égéstermék a szomszédba


Kriszta_Zsolt # 2008.01.27. 21:45

Szervusztok, Pesttől 25km-re lévő község, Sződliget, ahol az alábbit tapasztaltuk. Kérem, írjátok meg állásfoglalásotokat, hogy ez szabályos-e és ha nem, mit tehetünk.

  1. a szomszédos családi ház lakói úgy alakították ki a lakáson belüli gázfogyasztó turbó(égés)kivezetőjét, hogy az vízszintesen a szomszéd felé néz, azaz felénk. Ez a cső kb. 4 méterre van a kerítésünktől 2,8-3 méteres magasságban. A turbószivattyú a faluktól 20 cm-nyire van, mely a kerítésünktől kb. 4 méterre esik. Mióta ez a gázfogyasztó üzemel, nem tudunk szellőztetni, mert a gázfogyasztó égéstermék-kivezetőjéből távozó szag olyan erős, hogy egyből átjárja a lakást.

A szomszéd hangoztatja is, hogy ezt azért így valósította meg, mert ha függőleges lenne a kivezető, akkor a tetőtéri ablakukon bemenne a szag, s ezt nem akarják ...

  1. ugyanez a szomszéd a szennyvíz-csatorna fedetlen szellőzéjét pedig a kerítésünktől kb. 80 cm-nyire alakította ki, mely szintén nem járul hozzá komfortérzetünkhöz.

Remélem tudtok segíteni és bebizonyosodik, hogy ezek nem elfogadhatóak. Szeretnénk valami jogi vagy törvényes hivatkozással becsöngetni hozzájuk, hogy megkérjük őket, alakítsák át a fenti dolgokat úgy, hogy az minket ne zavarjon.

Nagyon köszi!

bimba # 2008.01.28. 05:43

Miért nem húzol egy nyolc méteres betonfalat a szomszéd felöli részen?

Egyjogász # 2008.01.28. 06:22

Gázellátó rendszer kivitelezése esetben a kiviteli tervet az illetékes gázszolgáltatónak és/vagy kéményseprőipari cégnek jóvá kell hagynia szakmailag .Erre műszaki előírások, szabványok vannak, égéstermék kivezetőt csak ezeknek megfelelően lehet tervezni és kivitelezni. Az más kérdés, hogy ezt nem mindenki teszi meg, hívnak egy gázszerelő kisiparost, "oszt jónapot".

Egyébként ez nem vicc, amit leírsz, itt nem csak a "szag"-ról van szó, nem megfelelő égéstermék elvezetés mérgezést, halált is okozhat. (Gondolom, mostánában elég sokat hall mindenki a szénmonoxid mérgezésekről, most van a "szezonja".)

Ne a szomszédhoz csöngess be, hanem a helyi gázszolgáltatóhoz és kéményseprőipari céghez, hogy szerinted ez a helyzet veszélyezteti az egészségeteket és vizsgálják felül.

Az persze nem zárható ki, hogy a vizsgálat megállapítja, hogy minden renben van.

balinta # 2008.01.28. 07:07

Egyjogásznak igza van! ÉLETVESZÉLYES!!!

Mindkét esetben Önkormányzat Építési,- Műszaki Osztálya az illetékes. Javaslom írásbeli megkeresésüket!!! (nyoma van).

A helyi Gázműveknek, Csatornázási Műveknek kellett egedélyezni a műveleteket, de ezeknek a tervezési, kivitelezési dokumentációknak egy példánya az Önkormányzatnál meg kell hogy legyen! Ha nem a terveknek megfelelően épült az égéstermék elvezető,baromi nagy bírság lehet és még mindenféle szankció.
Szóval első út vezessen az Önkormányzathoz informálódni.

Meg kell jegyeznem, hogy számodra nem érdekes, hogy a szomszéd mivel indokolja (valószínűsítem a tervtől eltérést) a vízszintes cső meglétét, de biztos, hogy nem szabályos!!!!

A szennyvíz-dolog is kellemetlen, de az nem ÉLETVESZÉLYES! Annak is érdemes utánanézni egyebekben, de ez szintén Önkormányzati dolog.

gitron # 2008.01.28. 07:27

253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet
az országos településrendezési és építési követelményekről

