Akkor kitől várhat az ember segítséget? Önmagunkon kívül senkitől?
No és persze itt a fórumozóktól... .:-)))
társasházi közös képviselő
Igen ez az a jogi tanács,ami után majd jól nyisd ki a pénztárcádat, hogy egy joghoz értő helyre hozza, amit a tanács után tettél:):)
Optimisták vagytok a társasházi szervezetek dolgában!?
Azért én még optimista vagyok, megnéztem melyik tűnik a legjobbnak. Jogi tanácsadás is jár a tagoknak.
Nem vagytok jó véleménnyel az ilyen szervezetekről. Pedig ti nem is tudjátok azt amit én! De egyenlőre még titokban tartom a negatív élményemet, mert nagyon gáz.
Na jót ködösítettem.:-)))
helyesen ,,hajtatja,,
csak legyen aki végre is hallatja velük.
Igen kíváncsi lennek arra hogy a k.gyűlés előírná nekem mit szereljek fel a magántulajdonomban .
Zénódoki
A közgyűlés azt is előírhatja, hogy köteles zajszigetelést felrakni az érintkező falakra.
Andi2
Újságot is kapsz! :lol:
Kösz Andi2! Olvasgattam a hozzászólásokat, más témákban is, a tieid nagyon konstruktívak. Köszönöm!
Győr, nekem most van rá egy üveg tokaji aszúm, hogy semmire nem fogod használni a tagságodat, a tagdíjfizetési kötelezettségen kívül, valamint elmehetsz egy "roadshowra" hozzájuk, kapsz majd ingyen pogit, ingyen ásványvizet, és egy rakás reklámanyagot, honnan vegyél szigetelő anyagot, festéket, tűzoltó készüléket, műanyag ablakot...:)
Zénó doki a nyitva tartást az önkormányzat szabályozza, illetve amit megadnak az engedély kérelemben, azt kell betartaniuk. Ettől eltérés esetén lehet az önkormányzatnál panasszal élni, tehát ha az van kiírva hogy 6 óráig van nyitva, de 8 kor még rendszeresen ott dolgozik akkor feljelentést lehet ellene tenni. Az üzletben kint kell lennie egy táblának, hogy mi a felügyeleti szerve, és ki adta ki az engedélyt.
Valamint kérheted a közös képviselőtöket, hogy szabályozzátok a házban működő üzlet nyitva tartási lehetőségét Szmsz-ben.
Tisztelt Társasházi Jogász!
A következő a problémám: 8 éve vettünk egy társasházi lakást, 4 éve a lakásunk mellett lévő és addig üres helyiséget eladták és itt fodrászat létesült. Akkor kezdődtek a problémák. Zajosak a ‚vendégek‘, megy a zene és hangos a beszéd is (túl kell kiabálni a hajszárítót és egymást is), a két gyermekünk szobája van a fodrászüzlet mellett, nap közben a nagyobbik nem tud itt tanulni a zaj miatt, gyakorlatilag gyerek-hálószobának tudjuk használni ezt a szobát. Kértünk zajszintmérést, de ez nem haladta meg a műszer kritikus értékét, a mienket igen… Ebbe, lehet rosszul tettük már-már beletörődtünk, hogy a gyerekek csak itt alszanak (a 60 m2-es lakásból az életterünk gyakorlatilag 12 m2-el csökkent!), de az utóbbi időben már időben be sem fejezik a munkát, ma este is 21:45-kor mentem át és szóltam, hogy a gyerekek aludnának, és hogy panaszt teszek az ÁNTSZ-nél. Orvosként ezt az egyedüli hivatalt ismerem, ami esetleg a nyitva tartást szabályozhatná? Legyen, szíves írja meg, hogy a fenti problémával hova érdemes fordulni, mi a teendő, illetve milyen jogszabály rendelkezik ebben az esetben a nyitva tartásról. Remélem van ilyen?
Előre is köszönöm!
Ragyasd. ez tetszik! És mennyire igaz lehet?
Én még nem is hallottam erről a szervezetről, de másik kettőt itt a neten találtam. Már csatlakoztam is! Meglátjuk mit tud!
Hülye ötleteket adnak a politikusoknak. :lol:
Érdekvédelmi szervezet? te tudsz olyat MD? Hol van az, és mit csinál? :)
TÀKOSZ például. Azonkívül amilyenbe felveszik.
Társasházi közös képviselő milyen érdekvédelmi szervezeteknek lehet a tagja? Ha van olyan szervezet, amelyekről jók a vélemények az melyik? - az e-mailre is mehet a válasz.
Andi2
van ez a link:
http://www.tarsashaz.eu/…szerkezetben
ennek 50. § szerint:
50. § (1) A közös képviselő (az intézőbizottság elnöke) - a (2) bekezdés rendelkezésének kivételével - jogosult a közösség képviseletének ellátására a bíróság és más hatóság előtt is. E jogkörének korlátozása harmadik személlyel szemben hatálytalan.
!!! (2) Építésügyi hatósági eljárásban - amennyiben a társasház közössége ügyfélnek minősül - annak képviseletére az (1) bekezdésnek megfelelően a közös képviselő (az intézőbizottság elnöke) jogosult, azonban az új építmény építésére, valamint a meglévő építmény tömegének megváltoztatására jogosító, továbbá a társasház kérelmére hozott építési engedélyt valamennyi tulajdonostársnak kézbesíteni kell.
s van ez a link:
http://www.judrit.hu/…y%202010.pdf
ennek 50. § szerint:
50. § (1) A közös képviselő (az intézőbizottság elnöke) – a (2) bekezdés rendelkezésének kivételével – jogosult
a közösség képviseletének ellátására a bíróság és más hatóság előtt is. E jogkörének korlátozása harmadik
személlyel szemben hatálytalan.
