A társasház mar igy is adócsalást követ el. Itt a k.k követ el ujabb jogtalanság, mert a bérleti díj nem oszthathja a közös koltseg sorsát.
társasházi közös képviselő
doppio
Nem, mert adócsalást követ el. És te is ha belemégy!
Sziasztok
A társasházamban béreltem egy közös helységet, mely után nem bérleti díjat hanem "közös költség hozzájárulást" kellett fizetnem. Tartozásom keletkezett,amit a közös képviselő mint közös költség tartozást a házban lévő lakásomra akar terhelni. Meg teheti-e?
kösz a választ
doppio
sziasztok,
ha vki pl. 02.01-én 18:30 órakor vesz/vett át egy tértivevényes levelet, s a levélben az áll, hogy kézhezvételtől számított 15 napon belül kell reagálni rá, akkor meddig teheti ezt meg? hogyan kell számolni? 02.01, 02.02, 02.03..02.15. az utolsó nap, vagy 02.02, 02.03, 02.04...02.16 az utolsó nap?
Köszi.
nandy
Lehet megismételten határozatot hozni, mert nem minősített többségű.
Sziasztok, egyszeri célbefizetés előírásához kell a minősített többség? Lehet róla megismételt közgyűlésen (tul.hányadtól függetlenül) jogszerűen határozatot hozni?
A célbefizetés felújítási munkához (ÖKO-program) kapcsolódik.
Szivesen!
Köszönöm Ingatlankezelő!
Szia sziporka74
Javasolnék egy hozzértő ügyvédi irodát a fizetési meghagyásokat illetve a Társasházakat érintő jogi problémát velük szoktam intéztetni. Igen hatékonyak..
Sziasztok!
Egy 10 lakásos th.-ban vagyok tulajdonos. A közös-képviselő céget (újpest kft.) most váltjuk le.
A kérdésem az lenne, hogy amennyiben szeretnénk az újpest kft.-t a társasházunk eladósodása miatt felelősségre vonni, van e kifejezetten ebben a témában jártas ügyvéd, vagy ügyvédi iroda?
Történetünk röviden:
2008 Áprilisában tartottunk közgyűlést, és következő alkalommal 2009 augusztusában. Tehát 16 hónap telt el a két közgyűlés között jogszerűtlenül. Ez idő alatt semmilyen tájékoztatást nem kaptunk, még akkor sem, ha bementünk a képviselőhöz (Fekete Béla), a válasza mindig az volt, minden rendben, hamarosan megtartja a közgyűlést, ne aggódjunk. A 2009 augusztusi közgyűlésen viszont közölte velünk, hogy több mint 1 millió forint tartozása van a háznak. Pontosan nem tudta megmondani mennyi, és miből adódik össze. 2009 augusztusa óta gyűjtögetem az iratokat, hogy kiderítsem miért úszott el a házunk. A szolgáltatóktól én mint tulajdonos semmilyen információt nem kaptam, arra hivatkoznak, hogy csak a th.kezelőnek adhatnak ki információt. Ez igaz?
Mostanra az összeszedett iratok alapján talán már jogilag sem kétséges, hogy a közös-képviselő hanyag kezelése miatt vagyunk eladósodva.
Ha ezzel kapcsolatban felkeresünk egy ügyvédet, az meg tudná nekünk mondani, hogy milyen esélyünk van, ha perre visszük az ügyünket? Van ezzel kapcsolatban tapasztalata valakinek? Esetleg olyan ház, aki(k) nyertek közös képviselet ellen?
Köszönöm válaszotokat.
Tisztelt közös képviselő kolléga!
Email-t küldtem neked amelyben társasházzal kapcsolatos jogi ügyekben járatos ügyvédi iroda elérhetőségét megirtam, remélem tudtam segiteni.
kbs
ez ígaz de nem ez volt a kerdes.
A közös koltseg a tulajdonhoz kapcsolódik, de a mértéke lehet eltérő a hasznalat függvényében amit az szmsz szabalyoz.
HA ellentmondott és perré alakult, akkor ott mindkét félnek igazolni kell az állítást. A kk tól a nyilvántartást kérik, a tulajtól meg a befizetést igazoló bizonylatot, csekket, számla kivonatot utalás esetén. Előbb utóbb kiderül kinek van igaza.
Úgy értettem, hogy a volt lakó elismeri a tartozást, sőt azt is elismerte, hogy ki is fogja ezt fizetni, ha végre kiderül a pontos összeg, de az elnök kb 2x annyit mond tartozásnak, mint amennyi kb lenne
Sziasztok!
Következő lenne a kérdésem. Szövetkezeti elnök avagy társasházi közös képviselőről lenne kérdésem. (de inkább az előbbi) Hogy lehet az, hogy van egy ember aki az előbb említett "posztot" tölti be. Több 10 háznak ő az elnöke, már kb 20-30 éve. Több ház ill. lakó (régi ill. újak) is perben vannak vele. Régebben (kb 15-20 éve) sikkasztásért kapott börtönbüntetést (de lehet csak felfüggesztettet ebben nem vagyok biztos). Most is sikkasztásért megy ellene többszörösen is per (lakók szerint nincs meg az a pénz aminek meg kéne lenni). Hogy lehet az, hogy mégis még mindig ő az elnök probléma nélkül? Másik kérdésem: Amúgy csinálhatja ő azt, hogy perben van egy emberrel a közös költség díja miatt (még régi lakó) és ugyanazt az összeget, ami miatt a per megy, másra akarja ráterhelni? (új lakó).. Van ilyen? Azért is van a per, mert a volt lakó elismeri ugyan a tartozást, csak az összeg nem stimmel szerinte. Most ezen megy a vita. De hallottuk mástól, hogy nála is volt 5 éve ugyanez a sztori, és a pereskedés végén kiderült, hogy nem is 100 ezerrel tartozik az illető hanem csak 20 ezerrel... Köszi a válaszokat!!
