Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Építési napló

MajorDomus # e-mail 2020.08.30. 20:29

Arról nem beszélve,hogy a kivitelező addig ne kapjon pénzt,

amig az iratokat át nem adja!

annexus # e-mail 2020.08.30. 11:36

Jó, persze megkereshet a vevő egy épületszerkezeti vagy egy építési szakipari szakértőt, hogy tárja fel a hibákat és hiányosságokat, de a szakértőnek az lesz az első kérése, hogy adja át azokat a dokumentumokat, melyet az építtetőtől (eladótól) megkapott az adás-vétellel egy időben.

Ezeknek a dokumentumoknak egy része megtalálható (pontosabban meg kellene lennie) az e-naplóban (e-főnaplóban), illetve az építtetőnél, melyet a fővállalkozó kivitelező adott át az építési munkaterület átadás-átvétel során.
Ilyen dokumentum, amit az építtetőnek át kell adni az őt megillető építési napló másolati példánya az összes mellékletével együtt, jegyzőkönyvek, jótállási dokumentumok stb.
Ezek a dokumentumok nem az építtető személyes tulajdonát képezik, ezek az épülethez tartoznak, melyet a vevőnek illene átadni az adás-vételi eljárás során.

De a leírtak alapján mégsem áll rendelkezésre a vevőnek, így nem az az elsődleges kérdés, hogy milyen hibák, hiányosságok vannak az épületen, hanem az, hogy hol és miképpen akadt el a jogszabályban előírt rend szerinti kivitelezés lezárása.
Persze az is lehet, hogy ott vannak a eladónál ezek a dokumentumok, de az adás-vételi szerződés megkötésekor ezen dokumentumok meglétének kérdése fel sem merült. Mindenesetre az e-naplóból ezekre a kérdésekre választ lehetne találni. Ha mégsem, akkor az is egyfajta információ, hiszen az építési napló a hatósági és bírósági eljárásban felhasználható bizonyíték.

MajorDomus # e-mail 2020.08.29. 19:35

Ez mind igaz amit leírsz,csak a kérdező nem lesz okosabb az épitési naplóból sem.
Inkább egy szakértővel kellene felülvizsgáltatnia ahogy Lechner javasolta.

annexus # e-mail 2020.08.29. 14:54

Kedves Matba!

Azt írtad, volt műszaki ellenőr a kivitelezés közben.
Ha volt, akkor az építtető és a fővállalkozó kivitelező nem egy és ugyanaz. Hacsaknem két külön céggel és kötelező volt a műszaki ellenőr megléte. Fővállalkozó kivitelezőnek felelős műszaki vezetője van, a műszaki ellenőr feladata az építtető érdekeinek képviselete. Vagyis valamilyen szinten Téged, mint jogutódot is képviselt. Neki van jogosultsága belépni az e-naplóba, minden főnaplóba és alnaplóba.

Ha nem működik együtt veled a műszaki ellenőr, akkor ajánlanám az építésfelügyeleti hatóságot.
Betekinteni - fizikálisan - lehet nem fogsz tudni ott sem az építési naplóba, de kérj a hatóságtól papír alapú másolatot az e-naplóról, az e-főnaplóról és az e-alnaplóról külön-külön.
Elvileg ezekben mindenféle adatotokat és eseti bejegyzést megtalálsz.

nanemaaa # e-mail 2020.08.29. 09:28

Matba
A Lechnernek igaza van, fogadj szakértőt, és ha rejtett hibákat talál, akkor irány a bíróság. Vagy vételár leszállítást, vagy a szerződés érvénytelenítését kérheted.

Egyebekben a naplóba betekintési igénnyel nem most kellett volna élned, hanem még vásárlás előtt és akkor talán az eladás érdekében a kivitelező megmutatta volna. Most akkor tudnád, hogy a naplóból igazán érdemleges dolog a legritkább esetben derül ki. Egy laikus számára pedig egyáltalán semmi.

MajorDomus # e-mail 2020.08.28. 18:03

Fogyasztóvédelmi felügyelőség...

Sherlock # e-mail 2020.08.28. 15:42

Az e-naplóba szinte soha nem töltenek fel képeket.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

Matba # e-mail 2020.08.28. 13:31

Kedves Fórumozók !

Remélem valaki tud segíteni.

A problémám, építési vállalkozótól vettünk, egy ikerház felet.

A hónapok alatt, több problémát is láttunk, mint kívülállók, amit próbáltunk is szóvá tenni, de az átadás után durvult be igazán a helyzet.

Átvettük az ingatlant, műszaki ellenőrrel, aki pár hibát rögzített is. De sajnos a házba épített tételeket ugye nem látta. Majd pár hónap múlva komolyabb rejtett hibák derültek ki.

