Zaklatás felsőfokon


Law1 # 2003.10.07. 10:04

..... és ha már a témánál tartunk azt még nézd meg, hogy amikor elkezdték értékesíteni a parti telkeket, akkor ki kapott? Bizony nem a komlói bányász és a Videotonnál dolgozó futószalag-melós, hanem a nagy pártkáderek: igazgatók, katonatisztek, orvosok, stb. Az más kérdés, hogy idő közben ezekhez a telkekhez más is hozzájutott (öröklés, értékesítés, stb.), de eredetileg nem a kis kőbányai proli élvezhette a kert végi pancsolást. Ezek után azt mondom, hogy morális szempontból nincs ez rendben és bár jogszabály nem tiltja, de vissza jár a ország lakóinak az, amivel a természet megajándékozott 10 millió embert és nem 10 ezret!!!

Law1 # 2003.10.07. 09:55

"strandok pedig mindenhol találhatóak a parton". (Rexor)

De nem mindenhol található szabadstrand!!!

"arra nincs semmilyen törvény, hogy a Balatonparton levő ingatlanok nem lehetnének magántulajdonban". (Rexor)

Ez nem ilyen egyszerű. A Balaton-part ugyanúgy, ahogy a Balaton vize mindékit megillet. Az más kérdés, hogy a múlt rendszerben a komcsik csak úgy gondoltak egyet (mint sok más esetben is) és egyszerűen elkezdték értékesíteni azokat a telkeket, amelyeket NEM is szabadott volna értékesíteni. Ez olyan, mint ha ma a kormány kijelentené, hogy a Balaton 30%-át eladják egy gazdag vállalkozónak és csak ő hajózhat rajta - mindenki másnak bemenni TILOS! Szerintem magad is ki tudod találni, hogy ebből mekkora botrány lenne. Na de 40-50 évvel ezelőtt itt csak egy dolgot szabadott: kussolni! Ebből kifolyólag ez így alakult ki a gyakorlatban és ezért nem is tiltja törvény. Ami viszont nem jelenti azt, hogy csak azért, mert jogszabály nem tiltja ez így rendben is van.

Rexor # 2003.10.07. 08:44

Azt hiszem, kissé ellentmondóak itt a vélemények. Law1 hozzászólásásával nem értek egyet, mert az ugyan igaz, hogy a Balaton állami tulajdonban van, de arra nincs semmilyen törvény, hogy a Balatonparton levő ingatlanok nem lehetnének magántulajdonban. A magántulajdon pedig jól működő demokráciában sérthetetlen, persze vannak más eszközök az önkormányzat kezében (pl. adóemelés), amivel meg lehet keseriteni a tulajdonos helyzetét. Ugy vélem közérdeknek csak nagyon nyomós ok tekinthető, ilyen pl. egy út építése, strandok pedig mindenhol találhatóak a parton. Kihangsúlyozom, hogy nincs a Balaton partján ingatlanom :)

Law1 # 2003.10.07. 08:16

Kedves Asus!

A kisajátítás közérdekből történne, hisz a Balaton mindenkié vagyis valamikor az volt. A komcsiknak köszönhetően a hű pártkatonák az elmúlt 50 évben így hozzájuthattak a jó fekvésű telkekhez. Az igazság az, hogy még örülnöd kéne, hogy tárgyalnak veled és nem sajátítanak ki csak úgy szemrebbenés nélkül. Pedig itt az ideje, hogy ne csak egy pár ex-pártkatona és milliomos élvezhesse azt, ami mindenkit megillet. Pl. Németországban a Bodeni tónál sem tudsz mutatni olyan part melletti ingatlanokat mint a Balatonon. Valószínűleg azért, mert jól működő demokráciákban ilyen telkeket nem is lehetne privatizálni. Ilyen marhaság megint csak Magyarországon lehetséges!!!

the big cat # 2003.09.09. 14:36

Bírósághoz fordulhatsz, kérve, hogy hagyjanak fel az ajánlattételekekkl, illetve a zaklató magatartással, de bizonyítanod kell hogy ez miben áll.

Egyébként meg javaslom, hogy írj nekik egy levelet, akár egy ügyvéddel írass, hogy soha, semmiylen körülmények között nem fogod a telked eladni, és hogy hagyjanak fel a azklató magatartással, mert egyébként beperled őket nem vagyoni kárra. Mivel semmiylen közérdek nincs az ügyben, szerintem nincs helye kisajátításnak, de az ügyvéd erről is pontosabb felvilágosítást tud adni.

Asus # 2003.09.08. 18:21

SAjnos most nemigen látom,hogy mi is kéne tennem!:-(

Leiterjakab # 2003.09.06. 18:42

Nekem egy dolog nem világos a kisajátítás kapcsán, mit jelent az, hogy "városrendezés" címén történik a kisajátítás? Az önkormányzat -puff neki - kitalálja, hogy városrendezés címén kibővíti a starndot, és ehhez kisajátít telkeket, pl...


Leiterjakab

the big cat # 2003.09.06. 13:11

Kisajátításnak csak közérdek esetén van helye. Nem hinném, hogy az, hogy az önkormányzat egy üzleti vállalkozást akar segyteni a strand kibővítésével közérdek lenne. A kisajátítást, ha megkisérelnék, ezen az alapon sikeresen lehetne támadni.

Nem véletlen, hogy egyezkednek.

Labda # 2003.09.05. 19:37

Nem érdemes bírósághoz fordulni,mert előbb-utóbb ki fogják sajátítani.
Fölösleges időpazarlás...........

Asus # 2003.09.04. 17:54

NA ok!
A birtokomat nem kívánom eladni,csak a példa kedvéért írtam,hogy nem is tudnám.
A kérdésem lényege az lenne,ha bírósághoz fordulok-én hülye-mit dönt majd a bíróság?

Petrocelli # 2003.09.04. 14:41

Már ne vedd pofátlanságnak, de szerintem örülnöd kellene annak, hogy a közigazgatás megróbál veled sszót érteni, és nem úgy működik mint az átkosban. A köznek szüksége van az ingatlanodra ezért meg kívánja szerezni. Szép tőle hogy egyezkedni próbál. Ha nem adod el neki, de ő nagyon akarja akkor majd kisajátitja. Kapsz helyette másik földet vagy pénzt. Rosszúl nem járhatsz: EZ A FÕSZABÁLY. Ha úgyis eladnád mit zavar, hogy kié lesz ? Pesten mindeni olyan lakást akar venni amit az önkormányzat ki akar sajátítani a közeljövőben, mert cserelakást biztosít, és rendszerint jobb feltételeket lehet kialkudni.
Azonnali, teljes és feltétlen kártalanítás mellet jöhet szóba a kisajátítás, asszem még az alkotmányban is benne van.

Asus # 2003.09.03. 20:00

Tisztelt fórumozók,a segítségeteket szeretném kérni!

Egy kis városban élek a Balaton mellett.A települési önkormányzat strandbővítési célból meg kívánja szerezni ay Balaton parti telkemet. Már többször megkerestek tárgyalni akartnak, de én nem vagyok hajlandó ingatlanomat eladni.Sőt már eladni sem tudom másnak,mert elterjedta hír,hogy az önkormányzat meg akarja szerezni.
Fordulhatok bírósághoz annak megállapítása iránt, hogy az önkormányzat indokolatlanul zaklat, háborgat?Nekem adna igazat a bíró?