Kit érdekel, hogy egy tulajdonos használja-e a lakását vagy nem? A közös költség a tulajdonhoz kötődik, nem a használathoz.
Szia Közös képviselő!
A vízdíj több minden miatt is lehet ilyen mértékű.
1.) az al és főmérő közötti leolvasási idő eltérés
2.) kerekítési különbözet, amikor leolvasod, az utcsó számjegy már nem kell, ott ha csak 0,5 m3 marad az órában az is a főmérőre számlázódik.
3.) A főmérő pontosabban mér, mint régi almérők
4.) valahol csőtörés van és szivárog nem látható helyen
5.) Valaki lopja a vizet (nem bonyolult művelet olyan számára aki ért hozzá:) )
Nem kell elfogadnod a jegyző általi bizonyítványt, hogy is állíthat ki ilyet, hisz nem a szomszédban lakik:)
Ha egy lakatlan lakás miatt a szemét díj nem csökken, nem indokolt. Ha van négy, és csökkenthető e miatt a kuka száma, kevesebb lesz a díj, akkor igen. Ezt SzmSz ben szabályozd, és akkor végképp elmehet a show hivatalba:)
Szervusztok!
Az alábbi két kérdésben kérném szíves segítségeteket, javaslataitokat! (Társasházi közös képviselő vagyok.) A háznak nagyon sok a közös vízdíja, 45 lakás van az épületben, és 43 m3 közös vízdíj jött ki, azon felül, hogy minden lakásban van vízóra, és én olvasom le a vízórákat. Mindenki kifizeti a rá eső részt az óra állása alapján. Beszéltem a Mezőtúri Vízmű Kft. műszaki vezetőjével, elmondtam a problémánkat, hogy szerintünk a főórával van baj. Közölte velem, hogy az óra hiteles (2010.03 hóban hitelesítették) nem tud mit csinálni, annyit megtettek, hogy kijöttek megvizsgálni a vízvezeték rendszert, de nincs csőtörés sehol. Javasolta, hogy kérjünk rendkívüli hitelesítést amit saját költségünkre kell kifizetni, annak ellenére, hogy a mérőóra a Vízmű Kft. tulajdona. Kérdésem, merre induljunk tovább, hogy ez a magas vízdíj különbözet okára rájöjjünk, vagy melyik az a hivatalos szerv, aki ebben tud nekünk segíteni, és nem a maga anyagi oldalát nézi (Vízmű Kft). ---------- A másik probléma egy tulajdonossal van, nem igazán tudok mit kezdeni a helyzettel, mivel van itt egy tulajdona, de nem itt lakik. A szóban forgó tulajdonos, évek óta a társasházi közgyűléseken nem vesz részt, lépcsőházat nem takarít, és nem is takaríttat mivel nem lakja a lakást és arra hivatkozik mindig, hogy nem életvitel szerűen használja azt. Szemétszállítási díjat sem akar fizetni, időközben ki-ki van adva a lakása munkásoknak. A tulajdonos bement a jegyzőhöz, két tanúval (a tanúk a tulajdonos ismerősei, NEM a társasház lakói közül valók) és íratott egy hatósági bizonyítványt amellyel azt kívánja igazolni, hogy nem életvitel szerűen használja a lakást, ezért szemétszállítási díj fizetése alóli mentességet kért.
Hú, nehéz volt, de sikerült. Ti írtátok, hogy úgy célszerű ügyvédet választanunk, hogy fixért és nyertes perre fizetünk. Szerencsére sikerült!:-)
sziasztok,
amennyiben adott egy lakó, akinek van közös ktg tartozása.átvette a kk-től a fizetési felszólítást, reagált rá írásban, kért 6 hónap részletfizetést.
eltelt ebből 2 hónap, de még nem fizetett semmit. lehet bíróság felé vinni a dolgot, vagy meg kell várni, hogy a 6 hónap alatt fizet vmit, akár a 6.hónap végén a teljes összeget?
Sziasztok!
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy a közgyűlésen megválasztott ellenőrző személy leváltását ki kezdeményezheti?
Nálunk a közös képviselő feladatát nem a hivatalos közös képviselő látja el, hanem más. Ez a másik személy kezdeményezheti írásban, hogy leváltsák az ellenőrző személyt, mert ő nem tud vele együtt dolgozni?
Konkrétan nem volt hajlandó átadni ellenőrzésre a társasház papírjait és emiatt inkább leváltatta az ellenőrzőt.
Segítségeteket előre is nagyon köszönöm!
Teljesen igazad van!
De sajnos előtte perre kell még mennünk.
Keressetek egy gyakorló kk-t, és mondjátok el mit is vártok tőle pontosan. Megmondja mit érdemes és mit nem kezdeni a múltbéli dolgokkal, és mi legyen a cél. Ennyi. Így csak vakon fogsz bolyongani, és minden válasz után lesz cc másik 10 kérdésed megválaszolatlan:)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02