Üdv!
Egy 50 ha-os osztatlan közös tulajdonú, külterületi ingatlanban vagyok résztulajdonos. Egyik társtulajdonosom már több, mint 10 éve halott. Az illetékes hagyatéki ügyintézőhöz a halott egyik testvérével megküldtük a szükséges iratokat, aki a saját anyagait hozzátéve megküldte azokat az illetékes közjegyzőnek. A probléma itt kezdődik: a közjegyzőnél több, mint 2 éve áll az ügy, hagyatéki végzés nincs. Nem tudom, mi lehet a probléma. Nekem, kivülállónak nem adnak felvilágosítást, a testvéren meg nem tudok eligazodni, valszeg ő sincs elegendő információ birtokában.
Az ingatlant másik kettő, nagy tulajdoni hányaddal rendelkező társtulajdonossal szeretnénk természetben megosztani. A halott nélkül ez nem megy mivel mind a tulajdonközösség megszüntetési szerződést, mind a változási vázrajzot alá kell írnia a tulajdonosoknak. Azt nem kívánjuk, hogy a halott aláírását bíróság pótolja, mert ennyi erővel már el is perelhetem a halott 3%-nyi részét.
Szerintetek ér valamit ha a közjegyzői kamarának jelentem az esetet? Meggyorsítja vajon az ügyet?
Ha magamhoz váltással polgári peres úton szüntetem meg a tulajdonközösséget vajon a bíróság is a közjegyzőhöz fordul tehát semmivel sem jutok előrébb, avagy a közjegyzővel nem törődik és meghozza a maga ítéletét?
Mennyibe kerülhet egy ilyen per?