Zaklatás, birtokháborítás, telekhatár stb...


dorka11 # 2010.11.09. 20:23

"Miután vagy 5 éves tortúra után rájöttek, hogy ebben az országban mindenki megvehető kilóra – gyorsan túltettek az ingatlanon…"

Nem biztos, hogy tuladnék az ingatlanon, hiszen az uj helyen az uj szomszéddal kapcsolatban is felmerülhetnek problémák...

solicitor # 2010.11.09. 20:14

"Mit tehetek? Nyilvánvaló, hogy valakinek kell az ingatlanom!"

Sürgősen keress fel egy ingatlanközvetítőt. Hasonló szituációban volt egy ismerősöm is. Ők a rendőrségen kívül még közighivatalhoz és bírósághoz is fordultak. Miután vagy 5 éves tortúra után rájöttek, hogy ebben az országban mindenki megvehető kilóra - gyorsan túltettek az ingatlanon...


"Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!"

monalisa1 # 2010.11.09. 20:05

A tuját évente kétszer vissza szokás vágni és az alakját is formázni - ekként van rendben és gondozva. 3-4 m magasságig általánosan elfogadott a mérete, azon túl már "beárnyékolás" stb. címén a szomszéd szót emelhet (igaz, nem november közepén).

Feljelentheted a jegyzőnél és a növényzeted megcsonkítása miatt eszmei kár megtérítését kérheted a szomszédtól.

A kerítésdöntögetés már garázdaság, azzal a rendőrségre kell menni.

MajorDomus # 2010.11.09. 19:49

Hívjál tanúkat, fotózd le, s jelentsd fel.

anitra # 2010.11.09. 12:07

Kedves Fórumozók!

Ma reggelre a szomszédom lefűrészelte a tujám felét. Aztán ezt rádobta a kertemre, ahol összenyomta a hortenziáimat.
Tegnapelőtt itt volt nála a jegyző, véletlenül láttam, mikor hazajöttem, hogy itt áll a kocsija. A szomszéd felesége a jegyző volt iskolatársa, s a jegyző fel is vetette őt az önkormányzathoz dolgozni, hogy ne kelljen 10 km-re eljárnia.
A 2008-as vihar után két nappal a szomszédom írt nekem felszólítást, hogy hogy néz ki a telkem (több mint tíz fánkat döntött ki a vihar) és 8 napon belül tegyem rendbe, s vágjam le az átlógó ágakat. Megjegyzem pár pici ág lóg át a sövényből, a sövény is csak azért van, hogy ne nézzenek a tányérunkba folyton.
Most azzal a jelszóval vágta le a tujámat, hogy ezzel bizonyítsa: neki kellett levágni, én elhanyagoltam a területet és ő ezáltal elbirtokolta azt a sávot!!
Egyszerűen iszonyatos, hogy mit tudnak tenni egymással az emberek kerítés és elbirtoklás ügyben!
Megjegyzem: a kerítésoszlopomat is benyomta felém, s ezt is a jegyző tudtával.
Mit tehetek? Nyilvánvaló, hogy valakinek kell az ingatlanom!

MajorDomus # 2010.11.06. 12:05

Hat

keresd meg s küldd el neki. Ha vitatkozik.akkor foldmerő

meeru # 2010.11.06. 09:06

Kedves Fórumozók !

Köszönöm a segítőkész és gyors válaszokat.
Azt a térképet, ami alapján a kerítést leraktuk talán meg lehet valahol találni.
Viszont a megállapodást nem foglaltuk írásba, és a közös kijelölésről sem készűlt videofelvétel ezért én csak hivatkozni tudok rá de bizonyítani sajnos nem tudom.

Szép napot mindenkinek !

sió # 2010.11.05. 22:46

A szomszéd kicsit el van tájolva!
Ha annak idején megállapodás volt arról, hogy a kerítés oda kerül ahova, akkor 8 évvel utána vajmi kevés eséllyel van joga felszólalni. Illetve felszólalni van joga, azonban pár dolog, legfőképpen a jóhiszemű elbirtoklás már közbelép.
Ha annak idején nem volt szó az ő telkéről, akkor mindketten úgy tudtátok, hogy jól van ott a kerítés, ahova teszitek. Tehát az elvárható egyetlen magatartással jártál el, hiszen a köztetek létrejött megállapodás szerint cselekedtél.

