Zaklatás, birtokháborítás, telekhatár stb...


csaknézek # 2010.02.03. 11:47

Igen, köszönöm a közreműködést!


(Már nem csak nézek!)

MajorDomus # 2010.02.02. 21:15

Na akkor- győztűnk !

Gratulálunk !

csaknézek # 2010.02.02. 19:30

Lebontotta! :))


(Már nem csak nézek!)

MajorDomus # 2010.01.25. 21:34

Hajrá-!
Ha kiderül a stikli mindjárt- nem olyan nagy fiu.

csaknézek # 2010.01.25. 15:36

Sikerült szóban megegyeznem a szomszéddal!
Bennt voltam a polgármesteri hivatalba és beszéltem az illetékessel (akivel állítólag megbeszélte a szomsz a dolgokat), rákérdeztem a dologra, megmutattam neki a térképmásolatot, hogy lássa pontosan miről is van szó. Mindjárt mondta, hogy semmilyen engedélyt nem adott és nem is fog adni a szomszédomnak. Felhívtam a szomszédot, mondtam neki, hogy beszéltem az említett féllel és biztosított afelől, hogy nem fog erre engedélyt adni. Egyből azt válaszolta, hogy ő mondta, hogy nem fogja oda tenni a kennelt! Mondom: jó, akkor megszeretném kérni, hogy bontsa le azt a kis kerítést, amit oda tett már. Azt mondta rendben, le fogja bontani. Aztán elköszöntünk.
Kíváncsi leszek! Ha egy héten belül nem fogja lebontani, akkor hivatalossá fogom tenni és birtokvédelmet kérek!


(Már nem csak nézek!)

csaknézek # 2010.01.24. 17:32

MajorDomus! Akkor jól sejtettem, hogy csak ilyesmiről lehet szó (mint pl. a medertisztítás).
Köszönöm a jótanácsot, megfogadom, rád fogok hallgatni!


(Már nem csak nézek!)

hunfrakk # 2010.01.24. 15:58

én tudok neked esetleg küldeni térinformatikai, helyrajzi számokat tartalmazó térképet, csak meg adnond a helyrajzi számot

MajorDomus # 2010.01.24. 15:45

Hallgass rám. Kérjél ki egy tulajdoni lapot a Fh-tól.
Azon fel van tüntetve mindenki akinek valami joga van az ingatlanon.

Az önkormányzat fenntarthat szolgalmi jogot, közfeladatok ellátására. Páldául medertisztitás, a csapadékviz elvezetés céljából,ami az önkorm. Feladata. Ez a te jogaidat nem korlátozhatja,csak annyiban hogy lehetővé kell tenned a megközelitést és a munkát. Erre 3 méter elegendő, de ha te nem épithetsz akkor másnak is tilos.

csaknézek # 2010.01.24. 15:24

MajorDomus
Köszönöm a választ! Van egy térképmásolatom, amit kb. 3 éve kértünk ki és azon látszik, hogy a patak a telekhatár. Úgyhogy, ha egy héten belül nem bontja le a szomsz a kerítést, akkor mindenképpen birtokvédelmet fogok kérni.
Egyébként csak úgy ettől függetlenül érdekelne, hogy ha patak a telekhatár bármilyen telekről is legyen szó, akkor az önkormányzatnak milyen jogai és követelményei lehetnek ezzel kapcsolatban? Ha valaki tudja írja meg legyen szíves, köszönöm!


(Már nem csak nézek!)

