Építési napló


K Kelemen # 2019.05.16. 21:41

Érdeklödnék, hogy mi van abban az esetben, ha a generálkivitelezö már 6 hónapja csúszik az építkezéssel és nem folytatja, nem történik teljesítés, csak abban az esetben, ha elöre finanszírozom az alapanyagot illetve a munkafolyamatokat. Így visszatartani pénzt nem tudok, a kötbér igényemet sem tudom érvényesíteni. A szerzödéstöl én elállok, erre neki erre az a válasza, hogy nem fogja lezárni az enaplót és nem kapok használatbavételi engedélyt. mit lehet tenni?

MajorDomus # 2019.04.01. 19:09

Ameddig ténykedett,odáig zárja le,s rögzitse a munkája befejezését.
hogy milyen kötelezettségei vannak felétek?
amit a szerződésben vállalt!

hisztim71 # 2019.04.01. 12:23

Épitési napló vezetését vállaló cég -"X" -felszámolás alatt van, szerkezetkész alapig "tevékenykedett" nálunk.
Az ház építkezése még folyamatban. Az "x" cégnek lekell zárni az építési naplót? Milyen kötelezettségei vannak velünk szemben? Mire kell figyelnünk ha valaki járt már ilyen cipőben minden hasznos tanácsot szívesen fogadok- és köszönök.

MajorDomus # 2019.03.27. 22:00

hehe
.
a kolléga vakolta a falat az új házon, akkor már folyamatban volt a felszámolás, 4 hónappal később mikor átvettem a házat üzemeltetésre,már meg is szünt.

nanemaaa # 2019.03.27. 08:51

borasanyi
A munkaterületet vissza kell adni. Ha az építés befejeződött, akkor a naplót a vezetésére feljogosított személy köteles lezárni. Ha ezt nem teszi meg, akkor beperelheted hibás teljesítésért. Jó esetben meg is nyered, a bíróság fogja kötelezni a lezárásra. Kivéve, ha ez is olyan kivitelező volt, aki egy kivitelezésre alakult, és a pénz átvétele után egyből meg is szűnt. Mert akkor nehéz dolgod lesz.

MajorDomus # 2019.03.26. 18:38

nem hálás alvállalkozónak lenni.
a naplót neked is alá kell irnod ,addig ne tedd meg,mig nem kapsz másolatot.

Axela # 2019.03.26. 06:43

Az építési napló lezárásával kapcsoaltban szeretnék tancsot kérni. Már 2 esetben is eltűnt az az építési naplónk a listánkból. Közbeszerzés keretében végeztünk munkákat, aemlyeket nem fizettek ki csak részben és valótlan hibákra hivatkozva nem adták ki a teljesítési igazolásokat. Jogi levelezést folytattunk folyamatosan. A használatba vételi engedély megkérésekor kérték zárjuk le mi pedig tájékoztatttuk Őket, hogy az elszámolási vitánk végéig erre nem vagyunk hajlandóak. Egyszer csak eltűnt a listánkból a napló. A Help Desk nem foglal állást csak megírta, hogy lezárásra került. Nem tudom mit tehetünk, de ha ezt így a megrendelők megteheteik akkor semmi sem védi az alvállalkozót? Ráadásul hozzá sem férünk, a másolatát sem kaptuk meg. Szerencsére a második esetben már lementettük, megpróbálunk feljelentést tenni, de azzal sincs jó tapasztalatunk mert elutasítják azzal, hogy indítsunk peres eljárást. Kérem, ha valakinek van valami ötlete, javaslata vagy hasonló tapasztalata nem tartsa magába. Köszönöm

borasanyi # 2019.01.16. 13:08

Egy megnyitott alnaplóval kapcsolatban kérdezném:
2017-ben lett megnyitva, vállalkozói szerződés és a kivitelező biztosítása fel lett töltve és a munkaterület átadásra került.
A munka el lett végezve, de nem lett lezárva az alnapló. Most nem lehet utolérni a kivitelezőt és nem tudom hogy mi a megoldás, mert így nem tudom megkérni a hatósági bizonyítványt.

Immaculata # 2018.05.06. 18:49

A jogutód nélküli megszűnés esetén új kivitelezőt kell megbízni és a hatóságnak bejelenteni.

Immaculata # 2018.05.06. 18:47

Egy KFt. nem egyik napról a másikra szűnik meg. Ha van jogutódja, akkor a jogutód kötelezettsége lezárni a naplót, ha jogutód nélkül szűnik meg, akkor a felszámolóbiztos, vagy a végelszámoló feladata. Ha meg megszűnt, az a megrendelő felelőssége, mert mit csinált három évig, hogy nem rendezte ezt a kérdést.