Elbirtoklás

A tulajdonhoz fűződő jogok gyakorlásának elmulasztása - amennyiben a törvényi feltételek fennállnak - egy idő elteltével a régi tulajdonjog elvesztését, és ezzel egyidejűleg egy új tulajdonos tulajdonjogának keletkezését eredményezi. Ez a folyamat az elbirtoklás.

További feltétele az elbirtoklásnak az, hogy a birtokló a tulajdonossal szemben szakadatlanul birtokolja a dolgot. Amennyiben a tulajdonos a birtokost írásban felszólítja, hogy a dolgot adja neki vissza, vagy eziránt bírósághoz fordul, illetve a dologgal rendelkezik (pl. jelzálogjogot enged földjére alapítani), az elbirtoklási idő megszakad, vagyis elölről kezdődik ingóságok esetén a 10, ingatlanok esetén a 15 év. A szakadatlan birtoklást nem zárja ki az, hogy az elbirtokló másnak ideiglenes jelleggel átadja a dolgot. Amennyiben az elbirtokló akaratán kívül veszti el a dolog feletti rendelkezés jogát (pl. azt tőle ellopják, elveszik) és azt 1 éven belül nem szerzi vissza, vagy bírósághoz nem fordul ez ügyben, az elbirtoklási idő megszakad.

Van egy hasonló bh. Amiben szinte ugyanez van. A bíró elzavarta a reklamáló szomszédot a fenébe.

Ott ha jól emlékszek 9 év volt. a döntő érv az volt hogy a reklamáló szomszéd is ráépített a mesgyére úgy, hogy nem reklamált, sem ő sem az építésze. Aztán eltelt a 9 év amikor bizonyíthatóan összevesztek, és okot keresett a cseszegetésre.
Nem akartam tippet adni…

MajorDomus # 2010.11.05. 22:25

Elveszett a térkép ?

nanemaaa # 2010.11.05. 19:17

Ha valóban az ő telkén áll a kerítésed, vedd meg az így elkerített telekrészt, majd telekhatár-rendezéssel csatoltasd a telkedhez.

meeru # 2010.11.05. 13:57

Kedves Fórumozók !

Röviden az én sztorim a következő.Kb.6-8 évvel ezelőtt térkép alapján a szomszédommal közösen meghatározott nyomvonalra építettük a közös kerítésünket.Nemrég felszólított, hogy az általa csináltatott új kimérés szerint a kerítésem az ő telkén van ezért birtokháborítást követek el, és hozzam beljebb a kerítést egy méterrel.

Bármilyen tanácsot előre is nagyon köszönök.

MajorDomus # 2010.10.16. 18:32

Ez a helyes vegszo. Tartsd rendben a telket, s zavard el ha jon.

Pkorn # 2010.10.15. 20:59

Üdvözlök mindenkit!

Kicsit furcsa a problémám, legalábbis nekem.
Van egy kb 22 méter X 300 méteres szőlősünk, gyümölcsfák, szőlő, szántható rész, ilyesmik.
Nemrég megtalált egy ingatlanos, hogy 300 ezer forint készpénzért megvenné a földet, de természetesen nem adjuk el.
Ugy 3-4 hét elteltével, ma délután újra megjelent, persze ismét nemleges választ kapott. Erre magából kikelve, felháborodottan közölte, hogy ebben az esetben kénytelen lesz eljárást indítani, ami kb 400 ezer forintunkba fog kerülni. Arra hivatkozott, hogy mivel nincs művelve a föld, nincs nyírva a fű, (parlagon van, regenerálás céljából) átterjed az ő földjére. (Amit valószínűleg gombokért vett meg a szomszéd idős bácsitól.)Miután kihangsúlyozta az eljárást, önmaga ingatlanosságát, és a tisztelt férje ügyvédi mivoltát, sértődötten távozott.
A kérdésem, hogy egyáltalán mire gondolt eljárás alatt, mit tud tenni ellenünk? És miért kell bármit is fizetnünk, vagy tennünk, ha nem akarjuk eladni, ami a miénk? Valamint, miért hiszik az elszállt ingatlanos-ügyvédes milliomosok, hogy minden eladó, és mindennek ugy kell lenni, ahogy ők akarják, mert másként cirkuszolnak, mint egy gyerek?
Köszönöm a válaszokat, mihamarabb kellenének.

