Telek vásárlása? ajándékozása?

bigdady # 2007.07.26. 18:22

Sziasztok!

Lenne egy szülői ház (szomszéd ház), amelyen szeretnénk építkezni, de még anyós nevén van.

Ledöntenénk a házat rajta és utána kéne átrakni valahogy a mi nevünkre. De kérdés, hogy a legolcsóbb? Elvileg ugye ajándékozás, de annál olcsóbban kéne megoldani. Gondolom ha a telek van már csak akkor érdemes. De kössünk adás-vételit (pénz nélkül)? Akkor mennyit is kéne fizetni utána? Vagy mit javasoltok? hogy lehetne ezt megoldani minél olcsóbban?

Köszönöm

Laci

Lhotse # 2007.07.26. 20:36

Ha lebontjátok, az onnantól üres telek, ha 4 éven belül építetek rá egy lakóházat, akkor az illeték 0. Tehát ajándékozás és akkor még adó sem lesz. (Anyósnak...)

bigdady # 2007.07.27. 06:20

Tényleg?

1.Azonnal kezdenénk rá építeni. És ez azért van mert anyós? Tehát akkor ajándékozásról is írhatjuk a papírokat és nem kell itt mindenféle adás-vételi pénz nélküli buhera?

2.Nekünk sincs illeték vagy csak anyósnak nincs?

De jó lenne.

Motoroslány # 2007.07.27. 09:10

Az ajándékozó gyermeke, házastársa, szülője esetén az ajándékozási illeték 18 M ft-ig 11%, az a feletti rész után pedig 18%. Lakástulajdonnál 18Mig 5%, az a fölötti rész után pedig 8%. Az illetékalap az ajándék tiszta értéke. Az illetéket a szerző fél köteles megfizetni.

Ha az ajándékba kapott lakásingatlanon az ajándékozó édesanyjának holtig tartó - az ingatlan-nyilvántartásba már korábban bejegyzett - haszonélvezeti joga van, az illeték kiszabásánál nem lehet figyelembe venni az ajándékozó édesanyját megillető haszonélvezeti jogot. Ugyanez lenne a helyzet akkor is, ha az ingatlan tulajdonjogát az ajándékozó a saját maga javára fenntartott haszonélvezeti joggal terhelten ajándékozná el.

Illeték minden esetben van, sajnos nem lehet az államot kikerülni:(, erre odafigyelnek rendesen! Ezért azt sem lehet szerintem, hogy nem írtok pl az adásvételire sem összeget, mert akkor meg fogják magukat, kimennek és ők értékelik föl és azután fogtok illetéket fizetni. Az is gyanús, ha alulértékelitek az ingatlant.

bigdady # 2007.07.27. 09:37

Akor most kell vagy nem?

Írod hogy szülő esetén 18 M Ft ig 11%, lakástulajdonnál pedig 5%. De mi van ha szülő adja gyereknek és telket? Ott nem tiszta a válaszod.

Ha pedig nem elkerülhető akkor írunk egy adásvételit és akkor már kevesebbet kell fizetni mint ajándékozás esetén. Mennyit is?

Az meg hogy anyós nem kéri el ténylegesen az KP-t, kvázi szinlelt ajándékozás az soha ki nem derül szerintem. Vagy nem ez a legolcsóbb megoldás?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.27. 10:26

Nyugodtan hagyd figyelmen kívül Motoroslány hozzászólását. Lhotséra figyelj.

bigdady # 2007.07.27. 10:48

Kedves kbs!

1.Akkor nyugodtan mehet az ajándékozási szerződés senki nem fizet semmit? Se anyós se mi? Jó lenne.

2. szerinted meg kéne várni a szerződéssel amíg a teleken lévő ház lebontásra kerül vagy már most elkezdhetjük az ajándékozást intézni? Van jelentősége?

Köszi

Motoroslány # 2007.07.27. 11:18

Mentes az ajándékozási illeték alól a lakóház építésére alkalmas telektulajdonnak (tulajdoni hányadnak), valamint ilyen ingatlanon alapított vagyoni értékű jognak a megszerzése, ha a megajándékozott az ingatlanon a szerződés illetékkiszabásra történő bemutatásától számított 4 éven belül lakóházat épít. A megajándékozott lakóházépítési szándékáról legkésőbb az illetékfizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig nyilatkozhat az illetékhivatalnál;

A fentiektől függetlenül (ha mondjuk nem akarnátok építkezni rá) ÉL a 18mft-ig a 18%! (oda vissza érvényes, akára szülő, akár a gyerek az ajándékozott).
Úgyhogy szerintem bontsátok le előbb a házat és csak utána ajándékozza nektek anyósod.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.27. 11:46

Így már rendben. De ezt Lhotse az első hozzászólásában már mondta.

