Telek eladás


Leiterjakab # 2003.06.23. 13:39

 Ha jól értem 'kockáspapíron' készült a szerződés az ebédlőasztalon..... ( az én nagyapám is így kötött földhaszonbérleti szerződést, anélköl, hogy mögkérdezte vóna a jogászonokáját... :)))

A helyzet a következő:

 1. az ingatlan tulajdonjoga még mindig a feleséged nevére van bejegyzve, a tulajdonjog átruházása nem történt meg, ehhez ugyanis a szerződésen (I.) felül az is szükséges, hogy a tulajdonosváltozást az ingatlan-nyilvántartásban feltüntessék (II.).

 2. Tévhit az, hogy az ingatlan-adásvételi szerződés ügyvéd nélkül érvénytelen, aszerződés érvényességével kapcsolatban a Ptk. csak az írásbeliséget követeli meg, az ügyvédi ellenjegyzés ahhoz kell, hogy a földhivatal eljárjon, ugyanis az ingatlan-nyilvántartásban a bejegyzések okiraton ( tehát nem egy papírcetlin ) alapulnak.Tehát végeredményben kell az ügyvéd.

 'Tanácsom' a következő:

 mivel a vevő felhívott, nyílván érdeke, hogy együttműködjön. Állapodjatok meg, hogy elismeri 30.000 Ft.- tartozását + kamatait, ezt legjobb, ha írásba adatod vele és két tanúval aláíratod, így biztosan nem úszik el a 30.000 Ft.- od, majd ezt követően keresettek fel egy ügyvédet aki lepapírozza az egészet, ő már tudni fogja, hogy mi tegyen.

Üdvözlettel,


Leiterjakab

barna timea # 2003.06.22. 21:51

Üdvözlök mindenkit.
Segitséget szeretnék kérni a következő
ügyben.
A feleségem örökölt egy telket 1998-ban.
/Elhunyt édesapja után/
Ezt a telket 1999-ben a nagymama segitségével eladták/azért az ő segitségével mert a feleségem akkor még 18 éves volt,és tapasztalattlan ilyen dolgokban/.A mult héten felhivott minket az akkori vevő,hogy szeretné átiratni/4 év után!!!!!!/ a telket,de mivel akkor az adás-vételi szerződést
csak kézzel irták,a földhivatal elutasitotta ,hogy ügyvédi adás-vételi szerződés kell.Õ azt mondta hogy minden dolgot elintéz/vevő/ neki csak alá kell irnia.Kérdésem az hogy a feleségem részéről milyen hátrányokkal járhat a dolog./illeték fizetés stb/A telket egyébként 250.000-/kettőszázötvenezer/ Ft-ért adtak el amit annak idején a nagymama rakott el,ő viszont 3 hónapja elhunyt.A 250.000 Ft-bol 30.000 Ft a mai napig nem lett rendezve.Van rola egy 'cetli'.Szóval elmenjünk aláirni,vagy csak ha megkaptuk a pénzt a 4 év kamatjával együtt?Fogalmunk sincsen hogy ilyenkor ki számolja ki a 30.000 Ft 4 éves kamatját.Előre is köszönjük a válaszukat.Feri