37. § (1) Épületnek a szomszédos telekkel közös határvonalán vagy attól 3 m-en belül álló és a telekhatárral 60-nál kisebb szöget bezáró homlokzati falában és a vízszintessel 30-nál nagyobb szöget bezáró tetőfelületén nyílászárót, nyílást, szellőzőt - a szellőzőkürtő, a tetőkibúvó és a (4) bekezdésben említettek kivételével - létesíteni nem szabad.
(4) Az épületnek a telek oldalhatárán vagy attól 3 m-en belül álló és a telekhatárral 60-nál kisebb szöget bezáró homlokzati falában és a vízszintessel 30-nál nagyobb szöget bezáró tetőfelületén csak mellékhelyiségek, legalább 1,80 m-es mellvédmagasságú és helyiségenként legfeljebb 1 db 0,40 m2 nyíló felületű szellőzőablaka, szellőzőnyílása lehet. Az épület pinceszintjén és alagsori szintjén lévő helyiségeinek, tereinek nyílásai, nyílászárói, szellőzői a telek oldalhatárán vagy a telek oldalhatárától 1 m-en belül álló határfalán nem lehetnek.
A gáznemű égéstermék (füstgáz) elvezetésének szerkezetei (kémény, füstcsatorna)
74. § (1) A tüzelőberendezések gáznemű égéstermékét a szabadba, minden lehetséges esetben a tető fölé kell kivezetni. E célra égéstermék-elvezetőt (kéményt, füstcsatornát) kell létesíteni. Az égéstermék-elvezető rendszert (az égési levegő-hozzávezetés, a tüzelőberendezés és az égéstermék-elvezető együttesét) a vonatkozó előírások szerint tervezni és méretezni kell.
(2) Az építmény, önálló rendeltetési egység égéstermék-elvezetőit olyan számban, helyzetben és úgy kell megvalósítani, hogy a rendeltetésszerű használathoz szükséges összes tüzelőberendezést szabályszerűen lehessen azokra rácsatlakoztatni.
(3) Tüzelőberendezés építményben csak a hozzá tartozó, vagy a hozzá alkalmas (a tüzelő berendezés égéstermékének elvezetéséhez szükséges, előírt követelményeknek megfelelő) égéstermék-elvezetővel együtt alkalmazható.
(4) Az égéstermék-elvezetőt úgy kell megvalósítani és fenntartani, hogy az feleljen meg a rácsatlakozó tüzelőberendezéshez és az égéstermékéhez tartozó, előírt követelményeknek és az égésterméket biztonságosan és az egészséget nem károsító módon vezesse ki a szabadba.
(5) Tüzelőberendezés csak olyan égéstermék-elvezetőre csatlakoztatható, amely az adott berendezés égéstermékének elvezetésére alkalmas és az égéstermék-elvezető és a tüzelőberendezés is megfelel a szabályos, biztonságos működéséhez megállapított, előírt (engedélyezett) követelményeknek.
(6) Az égéstermék-kibocsátás helyét és magasságát úgy kell meghatározni, hogy az a környezetet szikrával, pernyével, füsttel ne veszélyeztesse, a levegőt a megengedett mértéken felül ne szennyezze.
(7) Az égéstermék-elvezető biztonságosan ellenőrizhető és tisztítható legyen.
(8) Az égéstermék-elvezetés gyújtásveszélyt, épületszerkezeti károsodást (korróziót, átnedvesedést, kicsapódást) nem okozhat. Az égéstermék az építmény teherhordó szerkezeteivel közvetlenül nem érintkezhet.
(9) Gyűjtőkémény csak az e célra engedélyezett rendszer és megoldás szerint létesíthető.

Ezeket kell tanulmányozni.

balinta # 2008.01.28. 08:20

OTÉK részlegesen módosítva 2005.

2008.01.01-től hatályban

29. § ill. 30. §.

Sztem mégis csak az Önkormányzathoz kéne fordulni....

Zoltanuss # 2008.01.28. 10:04

Üdv Kriszta_Zsolt ! És mások !
Válasszuk ketté a dolgot : feltételezzük , hogy szabályosan engedéllyel épült, ill. gondolkodjunk egy kicsit.

Ez a cső kb. 4 méterre van a kerítésünktől 2,8-3 méteres magasságban.

Ok., de mennyire vagytok Ti a kerítéstől ?? Ez hiányzik !

gázfogyasztó égéstermék-kivezetőjéből távozó szag olyan erős, hogy egyből átjárja a lakást.
Nyilván ott nem az országos hálózatból vételezik a gázt - nem akarom különösebben védeni a magyar gázszolgáltatókat, de az általuk szolgáltatott gáz abszolute kénmentes, szaga nincs égés után- pont ez a nagy pronléma _ az égéstermék egyrésze a CO szintelen szagtalan és halálos , de csak zárt térben !! Mellesleg ugyanezzel a gázzal nyilt égésterü készülékben pl. egy gáztűzhelynél vidámam sűtnek főznek a házi asszonyok. Egy tűzhely teljesítménye 10 kW, a szomszéd kazánjáé kb. 20 kW-on megy a végtelentérbe - mellesleg az a szagosnak hitt égéstermék azom mód ahogy kijön s csőből igyekszik felfelé. Nem kivánkozik be a 4 +x méterre lévő lakásod ablakain. Ha ez igaz lenne, káosz - katasztrófa lenne a sokszázezer un. parapet konvektorral - azok általában az abkakok alatt vannak - probléma semmi (jó extrém eseteben lehet )
A vezetékesgázról - a földgázról röviden : szintelen szagtalan, kitűnő fütő anyag és - robbanás veszélyes ezért szagosítják, viszont elégetve - zárt térben rendkivül vezsélyes igaz nem robban hanem alatomosan gyilkol.
csatorna ügyben nem nyilatkozom.
Akkor járd mégegyszer körbe a problémát és ha úgyérzed igazad van, keres jogorvoslatot !