Ekkor mivel mi E -naplót eddig nem láttunk, hiszen a fő építtetők nem mi voltunk hanem a vállalkozó, akitől vásároltuk, kértük hogy láthassuk az E- naplót, hogy a rejtett hibákról esetleg átfogó képet kapjunk. Természetesen megtagadta, de az én gondom főként az, hogy ha én vagyok most a ház tulajdonosa, miért nem láthatom az E naplót? ez számunkra azért is lenne fontos, mert reménykedünk benne, hogy találnánk olyan fotókat ahol látszódik, hogy hiányosan csináltak meg jó pár dolgot,( pl nem megfelelő anyagból,) amivel nekünk sajnos komoly problémáink lehetnek majd pár éven belül. Lehet naív elképzelés, de hol vannak az én jogaim biztosítva?Milyen megoldás lehet még erre. Lechner központban a jogi utat ajánlották, de az a végső lenne. Valaki járt már hasonló cipőben? Mi a megoldás?

Ildi90 # e-mail 2020.02.28. 10:15

Tisztelt Fórumozók!

Adott egy felépült családi ház ami engedèllyel rendelkezett és minden úgy épült ahogy a tervben illetve engedélyben szerepelt, nem történt eltérés viszont az e-napló teljesen hiányzik. Hol lehet megnézni , hogy mi alapján számítják a büntetést ha kiszabnak illetve mire lehet számítani?

Előre is köszönöm!

nanemaaa # e-mail 2020.02.17. 09:25

suti51
A kivitelező jogellenes magatartásáért bíróságra mehetsz. Megjegyzem, ha még nem vagytok elszámolva, és a munkaterület ezért nem került visszaadásra, nem is tudná lezárni a naplót. Egyebekben a használatbavételhez nem kell lezárni a naplót, sőt elvileg nem is szabad, mert mit csinál a kivitelező, ha a hatóság további befejező munkákat ír elő? A naplót egyébként is majd a hatóság fogja lezárni.
Ami számodra probléma lehet, az nem a napló, hanem a kivitelezői nyilatkozat, ami kötelező a használatbavételhez. Viszont, ha vita van a teljesítés módjában, minőségében, akkor a kivitelező miről nyilatkozzon?

suti51 # e-mail 2020.02.16. 23:36

Jogi tanácsot kérek : generál kivitelező nem akarja lezárni az e-naplót. Azt az irásos kijelentést tette, hogy csak akkor hajlandó bezárni az e-naplót, ha anyagi követelésünk nincs. Van anyagi követelésünk, mivel számtalan hibát talált és rögzített a független igazságügyi szakértő.
Mi a teendő ilyen esetben, mivel szeretnénk a használatba vételi engedélyt megkapni.
Az e-naplóban számtalan beírást törölt, amit korábban beírt. Ezeket fotókkal tudom bizonyítani. Ebben az esetben mi a jogi álláspont és eljárás?Köszönettel várom válaszát. László

wers # e-mail 2019.11.19. 12:05

vagy csak a végén tölti fel a kivitelező egyben az összes dokumentumot?

:( nem jó hír. Minden nap kellene tölteni, amikor munkavégzés folyik az építkezésen (ezért hívják naplónak)

A végén föltöltve az inkább valami regényszerű emlékirat.

Jutka70 # e-mail 2019.11.19. 10:32

Köszönöm, beléptem és üres, vagy csak a végén tölti fel a kivitelező egyben az összes dokumentumot?

nanemaaa # e-mail 2019.11.19. 09:23
Jutka70 # e-mail 2019.11.17. 20:34

Üdv. Érdeklődnék hol lehet megnézni az e naplómat, mivel a kivitelező tavasz óta húzza az átvételt. Köszönöm. Üdv.

Mariane # e-mail 2019.10.29. 22:43

FDToth

Sajnos tuti nincs lakhatási engedély, amíg nincs tervmódosítás.
Ez az építménymagasságot is megnöveli gondolom, meg a homlokzatot, azt pedig nem lehet csak úgy. Jönnek a kis lézeres mérőikkel és azonnal kiszúrják.

Mariane # e-mail 2019.10.29. 22:38

Sziasztok!

A Lechner tudásközpont jogszabályokat is becsatolt, és mindent értelmezett is hozzá.

Én is olvastam, hogy egy FMV-nek folyamatosan ott kellene lennie, meg a feladatkörét is, mégse büntetendő, ha a végén csak úgy aláír. Mielőtt beírt a naplóba, kijött, pár fotó, aztán ennyi. Én se írnám alá a világért se, de láttunk már sok ilyet. Pénz beszél...

Köszönöm még egyszer a hozzászólásokat, problémamentes építkezést mindenkinek!

FDToth # e-mail 2019.10.25. 21:55

Az e-naplo feluleten mar ki van irva! Akik mar nyitottak es elkezdtek okt 23-a elott, azokra nem vonatkozik, csak aznujakra.