(2) Az építésügyi hatósági eljárásban meghozott hatósági határozatot – a jogorvoslat lehetőségének
biztosításával – valamennyi tulajdonostárs részére kézbesíteni kell; ebben az esetben a közös képviselő (az
intézőbizottság elnöke) a közösség képviseletének ellátására nem jogosult
most akkor melyik élt 2010.decemberében?
S mikor minősül a th. ügyfélnek? Akkor nem, ha minden lakónak, vagyis az egész th-nak megküldték a határozatokat?
2008 ban még a közös képviselőt értesítették, neki kellet volna titeket értesíteni, és erről közgyűlést összehívni. Épp ezért módosították 2010. ben ezt a tv-t, mert sok esetben jártak így, nekem ugyanis mint kk-nak, mi közöm a szomszédhoz, az miért a th nak kerüljön pénzébe, hogy erről közgyűljön, értesítse a tulajdonost, vagy egyáltalán felmérje van e igény erre.
Ráadásul a fellebbezési határidőbe sem biztos, hogy belefér egy kgy összehívása, egy mondjuk 300 lakásos th ban nem megy ez egyik napról a másikra, hogy puff közgyűlés.
Ha az épület déli oldalán lakókat nem érinti mert a szomszéd északon építkezik...akkor mire is hívjak össze kgy-t? a 4 -12 északi lakónak?
Tehát számos ponton macerás volt, és sokáig el lehetett rajta vitatkozni, kinek mi is lett volna az ügyben a feladata. Én pld nem találok olyan tv-t, hogy mi a kötelességem, ha kiküldenek nekem egy ép engedélyt, így akár hülye is lehetek hozzá:)
A tulajdonosoknak egyenként kell fellebbezni, és ebben meghatalmazott nem járhat el, ahogy egyenként kaptátok meg a határozatot is.
Andi2,
akkor ezek szerint más megoldás nincs, mint az, hogy az új tulajnak megküldött, használaatbavételi engedélyről szóló határozatot kell megfellebbezni.
ezt csak az új lakó teheti ha jól gondolom, de teheti e a többiek nevében, a többieket képviselve? nehogy az jöjjön le az önkormányzattól, hogy csak egy lakónak van csak baja, s csak vele kell egyezkedni...
másik kérdés:
2008.áprilisában lett megküldve az építkezés építési engedélye az önkormányzat által az akkori, nem a társasházban lakó, kk-nak, aki nem szólt erről a lakóknak, s nem tudták emiatt megfellebbezni az építési engedélyt. ekkor helyesen járt el az önkormányzat? Meg lehet nézni valahol a 2008-as th.tv-t?
nem !
A társasháznak nem lehet ingatlantulajdona.
A megoldas az, hogy Alapito Okiratot kell módosítani, a kulon tulajdoni albetet kozos tulajdonba venni, ez gyakorlatilag uj Alapítot jelent. Ezt minden tulajdonosnak ala kell írnia meg a Kanadában dolgozo 1/10-ed tulajdonnal rendelkezőnek is mert mindenkinek változik a tulajdoni hányada. Ez röpke 2 ev alatt megvan, utana már csak a penzt kell kifizetni.
En nem vágnak bele a helyetekben,inkabb vállalkozót alkalmazzztok.
t
Igen.
Tisztelt Szakértők!
Nem tudom, jó helyre írom-e, de az lenne a kérdésem, hogy maga a Társasház megvásárolhatja-e az egyik albetétet, hogy abban házmesteri lakást alakíthasson ki.
Köszönöm a választ előre is.
Vajonmilesz, 2010. decemberében a 2010 évi szabályozás szerint kellett eljárnia, folyamatban lévő ügyekre nem vonatkozik soha egy új szabályozás.
Ha jobban átolvasod a módosítást, akkor látható, 2011-től is a kk nak csak akkor van jogköre építési ügyekben eljárnia, ha a TH az ügyfél.
Én attól tartok, ezt nem tudjátok meghatalmazással elintézni. De egy próbát megér.
osmi,
igen,a fellebbezés időpontjában már más volt a tulaj.
Meghatalmazás az van, csak nem lett csatolva a fellebbezéshez.
Az új tulajnak is meg lett küldve a használatbavételi engedélyről szóló levél, tehát ő is fellebbezhet ha minden kötél szakad, s lehet hogy ez lesz a járhatóbb út. Remélem a műszaki osztály nem köt majd abba bele, hogy az új lakónak mi köze az építkezés kapcsán keletkezett társasházi károkhoz, hiszen nem lakott még ott, mikor a károk keletkeztek.
vajonmilesz!
Biztos, hogy a k.k.a fellebbezés dátuma szerinti időben már nem volt tulajdonos? Ha nem volt gyártsatok egy meghatalmazást korábbi időponttal, hogy a tulajdonosok megbízzák, hogy fellebbezzen a nevükben X ügyben.
Mindenképpen támadjátok meg az elutasítást időben, az okokat majd összeszeditek.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02