek is be vannak vezetve a csatorna kivételével, mivel azon a részen még nincs kiépítve. Sőt még internetszolgáltató is van ott. Nagyon sokan élnek ott életvitelszerűen.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.09.12. 20:45

Nézd meg a tulajdoni lapot. Nem lakás.

Szomorú örökös # 2025.09.12. 17:18

Én épp most fogok egy zártkerti épületbe költözni. Majd mesélek a tapasztalatokról.
Szerintem a hölgy, aki most van ott, ő is állandó lakcímen van ott.
Van benne víz, villany, gáz. Állítólag a gázt be se vezették volna, ha nem lett volna szabályos az épület.
Én is állandóra fogok bejelentkezni oda. Nyilván pályázni semmire nem akarok, nincs szándékomban.
Szóval úgy gondolom, hogy jó kis lakhely lesz ez, de tényleg majd elmondom a tapasztalataimat.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.09.12. 13:24

és mikor fordul ismét az ellenkezőjére
Ismét?! Szerintem soha nem lehetett zártkertbe lakóépületet építeni. Ami esetleg annak látszik, az telekkönyvileg mind istálló, szerszámtároló, gazdasági épület, szerszámraktár; takarmánytároló stb.

drbjozsef # 2025.09.12. 13:01

jogalmamsincs,

No, ez egy jutyub link akart lenni, nekem nem jelent meg, talán a forummotor.

Az alábbit másold be a jutyub domain neve után egy perjellel :

watch?v=R5vTqhUCjlI&t=5s

Amúgy ha rákeresel : Kömkel csatornája, "Zártkertben lakni?" címmel.

drbjozsef # 2025.09.12. 12:59

jogalmamsincs,

Ha még jársz erre :

nanemaaa # 2025.09.01. 09:05

A kérdésre a választ a már megszüntetett, de mégis olykor hatályos OTÉK, a hatályba léptetett, de mégsem mindenhová érvényes TÉKA és a helyi építési szabályzat szentháromsága adja meg, már ha valaki képes kibogozni a Kormány véletlenségből, vagy szándékosan gerjesztett jogi káosz gordiuszi csomóját! :D :D :D
A fentiek alapján a kérdést egyértelműen megválaszolni ezen szent hármas tartalmának ismerete hiányában nem lehetséges. A beépíthetőség mértékének meghatározásában nagy szerepe van a helyi építési szabályzat jóváhagyásának időpontja, melyhez a két kormányrendelet eltérő szabályokat párosít. Az viszont mára egyértelműnek látszik, hogy a korábban minden módon támogatott és gerjesztett, lakóházakkal teleszórt zártkertek körüli anomáliáit a kormány jelenleg egyértelműen a lakóépületek tűzzel vassal történő irtásával próbálja kompenzálni. Magyarán jelenleg úgy néz ki, hogy zártkertben lakóépület jelenleg és a várható jövőben nem létesíthető. Hogy ez meddig fog tartani, és mikor fordul ismét az ellenkezőjére, nem tudom megjósolni, mert a napokban takarítás közben levertem a kristálygömbömet, ami összetört.

Niki2025 # 2025.08.31. 15:11

@drbjozsef
...Azért ezt így messze nem igaz, mindenesetre próbáltam kicsit oldani a hangulatot.. :-)
visszatérve az eredeti témához
@szomorú örökös
Jó, hogy neked " eszedbe jutott" de nem pontos a véleményed, a helyi rendeletek IS szabályozzák ezeket, tehát ha valaki venni szeretne ilyesmit, akkor a területileg oda vonatkozó szabályzatot is át kell rágni, nagyon alaposan .
A méret pedig mondom még egyszer, azért lényeg, mert van egy nm határ ahonnan számítva más a beépíthetőségi százalék.( 700 valamennyi nm alatt / felett , ) nem emlékszem

drbjozsef # 2025.08.31. 14:39

Persze, egy nőnek mindig számít a méret...

Niki2025 # 2025.08.30. 14:05

És akkor is számít a méret

drbjozsef # 2025.08.30. 10:43

Szerintem még ez sem pontos.
A törvény lehetővé teszi a helyi önkormányzatnak, hogy a 3% helyett 10%-ig növelje a saját helyi építési szabályzatában a beépíthetőséget.
Amelyik önkormányzat meglépte ezt, ott 10%, de amelyik nem, ott még mindig a 3%.

