Földhivatal


Kiskun # 2003.08.15. 19:12

Kedves Lejterjakab!

Köszönöm a válaszod.
Most már csak az a kérdés, hogy kifizeti a bíróságot? Mind ketten nyugdijasok és nem az ő hibályuk. Vagy Jobban járnak ha Ügyvéd előtt nyilatkoznak, hogy a '77-es állapot a valós? Nem tudom, és ők azt mondják fizessen aki hibázott, akár bíróság akár ügyvéd.

Leiterjakab # 2003.08.15. 07:33

Nyilván az ingatlan-nyilvántartás újraszerkesztése miatt van a gikszer. Édesapád eredetileg mikor és milyen jogcímen szerezte meg az ingatlant?

A tulajdonjogi igény nem évül. [Ptk. 115.§ (1), tehát Édesanyád a valóságban 1/2 tulajdoni illetöség erejéig tulajdonos még akkor is ha ez nincs feltüntetve. Ezesetben kérni kell az ingatlannyilvántartás kigazítását, ezt Édesanyádnak kell keresettel kérnie a bíróságtól, miután a téves bejegyzés folytán ö szenvedett sérelmet.

De ha a szüleid házára szeretnél jelzáloghitelt fel venni és ha nevelö apád ehhez hozzájárul akkor az nem jelenthet problémát a banki kölcsön szempontjából.


Leiterjakab

Kiskun # 2003.08.14. 21:20

Hova menjünk?

Szüleim házáról lesz szó abban amit leírok. Segítsetek, ha lehet!

A történet 1975-ben kezdődik. Édesanyám megvásárolja szabályos adásvétellel nevelő apámtól az épülő háza és telke felét.
1976 őszén utcát nyitottak új építési telkeket alakítottak ki és új hejrajzi számot kapott az ingatlan.
De!
Kisajátítások is történtek és ebből a portából is leakartakcsípni 7nm-t amihez apu nemjárult hozzá.
Ezt 1976-09-15.-ei dátumú jegyzőkőnyvben leírták.
A megyei földhivataltól 1977-04-20.-án kelt határozatban szószerint leírták a jegyzőkőnyv szövegét,da csak apu van meg említve, hogy 'nem járult hozzá a kisajátításhoz, egyesség nem jőtt létre mert az ingatlanon már áll a ház'.
1977-05-20 keltezéssel van egy eredeti tulajdonlap amiben mindketten 1/2-1/2 részben tulajdonosok.
Nem volt szükségük a tulajdon lapra idáig, most is én szerettem volna hitelt felvenni amikor kikértem a tulajdonlapot. Rajta 1977-06-08 dátummal az állt hogy nevelő apám cserével jutott ehhez az ingatlanhoz. DE már édesanyám nem szerepelt rajta semmilyen formában.
Részükről nemtörtént semmilyen csere, csak új helyrajziszámot kellet volna kapni.
A földhivatal azt mondja 'régi ügy már nem javíthatnak bele'.

Hova menjünk?