Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


társasházi közös képviselő

drbjozsef #   2019.10.21. 14:32

mano80,

Biztosan nem az elévülést akarod kérdezni, mert az itt nem számít.

Hogy ki nem lehet közös képviselő, azt szabályozza a Tht.49§(1)-a. Olvasd el. Ennek igazolását előírja a 49§(2).

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ha van benne olyan feltétel, aminek nem felel meg, akkor lehet. Ha nincs, akkor nem lehet.

A fanatikusokkal csak egyet tehetsz - amennyiben meggyőzni őket nem sikerül - : elköltözöl. Sajnos a társasház az egy ilyen műfaj.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

mano80 #   2019.10.21. 09:16

Szomorú örökös!
Köszönöm a válaszodat.
Társasház kezelőként sikkasztott szinte az összes kezelésében lévő helyen.
A fanatikusok sajnos nem fogadják el a tényeket.
Köszönöm észrevételedet a rövidítések miatt.

Szomorú örökös #   2019.10.21. 07:47

mano80

Honnan tudhatjuk meg mi lakók h végezhet e ilyen jellegű tevékenységet v h van e érvényes th kezelő végzettsége?

Én úgy tudom, hogy létezik erről egy publikus lista, hogy ki végezhet társasházkezelői vagy közös képviselői tevékenységet. Ha viszont egy ezen tevékenység végzésére engedélyezett cég alkalmazottjaként végzi, az ellen nem sokat tudtok tenni. Tudok nálunk olyan emberről, aki el lett tiltva a tevékenységtől, de aztán egy cég mögé bújva folytatta ugyanazt. Gyalázatos dolog tud lenni. A fanatikus rajongókat esetleg szembesíteni kellene vele, hogy mennyi pénzt nyúlt le - feltéve persze, hogy azt közös képviselőként vagy társasházkezelőként tette. Mert ha nem, akkor az már nem rátok tartozik. Azért leülte a büntijét és az az ő magánügye.

Mellesleg ezt az „internetes szleng rövidítéseket” mellőzhetnéd, amikor hozzászólsz.
Legközelebb használd inkább a Magyar Nyelvtan Szabályait! Köszi előre is!

mano80 #   2019.10.21. 01:42

Adott egy közös képviselő akit pár éve elítéltek sikkasztásért. Leülte a büntetését és most újra indulni készül a közös képviselői státuszért.
Kérdésem h elévül e a büntetés, és ha igen mennyi idő után?
Honnan tudhatjuk meg mi lakók h végezhet e ilyen jellegű tevékenységet v h van e érvényes th kezelő végzettsége?
Ilyen esetben mit tudunk tenni h ne válasszák vissza a fanatikus rajongói?!

MajorDomus # e-mail 2019.09.27. 20:41

A főnökéhez! (K.k)

mammamia30 # e-mail 2019.09.27. 19:25

Tisztelt Jogi Szakèrtő! Abban kèrnèm szìves segìtsègèt hogy amennyiben tulajdonos társkènt, lakókènt problèmám van az adott társasház házmesterèvel, kihez kell fordulnom hivatalosan panaszt tenni? Közös kèpviselőhöz, vagy Lakóbizottság E.B. Elnökhöz? Valójában arról van szó, hogy házmesteri hatáskörèn túllépve molesztált, ès mivel nem álltam kötèlnek, mondvacsinált ál- ürügyeket talál ki ès hatóságokkal fenyeget. Pl. ami nem helytálló: hogy kicsit hangosabbak lennènk gyermekeimmel( bölcsődei kisfiam, angol tagozatos iskolába járó kislànyom ès èn szinte alig vagyunk a társasházban, gyakorta szüleim családi házában tartózkodunk hètköznap este vagy hètvègente). A dolgok valódi hátterèben az is áll, hogy lakásunkat korábban plusszban igènyt tartva elutasítottuk az adásvételt. Mit tehetek ha egyedülálló èdesanyakènt, kèt kis gyermeket nevelve plusszban traumatizálva hètköznapjaimat zaklat az idős 60 èvkörüli házmester? Az utcán is utánam kiabál akkor is ha időpontra sietek ès ál- ürügyekre hivatkozva zaklat hogy ha nem állok vele szóba, feljelentent. Másokat is zaklat: idős nyugdìjas hölgy lakását elvetette a lakáskezelővel annak alkoholista fèrje miatt, jelentheti az utcai hajlèktalanok normálisabb tagjait is ès mindenkit aki meg meri mondani avèlemènyèt neki. Nem ő van a lakók szolgálatában, mintha mi lakók kellene hogy a lekötelezettjei lennènk. Kihez lehet tehát ellene fordulni hivatalosan rendőri szerven túl? Tisztelettel.