MajorDomus # 2010.10.05. 06:55

Egy ,,fulemule,, perben van eselyed,de mint felperesnek neked kell bizonyitanod a karokozas tenyet es merteket,ami idokozben megszunt. Ha no a tuja ismet fordulhatsz a Jegyzohoz. Ez olcsobb es gyorsabb.

anagyattila71 # 2010.10.05. 05:03

Akkor csak a bíróság marad számomra a lehetőség?
De azt még mindig nem tudom, hogy van-e ide vágó törvény, ami megerősítené az én véleményem. Vagy nincs és törődjek bele a jegyző döntésébe?

MajorDomus # 2010.10.04. 19:28

A birtokhaboritast a Jegyzo megszuntette. Mast nem nagyon tehetsz,

anagyattila71 # 2010.10.04. 17:41

Kedves Fórumozók!

Olyan problémám van a szomszédommal, hogy a családi házam falához kb. 70 cm re ültette annó annak idején a tujáit. Arról nem beszélve hogy a telek határ a ház falától 50 cm-re van. Tehát a telek határtól 20 cm-re ültetett. Akkor lett neki szólva hogy közel ültetett a házunk falához még akkor nem késő ültesse át a tujáit. A válasz az volt hogy semmi közöm ahhoz hogy ő hová ültet a saját portáján. Azóta sajnos a tuja sor megnőtt olyan magasra, hogy túl ért a csatornámon. Ekkor megint lett szólva, hogy nem jó ez így mivel már a tuják ágai is hozzá érnek a falhoz illetve nagyon magasak már a növények. Arról nem beszélve hogy a ház karbantartási munkáit sem igazán lehet ezen a szakaszon elvégezni. Természetesen a válsz ugyan az volt mint azelőtt. Következő lépés az volt hogy a jegyzőnek be lett jelentve, aki azon kívül, hogy levágatta a tuja hegyét illetve az én falam felé eső oldal ágait, nem tudott érdemben határozatot hozni. Kérdésem a következő. Van olyan törvényi előírás, ami kimondja milyen távolságra lehet a szomszéd falától ültetni?
Már csak a bíróság maradt mint lehetőség és nem akarom azt hogy fölöslegesen járjak a bíróságra. Meg hát anyagilag sem mindegy a mai világban. Nem kártérítést akarok, hanem hogy kivágja a szomszédom azt a tujasort ami az én véleményem szerint nagyon közel van a családi házam falához. Aki tud nekem érdemben segíteni kérem tegye azt meg. Nagyon megköszönném.

MajorDomus # 2010.09.28. 22:15

Javallott a Jegyzonel kezdemenyezni a gondnoksag ala vetelt.

barbaraaa # 2010.09.28. 12:05

Tisztelt Fórumozók!

A tegnapi nap folyamán a Kékfény című műsor bemutatta a Lakatos családot, akiket 8 éve a skizofrén elmebeteg szomszédjuk zaklat. A legutóbbi alkalommal a skizofrén szomszéd betört a kertjükbe és felgyújtotta az autójukat, azonban ha kiengedik B. Attilát, aki többször is halálosan megfenyegette őket, akkor a rendőrség és a pszichológusok sem garantálják, hogy az első cselekedete nem a család lemészárlása lesz.
Megunva az állandó fenyegetettséget, a család a hasonszőrű elmebeteg zaklatásától szenvedő családokat keres, javaslatokat kér tőlük, illetve közös megoldásokat keresnének minden szenvedő problémájára.

Akik hasonló helyzetben vannak, azok írják meg a zaklatas10@freemail.hu email címre.

A Lakatos családot bemutató videót itt tekinthetik meg: http://videotar.mtv.hu/…Kekfeny.aspx

Üdvözlettel:

Egy áldozat

MajorDomus # 2010.06.11. 18:03

Várjuk

zoku # 2010.06.11. 10:18

Az kár. Ugyanis van egy jó történetem, majd leírom csak még kivárom a hivatalos értesítést.

MajorDomus # 2010.06.09. 21:52

Csak ,,viszontfeljelentés,, esetén !

zoku # 2010.06.09. 19:45

Ha valaki egy másik embert birtokháborítás miatt feljelent de később kiderül, hogy jogtalanul, hamis tényekre alapozva tette azt, akkor a feljelentőt megbüntetik-e?

MajorDomus # 2010.06.09. 19:11

A permetszer ellen melyik hengerzár a biztos ?

Zárcsere # 2010.06.09. 07:59

A birtokhábírtás ellen nagyon jó módszer [url=http://www.zarcsere.eu]zárcsere[/url] a kapuk és bejárati ajtókon, esetleg hevederzár felszerelése.