MajorDomus # 2010.01.23. 22:49

Csak nézzél !
De ne a kennelt !
Menj be a földhivatalba,nézd meg a téeképen meddig tart a telked,arról-kérj egy másolatot.
Ha a patak/árokl közepe a telekhatár,akkor a terület- a tied,de ezt neked kell bizonyitanod.
Ha megvan a térkép, s -ugy van ahogy leirtam,azonnal ajánlott levél a Jegyzőnek birtokvédelmet kérni.

csaknézek # 2010.01.23. 18:24

Következő kérdésem lenne: ha patak (a helyrajzi térképen árok) az egyik telekhatár, akkor abból 3 m a pataktól az önkormányzathoz tartozik? Az önkormányzat megkérdezésünk nélkül bármit tehet oda? Azt tudom, hogy a pataktól 3 m-re nem építhetünk pl., de ők igen?
Tulajdonképpen az a probléma, hogy a szomszédunk jóba van a polgármesterrel és úgy gondolta, hogy ő egy kennelt épít a mi egyik melléképületünk falától a patakig. (A melléképület hátsó fala a pataktól 4 m-re van.) A kennel egyik oldala a fal lenne, a másik a mi kerítésünk, a harmadik és a negyedik oldalra pedig húzott egy kerítést, amit most vettünk észre. (Nyáron még nem volt.) Kérdőre vontuk a kedves szomszédot, mire ő azt válaszolta, hogy megbeszélte a polgármesterrel, hogy ő tartja rendben az egész patakmentét és, hogy ő ide teheti ezt a kennelt.
Hát elég érdekes! Mondtuk neki, hogy nem szeretnénk, hogy ide bármiféle kerítést húzzon. De őszerinte semmi közünk hozzá, mert ez önkormányzati terület. (Mivel ő puszipajtás azt csinál ott amit akar.)
Most akkor mi van? Mondja valaki, hogy ez nonszensz!
Nem akarom elhinni, hogy ez így megtörténhet!
Köszönöm a válaszokat!


(Már nem csak nézek!)

monalisa1 # 2009.12.15. 19:34

Ha van egy rendes kerítés -akár csak dróthálóból 2 m magas- azon simán nem megy át, nos az már bírtokháborítás. Ha meg ez-az eltűnik a portádról, ismeretlen tettes ellen tegyél feljelentést a rendőrségen.

Ha a kerítés az "övé" nem baj, attól 0,80 cm-re a te oldaladon húzhatsz drótkerítést - nem tiltakozhat. És ültethetsz attól innen olyan növényzetet ami néhány év múltával tuti eltakarja az ő portáját, ergo nem lát át - pl. tuja.

Az árokba ültetett szúrós bokrot vágd ki, mert az is csak meg fog nőni és bajt/sérülést okozhat bárkinek is.

sziszi77 # 2009.12.15. 04:50

Megkérdeztem ezért fellehet-e jelenteni,mert van olyan hogy birtokháboítás.És ö nem egyszer bejött a kerítésemen belülre is ,és tünt el innen dolog.Meg tönkre tett itt dolgokat nálam.Az a baj hogy a gyerekek a tunuk csak ,öket meg lehet nem fogják elfogadni!Vagy gyerek is lehet tanú?

MajorDomus # 2009.12.14. 22:06

Akkor-miért-itt- kérdezősködsz-?

sziszi77 # 2009.12.14. 21:42

A mulkor a gyerekek labdája ment át az ö területére(árokba),hogy mit művelt.Nem normális-Szóval ha egyszer én rakok ott rendet.Had döntsem el én mit ültetek oda!

sziszi77 # 2009.12.14. 21:41

A gond az ,hogy az árokba van benne majdnem.Én meg nem szeretnék ilyen szuros gazt oda.A gyerekek sem szeretik-Bezeg ha ö hozzá megy át valami egyböl szétszedi letépi.A másik szomszédjával is folyton veszekszik

monalisa1 # 2009.12.14. 18:31

Magánvélemény: ültetett neked/helyetted egy bokrot a portád elé mely jövőre valószínűleg virágozni fog már - mi itt a probléma?! Öntözzed- kapáljad a tövét., megköszönni tán nem esik nehézségbe...

Amúgy közterület, de az önkormányzatra várhatsz hogy "kertészetileg" gondozza azt.