Sherlock # 2018.05.06. 11:18

Meg kell hívni egy új műszaki ellenőrt, majd ő lezárja.
De mit értesz az alatt, hogy a Kft. Megszűnt?

Dana001 # 2018.05.06. 08:54

Tanácsot szeretnék kérni építési napló lezárásával kapcsolatban..röviden ,tömören összefoglalom a lényeget.
200nm alatti ház építése Kft.vel. hivatalos szerződéssel ,bejelentési kötelezettséggel az építés megkezdése előtt.
Építési napló megnyitva .Félkész állapotban másik kivitelezőnek átadva..ház kész .Kft megszűnt ,építési napló nincs lezárva. Addig nem tudjuk a használatbavételi engedély intézését ,míg a lezárás nem történik meg. A Kft vezetőjét nem tudjuk elérni.A műszaki ellenőrzést végző személyt sem ..ő már előtte kilépett..
Mit lehet ez ügyben tennünk..
köszönöm szépen a válaszokat
szép napot Dana001

Pjotr # 2007.01.28. 14:22

Az az igazság, hogy már úgy kellett volna kezdeni az elején, hogy szakértőt fogadsz fel...
Igen a saját pénzeden, ha sajnálod az a pár tizezer forintot, hogy legyen egy sok tizmilliós jó minőségű lakásod, akkor ne törödj vele....
Mivel Te nem vagy szakember ezért se az építés, se az anyagok, kivitelezés minőségét nem tud ellenőrizni, ezért kell a szakértő.
Aki törödik a pénzével, az manapság ennyit megtesz.
Mint ahogy azt is, hogy saját ügyvéddel mész minden megbeszélésre ahol szerződsz a kivitelezővel vagy tárgyaltok az egyéni kéréseidről, fizetési határidőkről hasonlókról.
Ez olyan, mint amikor használt autót veszel, akkor is elmész vele egy autószerelőhöz a saját költségeden, nem?
Ez ilyen, 15.000.000ft-nál nem tétel 50-200.000Ft.

messzelato # 2007.01.28. 11:14

csi-zo!

Drukkolunk Neked! :) Írj az eredményről!

Üdv! messzelátó

csi-zo # 2007.01.28. 10:21

Köszönöm szépen a tanácsokat és a véleményeket ! Sokat segítettek.
Nem egy leértékelt holmit vásároltam. A szerződés rámeső részét maradéktalanul, időben teljesítettem és bár első az ingatlanom nem az "ellenségemnek" építettem és tanuló pénznek egy kicsit sok.
Első osztályú munka díját fizettem elvárom a teljesítését.

Üdv. Szép napot !

messzelato # 2007.01.27. 17:19

csi-zo!

A mérlegelés a te kompetenciád. Választhatsz! Vagy elfogadod és együtt élsz a problémával a nem kevés pénzért megvásárolt lakásodban, vagy harcolsz az igazadért. Tapasztalatink szerint sokszor az igazságügyi műszaki szakértő emlegetése is elég hatásos fegyver. Persze ha a kivizelező tényleg a terveknek megfelelően dolgozott és tervek voltak a hibásak ( ez a ritkább eset) akkor más a helyzet, de általában akkor a kivitelező az igazának a tudtában bátran kiadja az építési naplót, kiviteli terveket stb. utólag is. Ugyanis akkor automatikusan át lehet hárítani a felelősséget a tervezőre.

Mint azt írtam, ez az egyik típushiba az új építésű lakóparkokban. :)

üdv! messzelátó

csi-zo # 2007.01.27. 15:19

Épületgépészeti szakértőt keressek a problémámmal ? Végztessem el saját ktg.-n a vizsgálatot és aztán peres eljárást indítsak a vállalkozóval szemben? A levelezésünk és a felszólítás már megtörtént, de ezekre a problémákra nem hajlandó nyilatkozni. Egyszerűen válaszra sem méltat. Illetve akadtak még más kisebb gondok azokra tett javaslatot.

messzelato # 2007.01.27. 14:53

csi-zo!

Na ez az amit írtam. Bennünket is többször kértek már ilyen jellegű hibák kijavítására. Jelzem, nem egyszerű és nem olcsó történet. De addig üsd a vasat amig nem telik le a szavatosság-jótállás, mert utána fújhatsz hat kiló libatollat.... . És minden reklamációt postán, tértivevényesen! És a közös képviselő is iktassa, stb. Pjotrnak igaza van. Bármilyen visszaáramlás gátlót szereltetsz fel csak ideig-óráig megoldás, ha amúgy az egész rendszer hibás.

