írásbeli szavazás társasházban

házikó # 2008.11.20. 11:57

Sikerült döntenem. Nem szavazó íven, hanem egyenkénti szavazással fogom lebonyolítani. Mivel kb 200 tulajdonos véleményezéséről van szó, lehetetlen, hogy egyenként végig kilincselje bárki az összes tulajdonost, főleg, ha egy bizonyos része nem is él az adott Társasházban, hanem város és országszerte, esetleg külföldön élenek.

Akinek van állandó meghatalmazása (általános, mindenre kiterjedő meghat.), felételezem ilyenkor a tulajdonos helyében nyilatkozhat ebben az esetben is, és nem csak a közgyűléseken vehet részt.

Köszi!

házikó # 2008.11.20. 11:48

Üdv!

Volt közgyűlés összehívva az adott napirendi pontra, de a törvényben előírt 4/5-ös többség nem jelent meg, ezért írásban kell a szavazást lebonyolítani.

A kérdésem még az lenne, hogy elég egy aláíró ívet használni, vagy mindenképp névreszólóan postázzam az összes tulajdonos részére szavazópapírt?
Azt gondolnám, hogy minden aláírás mellé kell két tanu is (név,cím,szigszám,aláírás).

Az a baj, hogy nem egyértelmű a jog ebben a kérdésben. Legalább is én nem találom, hogy valahol egyértelműen nyilatkoznának erről. A végén meg tényleg az lesz, hogy valaki az ingatlankezelő ellen fordul és megvétózza az írásbeli szavazás eredményét. Akkor persze a bíróság egyből tud majd jogszabályra hivatkozni, csak tudnám én is, hogy mi az a szabályozás, amit ilyen esetben használni lehet.

Köszönöm a válaszokat!

adzam # 2008.11.19. 20:45

Talán még annyit, hogy közgyűlési határozatról van szó, ha jól értem, annak pedig előfeltétele a közgyűlés jogszabályszerű összehívása.

nanemaaa # 2008.11.19. 19:41

házikó
A helyedben nem bonyolítanám túl a kérdést. Minden tulajdonos köteles aegy aláírásmintát leadni. A szavazás eredményét a közös képvieslő megállapítja. Ha valaki úgy ítéli meg, hogy helyette más írt alá, akkor egyrészt feljelentést tesz okirathamisítás gyanujával, másrészt pert indít a társasház döntése ellen. Amíg nincs ítélet, a közgyűlés döntése érvényes marad, kivéve, ha a bíróság felfüggeszti a határozat végrehajtását.
Szerintem.

ObudaFan # 2008.11.19. 17:23

Pont ez az, hogy nincs túlszabályozva. Nincs az írásbeliségen kívül más formai követelmény a szavazat leadására. Hacsak az SZMSZ másképp rendelkezik, mert ezeket az SZMSZ-ben kell(ene) szabályozni.

házikó # 2008.11.19. 13:59

Kedves Obudafan!

Társasházban történő írásbeli szavazást kell lebonyolítanom, és megtaláltam ezt a témát, ahol az érdeklődő félnek szánt rövidke válaszod meglepődést okozott nekem.

Mire gondoltál amikor a válaszod írtad?
Hogy lehetséges ellenőrizni az írásbeli szavazások alkalmával az aláírások hitelességét?

Írásbeli szavazás esetén mire kell figyelni?
Hogyan zajlik az írásbeli szavazás?
Van több olyan különtulajdon, aminek több tulajdonosa is van (pl. öröklésből adódóan). Ilyenkor gondolom minden tulajdonos felé kell biztosítani a szavazási lehetőséget, és a megfelelő tulajdoni hányad alapján számít bele a szavazása a dönteni való kérdésben.

A Társasház SZMSZ-e különösebben nem rendelkezik az írásbeli szavazásról, csak arról, hogy biztosítani kell a szavazóládát, ami nem gond.

Mit kell tartalmaznia egy írásbeli szavazásnak?
Tulajdonos neve, címe (levél ajánlott+tértivevény)
A szavazás tárgya
Szavazási lehetőség megadása, ahol egyértelműen tud igennel, vagy nemmel nyilatkozni .... ilyenkor a tartózkodási lehetőséget is meg kell adni?
Dátum
Két tanu olvasható aláírása, nyomtatottan a neve, SZIG szám, lakcím, anyja neve

Amiket itt fent írtam, ezekre mind szükség van, vagy kifelejtettem valamit?

A szavazatokat gyűjtő láda kinyitásánál hány főt kell magam mellé vennem, akik velem együtt felbontjuk, összegezzük és jegyzőkönyvet készítünk az írásbeli szavazásról?

És egyáltalán hol található valami jogi információ az írásbeli szavazásról. Most így belegondolok, biztos rém egyszerű a dolog, csak túl van már szabályozva. :(
Elveszik a tű a szénakazalban!

Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2007.03.28. 20:21

A társasház nyugodtan nézhet a per elé, ha ez az egyetlen indok.

Tücsi # 2007.03.28. 07:05

írásbeli szavazás esetén kell-e valamilyen módon igazolni, vagy ellenőrizni azt, hogy a közös képviselőhöz visszaérkező szavazőlapon valóban a tulajdonos aláírása szerepel-e. Az SZMSZ írásbeli szavazás esetén hitelesítésről nem rendelkezik, egy lakó viszont meg akarja támadni az írásban meghozott határozatot arra hivatkozva, hogy nem hitelesítette senki az aláírásokat. Szükséges ilyen esetbenis hitelesítés, ha igen, mi módon.