Motoroslány # 2007.07.27. 12:27

Azért nem lett volna jó, ha figyelmen kívül hagyja a hozzászólásomat, mert ha nem körültekintően csinálják a dolgokat, még belefutnak vmi rosszba és jól ráfáznak.

bigdady # 2007.07.27. 12:55

Köszöntem. Felvilágosultam.

Majd az ajándékozási szerződésbe beleírjuk, hogy 4 éven belül építünk rá és akkor mindenki le van rendezve.
Gondolom az ügyvédi ellenjegyzés ebben az esetben is kelleni fog a szerződésre (majd földhivatal)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.27. 13:52

Természetesen.

bigdady # 2007.07.29. 10:33

Még egy kérdés lentiektől függetlenül:

ha én egy szimpla telket veszek, amire építenék. akkor vevőként fizetnem kel valamit?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.29. 11:33

Ugyanaz a helyzet.

bigdady # 2007.08.01. 10:20

Sziasztok!

Kiderült, hogy erre az ajándékozási telek két hrsz-on van (külön a ház meg az udvar meg külön a kert-> utólag lett hozzá véve). Na most akkor gondolom a menet az legyen, hogy:

1. egyesíteni a két hrsz-ot, még anyós nevén, hogy ne kelljen kettőt ajándékozni (meg ugye akkor a kertben nem épülne ingatlan se 4 éven belül csak a másik hrsz-on)
  2. Közben öreg ház lebont. (vagy utána?)
  3. Az új 1 db hrsz-on már csak telket ajándékozási szerződéssel átadni nekünk. (besorolás számít-e?)
  4. Építkezni.

Kérdés:

1. Mit kell tennie anyósnak az 1. ponthoz pontosan ehhez és kell-e fizetni valamit az egyesítésért?
  2. Vagy bonstuk le egyesítés előtt a házat, hogy egyúttal már telek besorolásúként legyen egyesítve? Mert különben akkor még azt is intézni kéne külön.

Jól gondolom? De várom a javaslatokat akik ezekhez jobban hozzáértők.

ObudaFan # 2007.08.01. 12:31

Kell fizetni a telekegyesítéskor is, de ez nem lesz súlyos összeg. Ebben a kérdésben a legjobb, ha először az építésügyi hatósággal konzultálsz, mert a bontási engedélyt is tőlük kell kérni.

bigdady # 2007.08.01. 16:41

Éppen ez lett volna a következő kérdésem a bontási engedély. Köszi.

Azért az elgondolás jó nem? Vagy van jobb megoldás?

ObudaFan # 2007.08.01. 19:16

Szerintem csak akkor érdemes telket egyesíteni, ha már áll az új épület, hátha valami gond lesz a bontással.

bigdady # 2007.08.02. 10:06

Lent írtam, hogy mindkettő anyós nevén van és ajándékozná illetékmentesen.
Akkor jobb ha egybe ajándékozza nekünk nem?
Mert a másikra nem tudjuk vállalni hogy 4 éven belül ráépítünk, de egybe már igaz lenne.

Gondolom egybe telekként ajándékozza, mert úgy járunk a legjobban.

bigdady # 2007.08.02. 16:32

Továbbá:

Lehet az egyik hr számra a bontási engedélyt kérni szerintetek és ha megvan utána ill bontás közben egyesíttetni? Vagy nem érdemes így? Várjam meg az egyesítést és utána bontás?

Azt hallottam, hogy az egyesítés 60.000 Ft. Létezik hogy ilyen drága?

ObudaFan # 2007.08.02. 18:40

Létezik.
Szerintem előbb legyen meg a bontási engedély, utána kérd az egyesítést.

bigdady # 2007.08.03. 06:32

Ok.
Ennek az ajándékozásnál van jelentősége, hogy mi az ingatlan besorolása? Úgy értem bontsuk le és utána egyesítéssel mindjárt telekre rakjuk az új 1 db hrsz-t?

Lhotse # 2007.08.03. 06:58

Annyi a lényeg, hogy az ajándékozott telek "lakóház építésére alkalmas" legyen. Szóval pl. szántóföld besorolás nem ér!

Lhotse # 2007.08.03. 06:58

Annyi a lényeg, hogy az ajándékozott telek "lakóház építésére alkalmas" legyen. Szóval pl. szántóföld besorolás nem ér!

bigdady # 2007.08.03. 10:08

Kivett beépítetlen terület?
van kivett nélküli is?
Vagy egyből változtathatjuk egyesítéskor mindjárt lakóház és udvarra attól függetlenül hogy még rajta van e a régi ház vagy már lebontották?