Zoltanuss # 2008.01.28. 10:08

Hol van az hogy terv nélkül és föleg szabálytalanul készült az a rendszer ??
Vagy nem a "rossz szomszédság török átok" szindróma áll fenn ?
Nem tudom, csak a józan ész alapján próbáltam a másik fél ill. egy függetelen fél szempontjából elemezni az esetet !
De lehet tévedek !!

balinta # 2008.01.28. 14:10

OTÉK 35. §. Elő-, oldal- és hátsó kert
36. Építmények közötti távolság

lehet böngészni...

Kriszta_Zsolt # 2008.02.05. 12:01

Sziasztok!

Mindenkinek nagyon köszönöm a hozzászólást, átrágjuk magunkat a hivatkozásokon és megtesszük a szükséges lépéseket.

Előljáróban csak annyit, hogy azért a "becsöngetésen" gondolkoztunk, mert nem akarjuk őket bajba sodorni, mégiscsak a szomszédi jóviszonyra kell törekedni azt hiszem. A kéményseprő pedig szintén nekünk panaszkodik, mert be sem engedik mióta ezt sikerült összehozniuk ...

Köszönöm mégegyszer, Kriszta

Ui.: a 8m-es betonfal megoldás lenne sokmindenre, csakhát ugye a fényre nagyobb igényünk van mint az árnyékra :)
  • ja és ők biztos rögvest feljelentenének érte minket!:)
Mobilosok # 2011.04.02. 10:34

Tiszteletem!

A szomszédunk pár évvel ezelőtt kiépített egy csőhálózatot, ( talán a garázsának a szellőzője ) és a kivezető nyílását pont a kerítés mellé építette.
15-20cm re van a kertünktől.

Kép:

http://www.kephost.com/view3.php?…

Biztos nem véletlenül rakta olyan távol magától, és közel hozzánk.
Én csak tippelem, hogy szellőző, de akkor sem tartom korrekt dolognak, hogy a mi kertünkre irányítja.

Valaki esetleg megtudná mondani, hogy ez így szabályos-e? Vagy kinél kellene bejelenteni, hogy vizsgálják meg?

Köszönöm

nanemaaa # 2011.04.04. 08:34

A kép alapján a szellőző(?) nem szabálytalan.
Minden esetre tényleg furcsa, hogy valaki ilyen messzire elvezeti az épülettől. Ha nincs benne ventilátor, akkor valójában nem is működik.

turi # 2024.03.26. 04:26

253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

OTÉK lényeges rész:

74. § (1) * A szilárd, cseppfolyós és légnemű energiatermelő anyagok égéstermékeinek elvezetésére alkalmas égéstermék-elvezetőt (kéményt, füstcsatornát) úgy kell tervezni és megvalósítani, hogy az a keletkezett égésterméket biztonságosan, az emberi életet nem veszélyeztető és az egészséget nem károsító módon vezesse ki a tető fölé – a 80. §-ban foglaltak kivételével – a szabadba.

80. § * (1) Homlokzati égéstermék-kivezetést létesíteni – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – építmény, építményrész homlokzatán nem lehet.
(2) Homlokzati égéstermék-kivezetési hely létesíthető – ha a kivezetési helytől mért 10,0 m távolságon belül nincs épület – e rendelkezés hatálybalépését megelőzően használatba vett, meglévő

  1. földszintes és szabadon, illetve oldalhatáron álló épület homlokzatán,

(3) Homlokzati égéstermék-kivezetési hely nem létesíthető

  1. a közvetlenül csatlakozó járdaszinttől mért 2,10 m-es magasság alatt.

90§ (4) Bűzös, gőzős üzemű helyiség elhasznált levegőjét a tető fölé kell kivezetni.

92.§ (2) c. bekezdés: a kivezetés a környezetet bűz-, mérgező-, zaj-, rezgés- vagy más káros hatással nem szennyezheti

turi # 2024.03.26. 04:47

Szomszéd felé páraelszívót, kazán kéményt homlokzaton oldalirányba az OTÉK szerint is tilos.

nanemaaa # 2024.03.27. 14:50

Eddig érlelted a gondolatot mire le merted írni? ;) :D :D