Társasházi lakás és a kutya. - Segítséget szeretnék kérni tőletek.


the big cat # 2003.08.01. 10:59

A lakás tulajdonosa (és nem főbérlője) szabadon rendelkezik a  lakásával, azt annak adja bérbe akinek akarja, és szerintem a társasház még az állattartást sem tilthatja meg (bár ebben nem vagyok halál biztos), csak az nem zavarhatja a többi lakót.

Ha ők zavarást észelelenek, úgy birtokvédelemért vagy az állattartási szabályok megszegése miatt a jegyzőhöz fordulhatnak, de teremészetesen bizonyítaniuk kell állításukat.

A lakásod tulajdonosának a többi lakó semmit nem írhat elő arra nézve, hogy a saját tulajdonával más tulajdonjogának csorbítása nélkül mit tesz. javaslom, hogy egy válaszlevélben határozottan utasítsa vissza, hogy a tulajdonjogát korlátozni kívánják, és szólítsa föl a lakótársait, hogy zaklatását hagyják abba.

És természetesen van bérleti szerződésed, csak az nincs írásba fektetve. Szerződés szóban is köthető, sőt ráutaló magatartással is. Kétségtelenül hasznosabb, ha megvan írásban is.

A többi lakó nem követelheti, hogy 1. ne tartson albérlőt, ne engedjen a lakásba kutyát, eldja a lakásást nekik. Az ilyen követelések mind a tulajdonjog csorbítsára irányulnak és ezért jogellenesek. Végső esetben bírósághoz fordulhat és kérheti, hogy a bíróság mondja ki hagyjanak fel ezzel a magatartással, és követelheti a zakalatás miatti életminőségromlása megtérítéseként nem vagyoni kár térítésést. Javaslom, hogy valami hasonló levelet jutasson el a kedves lakótársaknak. Akár egy ügyvéddel is megírathatja, az hatásosabb, bár azért fizetni kell. Legjobb volna egy ismerős jogász, aki vállalná, hogy ingyen megszerkeszti és aláírja a levelet.

Valaki38 # 2003.08.01. 04:14

Segítséget szeretnék kérni tőletek.
Albérletbe költöztem leányommal és egy jólnevelt labrador kutyussal társasházba mely 30 éve épült. Nincs albérleti szerződésem még,és most 1 hónapja hogy itt lakunk. A főbérlő nagyon emberséges és családszerető hölgy,de nagyon fél a társasházban lakó többi lakótól. A lakók felszólítottak ,hogy igazoljam kinek az engedélye alapján tartok kulyát. Kértem mutassák meg azt a társasházi szerződést mely ezt nem engedi de ez a mai napig nem történt meg. Most egy párnapja kapott a főbérlő egy levelet melyben (14 lakásos társasház)11 lakó aláírásával s kötelezik,azaz felszólítják ,hogy azonnal távolítsa el a kulyát, vagy minket a lakásból.
Sajnos a főbérlő elmondása szerint már több éve dul a háború mert a lakók nem akarják engedni hogy albérlők lakjanak itt, nem hogy még kutyát is behozzanak.El kell mondanom, hogy az az  érzésem, kötelezni akarják a főbérlőmet arra járúljon hozzá a lakás eladásához,melyet a társasház megvenne és ök adnák ki tovább albérletbe. Igy nem kell közösköltséget sem fizetni ill a számlákra fedezetet jelentene bérleti díj.  
Kérdésem mit lehet ilyenkor tenni. Hol a magántulajdon védelme. Megtehetik !!!
És mit tegyek én mint albérlő?
Kérem segítsenek. Tisztelettel Berta Klára


VBK