Akkori ár vagy mostani?


Butyka # 2007.02.26. 21:50

Igazad van, és így zárult a kör!

_Lala_ # 2007.02.26. 20:03

Tehát kizárólag tulajdonostársak közötti megváltás esetén igen.
Közös értékesítés és árverés esetén fogalmilag kizárt.

Nem vagyok benne 100% biztos, de valószínűnek tartom, hogy a természetben történő megosztásnál sincs ennek akadálya.

Butyka # 2007.02.26. 10:38

KBS hozzászólására!
(Nem vagyok benne biztos, hogy lehetséges a közös tulajdon oly módon való megszüntetése, hogy két tulajdonos viszonylatában mégis fennmaradjon.)

Lehetséges! de kizárólag akkor, ha valamelyik tulajdonostárs váltja magához tulajdonostársai valamelyikének a tulajdoni illetőségét, és ez az állapot a többi tulajdonostárs beleegyezésével történik, rájuk nézve nem sérelmes.
Tehát kizárólag tulajdonostársak közötti megváltás esetén igen.
Közös értékesítés és árverés esetén fogalmilag kizárt.

Egyebekben:
Amennyiben a testvéred az ajánlatodat nem fogadja el, és fel akarjátok újítani az ingatlant, elég az ingatlan jelenlegi állapotát hitelt érdemlően dokumentálni, fénykép, kamera felvételekkel, amelyeket tanúk jelenlétében készítessz, és azt egy esetleges későbbi eljárásban a szakértő rendelkezésére bocsátani.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.26. 09:33

Ha meg akarod venni, akkor mindenekelőtt tegyél neki ajánlatot. Ha elfogadja, akkor létrejött köztetek az adásvétel. Közöld vele, hogy a vételárral szemben beszámítod a költségek rá eső részét. Egyelőre fölösleges lenne ingatlanszakértőre költeni.

karesz20 (törölt felhasználó) # 2007.02.26. 08:49

Köszi!

szóval ha most meg akarom venni tőle akkor most még felujitás előtt becsültessem fel ennek az összegnek az 1/3ada jár neki s akkor 5évre visszamenőleg lehet tőlekövetelni a dologra fodított költségeket?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.26. 08:45

Ilyen az osztatlan közös tulajdon.

karesz20 (törölt felhasználó) # 2007.02.26. 08:40

Teri most Franciaországban él.
Még egy egyszerű ablakcseréről is ki kell kérjem a véleményét???

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.26. 08:34

Csak a tulajdonjoga van - hehe.
Egyébiránt a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásokról a tulajdonostársak csak egyhangú döntéssel határozhatnak. Szóval óvatosan azzal a felújítással.

monalisa1 # 2007.02.26. 07:15

Egy cs.ház folyamatos karbantartásra, felújításra szorul, a költségek a tulajdonost terhelik, a haszonélvező csak köteles tűrni az ezzel járó felfordulást, rumlit.

A költségek egyenlő arányban oszlanak meg a tulajdonostársak közt.

karesz20 (törölt felhasználó) # 2007.02.25. 23:44

Köszi az eddigi hszeket s kiváncsian várom a további véleményeket.
Igazából azért kérdeztem mindezt mert ha én most Anyu fizetéséből meg az én pénzemből s munkámból felujitom a házat s mondjuk a mostani x érték nő pl 3millióval akkor neki a megnövelt érték 3ada is jár???
vagy csak annyit tudok tenni ha ragaszkodik a mostani vételárhoz h "leverem" rajta a felujitási stb költségeket?
mert azt furcsának tartanám h nincs is itt nincs benne semmilye nem tesz érte semmit s csak a tulajdonjoga van s akkor ugyanannyi pénz illeti az eladásból mint engem aki pl felujitotta,tatta?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.25. 22:20

Ha egyszerűen megveszed tőle a tulajdoni részét, akkor annyi lesz az ár, amennyiben meg tudtok egyezni. Ha bíróságtól kéred a közös tulajdon megszüntetését oly módon, hogy magadhoz váltod az ő részét, akkor a jelenlegi piaci árat veszik alapul - ha egyáltalán helyt adnak a keresetednek. (Nem vagyok benne biztos, hogy lehetséges a közös tulajdon oly módon való megszüntetése, hogy két tulajdonos viszonylatában mégis fennmaradjon.)

A dologra fordított költségek rá eső részét követelheted - 5 évre visszamenőleg.

monalisa1 # 2007.02.25. 22:17

Hát én csak mint egy laikus hozzászóló:

Egy ingatlan adásvétele mindenkor a "jelen" időpontjában történik, tehát egy valamikori régi ár mára érvénytelen.

Persze a felek ettől még megállapodhatnak "mélyen áron aluli" eladásban, de nemigen érdemes ezt meglépni, mert az Illetékhivatal úgyis korrigálni fogja a valótlannak vélt vételárat - és ekként a fizetendő illeték meghatározása majd.

Ami a ház fenntartásával kapcsolatos két évtizedes kiadásokat illeti, a mindenkori költség/kiadás egyedül az édesanyátok dolga volt (...) mint egyedüli haszonélvező. (Ti mint hárman testvérek "csak" tulajdonostársai vagytok a háznak.)

Teri testvéred akár "0" Ft-ért is neked ajándékozhatja a házrészét - ha módjában áll és kellően nagyvonalú -, bár ebben az esetben is fog kelleni illetéket fizetni.

Az hogy adott esetben a vétel vagy az ajándékozás a megfelelőbb azt én megmondani nem tudom., kérdezd ingatlanforgalmazási szakembert.

karesz20 (törölt felhasználó) # 2007.02.25. 20:14

Sziasztok!

Édesapám 20éve vette meg a lakást amiben most élünk.
Amikor ő meghalt 89ben utána 90ben lett a 2 testvéremre meg rám iratva a ház s Anyu kapott haszonélvezeti jogot.
tehát mind3unknak 1/3 tulajdonrésze van.
Amikor az iratás megtörtént az idősebb nővérem Teri(aki Apu 1. házasságából van) már nem élt az országban.S azóta sem a mai napig.
Tehát a ház fenntartásához,felujitásához egy ftal sem járult hozzá sőt egy percet sem élt benne ráadásul még 87ben felvettünk a házra OTP felujitási kölcsönt azt Anyu fizette vissza.
Az édes nővérem(Csilla) s én itt nőttünk fel (én még most is itt élek) s azóta csinálgattuk a házat ablakfelujitás ilyesmi.
Igazából azt szeretném megkérdezni hogy most ha Teritől meg akarom venni a tulajdonrészét akkor a mostani árnak az 1harmadát kell neki kifizetnem?vagy elég a régi felértékelési ár 1/3adát?(hagyatéki tárgyalásnál megállapított).
A segítségeteket előre is kösz s ha vmi nem tiszta kérdezzetek!