MajorDomus # e-mail 2019.07.03. 20:53

Tartsatok új ,,közgyűlést,, ahol mindenki jelen van,és helyezzétek hatályon kivűl az előző határozatokat.
A 4 fizető tulajdonosra biztosan számithattok,nekik érdekük hogy ne csak ő fizessenek,az már kétharmados többség.
Egyébként bankszámla nyitása erősen javallott.

sjoco # e-mail 2019.07.03. 20:19

Szeretnék megosztani egy történetet.
Egy hat lakásos társasház 1963 óta működik. Minden lakásnak azonos a tulajdonjoga (2/12).

A társasház a 2003. Társasági Törvény alá nem jelentkezett be. A működési és szervezeti szabályzatára a Ptk. vonatkozik.

A közös képviseletet 2005 óta az egyik lakó látja el. A tulajdonosok csak a közüzemi díjakat fizetnek, de azt is utólag, a víz elszámolása a lakások órája alapján történik.

(Az egyik lakás tulajdonosa 2007 óta nem fizetett semmilyen hozzájárulást, jelzálog bejegyzés történ. Az örökösök 2017. év végén rendezték a tartozást.)

A tető és kémény felújítása az előző években is felmerült, senki nem vállalta a nem fizető lakó költségének kifizetését.

A "fszt1" 2015-ben, az "fszt2" 2016-ban szerzett tulajdonjogot, 2018. januártól kezdve, többször a tető és kémény felújítást kezdeményeztek. A közös képviselőt többször felszólították a munka elvégeztetésére. Több emailban felelősségre vonták, hogy nem látja el közös képviselő feladatát.

Egy éves levélváltás és ígérgetések után elkezdődött a felújítás. A felújítás elvégzésének költségein négy tulajdonos befizette, az "fszt1" és "fszt2" nem fizette ki. Különböző kifogásokat kreáltak, "nem fizetek a "közös képviselőnek", nem fizetek csak "bankszámlára" stb...

A munka el lett végezve amelyet a fizető tulajdonosok átvettek. A vállalkozó felé ki lett egyenlítve a javítás költsége.

Az "fszt1" és az "fszt2" tulajdonosok ellen, MOK fizetési meghagyást kezdeményezett a közös képviselő. Nem ismerték el a jogos követelést és így bíróságra került az ügy.

Nem hagytak fel az áskálódásokkal. Az "fszt1" Közgyűlést hívott össze. Az "fszt1" és az "fszt2" és 2 hónapja tulajdonjogot szerzett lakástulajdonossal meg is tartották egy hét múlva.

A jegyzőkönyvön szerelő aláírásokból lehet csak megállapítani, hogy a Közgyűlésen 2,5 szavazati joggal( a hat helyett) rendelkeztek és hoztak határozatokat. A közös képviselőnek "fszt1" választották meg 1,5 tulajdonosi hányaddal (mivel az "fszt1" tartózkodott). Határozatot hoztak, semmisnek vették a tető és kémény javítást, nem tartoznak senkinek sem.

Ezzel a határozattal bankszámlát is nyitottak.

Törvényesen mit lehet tenni?

MajorDomus # e-mail 2019.06.27. 22:01

Nagyon egyszerű.Január 1-től a földhivatalok majd hrsz szerint nyilvántartják.
.
Ha ennél sürgősebb,akkor bemégy a kerületi hulladékgazdálkodáshoz,vagy a Vizműhöz és cím alapján megkérdezed,kinek,és hová küldik a számlát? Ennyi.

drbjozsef #   2019.06.27. 13:41

Gabor327,

Egyébként meg, ha Te lennél a vevő, uszítsd a problémára az eladódat. Legyen az ő gondja, ha el akarja adni...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.06.27. 13:40

Gabor327,

Pedig erre nincs semmilyen nyilvántartás, vagy ilyesmi.

Ha nincs kiírva, csak az marad, hogy valamelyik lakótól tudod meg. A hivatalos papírjain bizonyosan rajta van. Tényleg csak bizalmatalan banyák vannak, egy cuki öreg néni, vagy értelmes fiatal se?

Megjegyzem, ebben a házban én semmi pénzért nem vennék lakást. Csak szívni fogsz vele...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Gabor327 #   2019.06.27. 11:58

Kedves Fórumtagok !