Mesemano # e-mail 2019.10.24. 20:01

Üdvözlöm, 2 hete nyitottuk meg az e naplót. Ezen kívül nem történt még semmi, most tárgyalunk vállalkozókkal. A tegnapi napon kihirdetett könnyítés miszerint saját ház építése esetén nem kell e napló, ránk is vonatkozhat valamilyen formában?
Köszönettel

FDToth # e-mail 2019.10.24. 12:53

Tisztelt Fórumozók,

kettő kérdés: egyszerűsített bejelentés, 2016-ban, 2018.04 óta építkezés, magánszemély, lakhatásra, nem befekeztetés, 99%-ig kész. Az új változtatás, miszerint nem kell a napló vezetése, nem kell művezetés, meg a tervekkel is lesz vmi változtatás, nem emlékjszem vonatkozik a még építés alatt álló ingtalanokra is, vagy csak az újonnan beadott enegdélyekre?

Illetve: tervező a kiviteli tervet anno elküldte a statikusoknak, akik hibáztak (egy plusz födémet berajzoltak, ami nem kellett volna), de nem vette észre a tervező, aláírta, feltöltötte a naplóba. Kivitelező a statikaiból dolgozott, nem nézte a kivitelit, megépült egy plusz födém, ezáltal egy plusz helyiség. Statikus (aki a tervező alvállakozója, nincs vele szerződéses kapcoslatom) és kivitelező elismeri a hibáját, utóbbi részéről kártalanítás is megtörétnt, egyedül a tervező nem ismer el semmi, a kiviteli tevret sem akarja avalóságnka megfelelően átalakítano. Ez a tervező a művezető is. szerződtem vele, ebből kettő az alvállkozó statikusok végeztek el, 3-at maga a tervező, utolsót nem akarja. Sőt a 3-ból 2-t elékszített (bejárta a heyszínt), de a naplóban nem akarja felvezetni. Hiába kérem, semmmi, nem törődik vele.

Ettől függtelenül az engedélyzeteti eljársát megindíthatom, és majd cseszegetik a tervezőt, vagy esélyem nincs az negedélyre addig, amíg a tervező nem tezsi a kötelességét?

Köszönöm!

alfateam # e-mail 2019.10.24. 10:07

" Az meg legyen annak a szerencsétlennek a baja, aki utólag alá mert írni egy olyan építkezésnek, amit életében nem látott”.

Ne dramatizáld nem olyan nagy dráma ez. A háznak van kiviteli terve a kivitelező vezetett építési naplót és van referenciája a házat is megnézheti már kész állapotba. Ezek alapján kiállíthat egy"papírt" miszerint a ház rendben van.

nanemaaa # e-mail 2019.10.24. 09:45

Mariane
A Tudásközpont csak a szoftver használatáért felelős, őket a jogszabályok nem érdeklik, csak technikákat alkalmaznak, mellyel az egyébként nem túl okos program tovább taszajtható. ;) Ennek ellenére örülök, ha megoldódott a problémád. Az meg legyen annak a szerencsétlennek a baja, aki utólag alá mert írni egy olyan építkezésnek, amit életében nem látott. Egy kivitelezési hiba tárgyában induló perben már nem mondhatná, hogy ő csak aláírt, mert az egészért felel innentől kezdve. ;)

drbjozsef #   2019.10.23. 17:55

Hát, ha „Az építőipari kivitelezési tevékenység - a (2) bekezdés kivételével - csak olyan felelős műszaki vezető irányításával folytatható” mondatot úgy vesszük, hogy a "folytat" ige megfelelő értelmezésével végigvihető nulláról egy építkezés a kulcsrakész állapotig, és elég ha ránézésre a végén aláírja egy ellenőr a papírt, akkor persze elég lehet. De nekem valami azt súgja, hogy ezt egy bíróságon azért nem lehetne elsütni...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Mariane # e-mail 2019.10.22. 18:10

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat, megoldódott minden.
A Lechner tudásközponttal is felvettem a kapcsolatot, ott is nagyon alapos tájékoztatást kaptam.
Érdekes, de a logikus gondolkodással ellentétben nem kell az első pillanattól FMV, sőt, elég a végén. Meglepő, mert akkor így az egésznek semmi értelme, de ez van. Szóval Mr Kókler a végén beszerzett egy FMV-t és lezárta, mindezt némi nyomásra ugyan-nem kicsire-, de nem tehetett mást.

wers # e-mail 2019.10.07. 08:22

Valószínű, hogy a műszaki ellenőr vagy nem tudja a feladatait, vagy összejátszik a kivitelezővel. :(

Nem is tudom, melyik a rosszabb, hogy tudatosan cselekszik, vagy, hogy ostoba.