Lakaseladas - Milyen irat kell az eladashoz?


Erdeklodo # 2003.08.05. 21:08

Nagyon szepen koszonom a valaszat, ez nagyon sokat segitett nekem, mivel a szerzodeskotesre a holnapi nap folyaman fog sorkerulni. Minden megvan, az osszes szukseges irat es papir be lett szerezve, minden tisztazott. Az adokartya volt vitas egyedul, mivel annak idejen asszonynevre lett kiallitva, valas miatt azota mar viszont ujra a leanykorit hordom, igy mar nem igazan takar engem.

Meg egyszer koszonom a segitseget, biztos vagyok benne hogy ez esetben ez nem lehet akadalya a szerzodes megkotesenek.

Leiterjakab # 2003.08.05. 20:58

Azt bizonyára tudja, hogy az ingatlanadásvételi szerzödést csak írásban lehet megkötni, magának a szerzödésnek azonban további érvényességi kellékei nincsenek, az ügyvédi ellenjegyzés viszont azért szükséges, mert a földhivatal az okirati elv szerint egyszerü magánokirat alapján nem fog eljárni.
 Így ügyvédet kell felkeresniük, ehhez vigye magával a következöeket:

1. személyi igazolvány, amivel igazolja személyazonosságát, nevét,magyar állampolgárságát, anyja nevét, születési dátumát, személyi igazolványszámát, lakcímét (az új kártyás személyi esetében ez a külön lakcímkártya),

2. emellett egy tulajdoni lapra, amivel bizonyítja tulajdonjogát, valamint az ingatlanra vonatkozó egyéb jogokat és tényeket( pl. azt, hogy az ingatlan per-, teher- és igénymentes)
, de  mindenekelött az ingatlan helyrajzi számát és azt, hogy az ingatlan hol fekszik 'természetben'. A tulajdoni lapot (pontosabban annak a földhivatal által kiállított hiteles másolatát) a lakóhely szerint illetékes földhivatalhoz benyújtott kérelemmel kell kikérni. Ennek költsége (igazgatási szolgáltatási díja) 3000 Ft.-, ha van azonban régebbi hiteles tulajdoni lapja, ennek felülhitelesítéséért 1500 Ft.-ot kell fizetni.

Ha esetleg az ingatlan nem kizárólagos tulajdon akkor a többi tulajdonostárs esetében ugyanúgy kell a személyi igazolvány és lehetöleg a személyes jelenlét.
Ha emellett haszonélvezö is van, akkor az ö esetében is személyi igazolvánnyal kell igazolni a személyes adatokat és mellett a haszonélvezönek végleges hatállyal le kell mondania az öt megilletö haszonélvezeti jogról, ellenkezö esetben csak haszonélvezeti joggal terhelten szerezhet tulajdonjogt a vevö.
Hogy adókártyára szükség van-e erröl nem tudok, az általam eddig látott ingatlan-adásvételi szerzödésekben csak a fent felsorolt adatokkal találkoztam, adószámmal nem. Azt hiszem másra nem lesz szüksége.

Tisztelettel,


Leiterjakab

Erdeklodo # 2003.08.05. 18:11

Problemam a kovetkezo: szeretnem, ha valaki leirna nekem nagyon roviden, hogy ha lakast szeretnek eladni (magyar allampolgar vagyok), egeszen pontosan milyen iratokra van szukseg az adas-veteli szerzodeshez reszemrol?
Masik kerdesem, hogy feltetlenul szukseges-e az ado-kartya meglete?