"Mona"
laikus hozzászóló

sziszi77 # 2009.12.14. 18:03

Ha a szomszédom a kerítésen kivül az utca felé,de ami telkünkre ültetett egy bokrot azt kiszedhtem-e?Illetvel feljelenthetem-e birtokháborításért?tehát ez kint van a kerítésen kivül,de a mi tekünk elött.Azt a részt mindenkinek sajátmagának kell rendbe rakni,de aszt hiszem az önkormányzaté.

Nonci # 2009.12.14. 17:53

Nem, még nincs kerítés, és járda sem, ma voltam bent a jegyzőnél, most mennem kell "panasz napra" az illetékes földhivatalba. De ma is volt kint földmérő, amiért valószínűleg a szomszédomnak már fizetnie kellett.. Gondolom, ha lesz bármi változás, akkor csak értesítenek róla!? Megbeszéltük a családdal, h csak abban az esetben járulunk hozzá, ha valóban jár neki az a 60 cm, bár akkor sem szívesen! Ezt hamarosan így vagy úgy, de megtudjuk.. Egyébként már régóta csinálja a feszültséget, mindig volt ami nem tetszett neki, úgy is fogalmazhatnék, h még az élő fába is belekötött az évek során:-S

nanemaaa # 2009.12.14. 15:46

Bocs: rámutató = ráutaló

nanemaaa # 2009.12.14. 15:45

A múlt idő használata szerint már túl van a szándékon, és van szép új keríytése és járdája is. Te meg tétlenül nézted végig az egészet. Ez azért gáz, mert létezik olyan is, mint rámutató magatartás.
Magyarán ha ellenedre van/volt a dolog, azt tudatni illett volna. Ha nem cselekszel és nem nézel utána mielőbba dolgoknak, akkor bukta lesz a vége. A jegyzőhöz már ne is menj birtokvédelemért, mert ott már valószínűleg elévült. Most már mehetsz a bíróságra. Kicsit drágább, kicsit savanyúbb, de a miénk... :)
És innentől már neked kell bizonyítanod.

Nonci # 2009.12.14. 08:57

Sajnos már régebben is fel kellett jelentenünk zaklatásért, mert olyan mint egy pidbul, nem engedi a koloncot. Egyébként eddig is volt kerítés, csak a háza és az utca front közötti szakaszon, ami egy vonalba volt a házával,és kb. 2 méter hosszú volt. Ezért nem is értettük, h ahelyett, h azt megcsinálta volna, mivel gyakorlatilag kidőlt, úgy van alátámogatva, kitalálta, h beljebb tolja 60 centivel, és persze az egész háza mögé épített kerítést, és beton járdát. Elkeserítő, h ilyen emberek vannak, ez okoz neki boldogságot, vagy nem tudom:-S

nanemaaa # 2009.12.13. 22:55

Én Immára hallgatnék ;)
Mellesleg bemehetsz a földhivatalba és megnézheted a térképen. Centiket ugyen nem lehet látni rajta, de 50-60 cm-t már simán. Ha a szomszéd meg mást mond, bizonyítson ő.
Nem árt tudni, ha elfajul a vita, akkor csak a bíróság dönthet a telekhatár vitában.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.12.12. 07:02

Hát legyen, bár MDomus tökéletes választ adott.

Lehet, hogy nincs is kerítés a két ingatlan között, hogy felmerült ez a probléma?

Kérd meg a szomszédot, hogy ő jelöltesse ki a telekhatárokat, mert bármilyen munkába kezd, te azonnal birtokvédelmet kérsz a helyi jegyzőtől. A birtokvita során is ez lesz az első lépés.

Lehet, hogy ott helyben nálatok nincs is építéshatóság, azért küldtek el egy másik városba. Közigazgatásilag abba az xy városba tartoztok. :))

Nonci # 2009.12.12. 01:51

Drága vagy, de nem korán keltem, hanem éjszakai műszakban dolgozom, és annyit agyaltam már ezen, h billentyűt ragadtam, hátha kapok vmi jó tanácsot vkitől.. :-) Köszönöm, h ilyen gyorsan reagáltál, remélem mások is hozzá szólnak még!

Nonci