Építési napló


messzelato # 2007.01.27. 09:37

Üdv! csi-zo!

Én ugyan nem vagyok jogász, viszont 30 éves építőipari kivitelezői múlttal rendelkezem. Felevetett kérdésedre reagálva azt tudnám mondani, hogy a kivitelező mindig köteles neked kiadni az építési napló azon számozott lapjait, amelyeket a naplóból ki lehet tépni. Sőt! Az elszámoláskor ( a végszámla benyújtásakor ) pont a naplóban kell rögzíteni, hogy az átadás-átvételi eljárás megindult. Ha erről nincs naplólapod, akkor mi alapján fizettél? Összegezve! Nem teheti meg, hogy a naplót ne adja ki. Igaz, öt év után úgy tudom ezt is selejtezni lehet. Gondolj csak bele! Mi van, ha el akarod adni az épületet és a vevő ragaszkodik, hogy ellenőrizni tudja, a terveknek megfelelően, az előírt anyagokból és technológiával épült-e az épület. Erre legalkalmasabb az építési napló. Üdv! messzelátó

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.27. 08:25

Ez itt egy jogállam. Aminek az is sajátja, hogy végső soron minden jogvitát a bíróság jogosult eldönteni.

(A hálón általános a tegeződés. Valahogy így alakult.)

csi-zo # 2007.01.26. 23:37

Üdvözlöm Önöket !
Több, mint egy éve építési szerződést kötöttem egy kivitelező céggel. Az ingatlan felépült és az éves garanciás bejárást is némi levelezéssel el tudtam érni. A bejárás során azonban akadt néhány problémám a beruházó cég képviselőjével. Csak azokra a problémákra hajlandó reagálni ami számukra kis ráfordítással elvégezhetőek. A vitás kérdésekben segítség lenne, hogy betekintést nyerjek az építési naplóba, ám ezt a vállalkozó megtagadja, mondván ha eddig nem akartam most már ne"zaklassam".
Jogszerű a viselkedése és valóban nem köteles kiadni a naplót vagy annak másolatát ? Hogyan tudnám érvényesíteni garanciás igényemet és ki hivatott eldönteni, hogy melyek azok a hibák amik a kivitelezés minőségéből erednek.
Köszönöm