Szomorú örökös # 2025.08.30. 08:26

Niki2025

majd megkeresem holnap ha lesz időm
Nekem meg eszembe jutott! A 3% akkor igaz, ha nincs művelési ág alól kivonva.
Egy művelési ág alól kivont terület esetén már 10 %-os a beépíthetőség.
Szóval az ingatlan méretéhez nem sok köze van a szabálynak, talán egyedül csakis tanyák esetén.

Niki2025 # 2025.08.30. 08:15

@szomorú örökös
Szerintem nem, és a méret is számít :-) .. ahogy írtam, de majd megkeresem holnap ha lesz időm

Szomorú örökös # 2025.08.30. 07:06

Niki2025

Ez a helyi rendeletektől függ, de lehet , hogy csak 3 %
Én úgy tudom, hogy már nagyon régóta nem 3 %,
hanem 10% a zártkertek beépíthetőségi százaléka.

Niki2025 # 2025.08.30. 05:34

@jogalmamsincs
Életvitelszerűen ott élni nem a legjobb döntés, befektetésnek lehet jó lottő szelvény vagy nyersz sokat vagy nem.
A külterületet engedd el, a belterület lehet szerencsésebb. De ahogy osztap is írta, út, közmű, egyéb infrastruktúra hiányozhat. Vezetékes net, stb.
Azonkívül valószínűleg valami pici épület áll a telken ( előfordul, hogy illegálisan építették, ennek is utána kell járnod) és nagyon kicsi a beépíthetőségi százalék. Ez a helyi rendeletektől függ, de lehet , hogy csak 3 %, , ez nagyon kevés. A telek nagyságától függ, ha jól emlékszem, 796 nm telekméretnél van a határ , ahol már nagyobb, de bocs, ezt most fejből írom, remélem, jól emlékszem.
Nem mindegy , hogy az a ház ami a telken van, milyen besorolású, jelenleg, mert ettől függ, de valószínűleg nem tudsz bejelentkezni állandóra, és neked ez orvos , stb miatt számít.
Viszont az elmúlt években többször változtatták a vonatkozó szabályokat, és volt lehetőség ezeket ( zártkertekről beszélek) művelés alól kivetetni. Ekkor viszont jelentősen nő telek értéke, mert lehet építeni rá. Ez sok szempontból előnyös, de gondolj bele, ettől még nem nő oda út vagy csatorna..

jogalmamsincs # 2025.08.29. 21:25

Köszönöm osztap!

Ha valakinek van még esetleg tapasztalata vagy jogi információja, kérem írja meg, köszönöm! :)

osztap # 2025.08.24. 17:47

jogalmamsincs,

Pár dolog, indításként:

Belterületi gazdasági épület, stb.: Nem kapsz rezsicsökkentett árú közművet, tehát többszöröse lesz a gáz- és villanyszámlád a lakóingatlaninak.

Külterület: nem kötelező semmilyen közszolgáltatást biztosítani, pl. közvilágítás, posta, szemétszállítás, közművek, stb. Saját költségre sem lehet mindig kiépíttetni.

Bejelentkezni viszont mindegyikbe be lehet:
https://jogaszvilag.hu/…ek-lakasnak/

jogalmamsincs # 2025.08.24. 13:59

Kedves Fórumtársak!

Ingatlan vásárláson töprengek, de a jelenlegi családi ház árakat tekintve fontolgatom, hogy esetleg gazdasági épület, nyaraló, stb. besorolású Ingatlant vegyek.
Azt szeretném megtudni, hogy milyen hátrányokkal járhat ez, azon kívül, hogy nem hitelezhető.
Van egy kisgyermekem is, tehát fontos lenne, hogy állandó lakcímre, körzeti egészségügyi szolgáltatásokra, oktatásra is igényt tarthassak.

Szóval, összességében milyen hátrányokkal jár(hat), ha nem kivett lakóház besorolású ingatlanba költözünk, hanem valamilyen alternatív megoldást találunk?
Befolyásol bármit is lakhatási vagy ehhez kapcsolódó bármilyen szempontból, hogy a ház külterületi vagy belterületi?

Köszönöm!

Üdv,

Attila