Vásárolnék egy ingatlant, ahol a társasházban nincs sehol feltüntetve a közös képviselő elérhetősége, kérdeztem lakóktól, idősek vagy nem mondják meg, vagy ki se nyitják az ajtót tulaj pedig örökölte, ő sem tudja.
Honnét lehet lekérni egy budapesti társasház közös képviselő adatait, van ilyen nyilvántartás ?

Köszönöm előre is !

MajorDomus # e-mail 2019.06.25. 21:50

Ez igy huzavona!
A kérdező helyében én ,,lepapiroznám,,! Nem a tetőt,az ügyet! Tértis ajánlott levél a közös képviselőnek,felszólitás,határidő 15 nap. fotók a bázásról,biztositó kárszakértő kihiv. Árajánlatot kérek tetőszigetelő cégtől,a 15.nap leteltével ha a képviselő válaszra sem méltatott,sxigetelés megrendel,számla kifizet, majd fizetési meghagyás inditása a társasház ellen.

drbjozsef #   2019.06.25. 07:48

Persze, dehogy kötelezi, majd ha lesz pénz... ha meg nem lesz, hagy rohaggyon szét az egész, omoljon be, de ha akkor sincs pénz, akkor ledózerolják a két felső szintet, és összeköltöznek társbérletbe, ha meg akkor sincs, akkor meg közösen ásnak egy gödröt, és beleköltöznek, nyilván.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2019.06.24. 21:36

S a közgyűlésen kiderűl,a ház számláján 165 ezer ft van. A javitás költsége 650 ezer.
.
Na ilyenkor van az,hogy megszavazzák: ki kell javitani ha lesz rá pénz.
Arra nem kötelezi a biróság a társasházat,hogy adjanak össze 1 millát tetőre.

drbjozsef #   2019.06.23. 12:29

st6969,

Családtag körbejár, aláírat min. 10% tulhányadnyival egy közgyűlés összehívását.

Közgyűlés : tetőszigetelés kijavíttatása, vagy a felújítási alapból ha van, vagy plusz befizetésből ha nincs. Vagy akár hitel felvételével.
Esetleg egy (három,öt) árajánlat kérése előbb egy szakembertől, csak hogy legyen miről szavazni.

Ha megszavazzák, mehet a munka.

Ha nem, akkor a családtag a kisebbség jogos érdekére hivatkozva megtámadja bíróságon az elutasító határozatot.

Majd a bíróság kötelezi a társasházat a munka elvégzésére. A tető közös tulajdon, mindenkinek fizetnie kell bele, a lent lakóknak is, főszabály szerint tulhányad alapján.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

st6969 # e-mail 2019.06.23. 11:16

Sziasztok,

adott egy 60 lakásos, 10 emeletes panel lakótömb, vidéken. Jellemzően idősek lakják. A felső szinten a lakások beáznak, ha nagyobb eső van, mint pl. ami a mostani is volt. Ezúttal viszont a lakás villanykapcsolóiba is folyt víz. Szegény idősek, azon kívül, hogy jelzik a problémát a szintén idős házmesternek, aki elvileg jelzi a közös képviselőnek, semmilyen érdemi intézkedés nem történik. A ház hőszigetelt, tetőszigetelés is van, de ezek szerint nem megfelelő. Évek óta ez megy. Mivel lakik ott egy családtagom, úgy döntöttem, megpróbálok segíteni.

Kérlek, adjatok javaslatokat, ötleteket, hogyan tudnám elérni azt, hogy a közös képviselő (vagy bárki?) javíttassa meg a tetősigetelést? Milyen eszközök, lehetőségek állnak rendelkezésre?

Köszönöm előre is.

MajorDomus # e-mail 2019.05.13. 20:44

Hm
átaludtam
de kösz az infót.

drbjozsef #   2019.05.13. 05:55

(valaki német rizsával lebénította fél órára az egész fórumot, mert teleszórt a nyomorult reklámszerűségével vagy 100 topikot. Aztán törölték mindenestül)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2019.05.12. 22:58

Bővebben ?

drbjozsef #   2019.05.12. 21:42

Le.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2019.05.12. 20:57

????
lemaradtam valamiről?

wers # e-mail 2019.05.10. 09:50

OFF
némiképp bizarr a dolog, németül ír egy magyar, ráadásul JOGI fórumra, angol telefonszámmal, eredeti hamis okiratokat kínálva, sőt.... nekem a kedvencem: „anderen Identität

akár néger férfi is lehet belőlem?

ON

wers # e-mail 2019.05.10. 09:47

lefordítsam neked? (biztos akarod érteni?)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.05.10. 09:44

Nix dajcs!

www.kbs-ugyved.hu