üdv! messzelátó

Pjotr # 2007.01.27. 14:35

Igen és ezt mindenképpen verd ki belőlük, mert erre nincs megoldás, tehetsz 25 zárószelepet is, akkor is be fog jönni a szag.

csi-zo # 2007.01.27. 14:34

Olvastam olyat, hogy a szellőző kürtő és a bekötés vízszintes vetület nem haladhatja meg a két métert. Na ez a mi esetünkben bőven meghaladja ! Viszont, ha ez okozza problémát nem tudom elképzeni, hogyan javítható ? Ki kell alakítani több kürtőt, de ahhoz szét kell vésni jó néhány falat, meg a födémet és hát azt....helyrerakni ?
Gyakorlati megoldást jelenthet, ha a kürtő végén egy ventillátor rásegítene a lakásokban elhelyezettekre ? Amúgy sem nagyon értem, hogy föntről mért lefelé jön a levegő hol a kéményhatás.

Most már csak remélni merem, hogy a kémény biztonságos alsó szinten egy lakás felső szinten két lakás van belekötve.

messzelato # 2007.01.27. 14:11

csi-zo!

Pont ezek az új építésű házak egyik fő problémája a szagelszívó rendszer. A terven persze megfelelő konstrukciót alakítanak ki, a költségvetés is a szerint készül el. De már nem úgy készítik el. Csinálnak egy közös szellőzőkürtőt és a lakásokba visszacsapó szeleppel ellátott elszívokat szerelnek. Ezek költsége töredéke az eredeti rendszernek. És persze először, ha nem is tökéletesen, de működik. Aztán ezek a szelepek lassan elzsírosodnak és már nem zárnak. Na ekkor jön elő a szomszéd pacalillata! Na meg a te problémád! :)

üdv! messzelátó

Pjotr # 2007.01.27. 13:58

Nem jog, de a szagelszívót nagyon elrontotta (eltakarékoskodta) javaslmo fordulj szakemberhez vagy hatósághoz, mert ilyet nem lehet, hogy közös szellőzőben egyéni szagelszívót tesz vagy központi szagelszívó van vagy külön szellőző minden lakáshoz.
Szóval szerintem sűrgősen keress meg egy saját műszaki ellenőrt és ő nézzen végig mindent, mert gyanúm szerint ha még a naplót sem akarja kiadni, akkor sok lehet a probléma és szabálytalanság...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.27. 12:36

Szólítsd fel a hibák kijavítására, megfelelő határidő mellett. Ha nem teljesít, jöhet a per.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.27. 12:35

Először is van a szavatosság. A dolgoknak alkalmasnak kell lenni arra a célra, amelyre őket általában használni szokták. A szagelszívót szagelszívásra és nem -befújásra használják, joggal követelheted tehát a megjavítását. (Megfelelő beépítését.)
Aztán a szerződésben annak mindenképpen benne kell lennie, hogy mit ad el az a vállalkozó (mert ahogy kinéz, ez nem építési, hanem adásvételi inkább). A parkolót - hiszen a helye sem volt az ő tulajdonan - nyilván nem. Az, hogy mit ígért szerződésen kívül egy, a szerződés által nem érintett területre... Az nemigen kötelezi. Mondhatott volna aquaparkot is.
Ha a csapadékvíz elvezetése nincs megfelelően megoldva, az szintén szavatossági hiba egy kész lakóháznál.

csi-zo # 2007.01.27. 11:36

Köszi akkor szia !

Egyszerűen megtagadja a naplót. Csak polgári peres eljárás során lehet más belátásra bírni ?
Talán belementek egy kis esélylatolgatásba:
A (szeleppel ellátott) szagelszívó bekapcsolásával a FELSÕ szomszéd az én lakásomba én pedig az övébe áramoltatom a levegőt, nem kis mértékben. Mondjuk nem fogyókúrázok,de örülnék, ha csak akkor lenne ételszag mikor a saját készül.
A műszaki leírásban-helyszínrajzon megjelölve- olyan területre ígért parkolót amit sosem szerzett meg. Hirdetésben is megtévesztve a vásárlóit akik számítottak a parkolóra.
Zártsorú építkezésben négy társast húzott fel. A hátsó kert kialakítása rízsföldeket megszégyenítő módon létesült. Mivel térségünkben nem túl kifizetődő a teraszos ültetvényezés, csak a bosszúság jut a csapadék összegyűléséből. Emelkedőn felfelé haladva építkezet és adta el a házakat kertek közöt 20 cm a szintkülönbség.

Van ezekre valamilyen szabályozás, ha az építési szerződés pontjai nem térnek ki ?

(nagyon tetszik az oldal lehet megbánjátok, de a kedvencek közé tettem)
ja és megtanultam, hogy az irományt először a vágolapra kell másolni :)