Telekhatár


monalisa1 # 2007.03.28. 18:45

Az hogy a büfét elviselted egy dolog, de egy étterem autóajtó-csapkodásos stb. forgalmát és a vélhetően késői zárást már nem valószínű, hogy cérnával fogod tudni bírni. És ez független a büfés terjeszkedési szándékától.

A kocsibejárást köteles számodra bíztosítani ha máshol kaput nem lehet nyítni - un. szolgalmi út.

gitron # 2007.03.28. 17:14

Az volna a legjobb, ha te is megbíznál egy földmérőt, hogy tűzze ki a telked. Ha ugyanez az eredmény, akkor bizony tudomásul kell venni, hogy rossz helyen van a kerítés.
A tulajdoni lapon szerepel a telek területe (meg az adásvételi szerződésedben is).
Azt talán tudnád ellenőrizni földmérő nélkül is (mert ugye az pénzbe kerül), hogy a telek területe mennyi a bekerített részt figyelembe véve, illetve a 1,5 méteres rész nélkül. Ha az 1,5-es rész nélkül is megvan a terület, akkor ismét oda jutunk, hogy a kerítés volt rossz helyen. Ha nincs meg a terület, akkor nem biztos, hogy a szomszédnak van igaza, akkor mégiscsak ki kell tűzetned földmérővel.
(A telek területe fix dolog, a határok meg nem annyira. Az függ például az alkalmazott földmérési eszközök, illetve matematikai eljárások pontosságától is.)

HUmanWeb # 2007.03.28. 09:48

Kedves fórumozók.
Segítséget, szeretnék kérni egy kibontakozó probléma jogszerűségében.
8 évvel ezelőtt vásároltam egy telket. Előttem egy kis keskeny sávon büfé áll. A tulaj már 1-2 éve szeretne a telkemből néhány métert, amit én nem adtam neki. Tegnap azt közölte, hogy a régi büfé helyére akar egy éttermet építeni, és írjam alá az engedélyt. De van más is, mégpedig akik kinnt voltak kimérni a területét, azok az én telkemből kb 1.5 métert hozzá mértek. Állítólag rosszul volt kimérve. A telek kerítése vagy 20 éve ugyan ott van, bár én csak 8 éve bírtokolom. Õ a büfét, és a telket kb. 2 éve vásárolta. Sajnos nem csak a kerítés a gond, mert ott áll egy kis faház, ahová a villany van bekötve. Akkor bontanom kell? Ráadásul a kapum is, amit már máshol nem tudok megoldani, mert meredek telek, és oldalt már nem lehet nyitni.
Sajnos a joghoz egyáltalán nem értek, ezért egy kis segítséget kérnék a problémámra.
Köszönöm.