Ingatlan eladás utáni adózás

monalisa1 # 2008.08.05. 17:48
fadora78 # 2008.08.05. 17:52

Szuper, nagyon nagyon szepen köszönöm!!! Igen, mi is kivancsiak vagyunk Dubaira. Növeremnek mindenesetre nem sok valasztasa volt es azert rizikos. Annyira mas ott minden. Pl. habi berlet 2500 Euronal kezdödik a draga frankfurti 700 Euro-hoz kepest (egyszobas,de apolt). Ezert muszaj venni es ezert lenne fontos,hogy okosan jarunk el.

Köszönöm megegyszer

afa

monalisa1 # 2008.08.05. 18:13

Mivel bizonyára sokkal több német állampolgár költözött Dubaiba lakni - mint magyar, valamint a németek (= spórolós nép) tudják hová- mire is fektessék be a pénzüket - okosan -, ezért tudnám javasolni német honlapok böngészését is.

Más. Muszáj volt a másik topicban is feltenni a gyakorlatilag ugyanazon kérdéseket, annál is inkább, mert a jogi vonatkozásuakra ott ügyvéd már megválaszolt neked.

Monalisa
laikus hozzászóló

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.08.05. 18:56

Feltételezem, hogy a Magyarországon 11m-ért eladott lakás vételárának 1/3-dából Dubaiban nem lehet lakást venni.

monalisa1 # 2008.08.05. 19:04

Szerintem is lehagyott a kérdező egy 0-át a 11 után.

Nemrég volt itt a fórumon valaki, ő Madriban akart lakást venni úgy 4-5 M Ft-ért.

Én mindig lemaradok egy jó üzletről...

pragaieszter # 2008.08.06. 09:15

Kedves valaszolo,
2006-ban orokoltem egy lakast Pesten. MivelPragaban elek es ket ev rossz tapasztalatom van a berbeadassal, szeretnem eladni es ott esetleg venni erte egy masikat. Teljesen ellentmondo imformaciokat talaltam ezen a forumon az adozassal kapcsolatban. Kell adot fizetnem az eladas utan? Mert valahol azt irta valaki, hogy

2008-TÓL NINCS (!!!) LAKÁSSZERZÉSI KEDVEZMÉNY. VISZONT A 2007.01.01. ELŐTT SZERZETT INGATLANOK ELADÁSA UTÁN NEM KELL ADÓT FIZETNI.

Ami tul szepen hangzik ahhoz, hogy igaz legyen.
Viszont mashol ez volt:

Lakásszerzési kedvezmény már nincs, tehát ezt a jövedelmet le kell adóznia akkor is, ha másik lakást vesz. De ha másikat vesz, lehet kérni az adó méltányosságból történő elengedését.

H8t akkor ez most hogy van? Ha megis kell adozni, van meg lakasszerzesi kedvezmeny? ha igen, EU orszagra is vonatkozik, vagy Mo-on kell az uj lakast megvenni?Megirna esetleg a vonatkozo jogszabalyt, paragrafussal egyutt?

Nagyon koszonom
Honti Eszter

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.06. 09:30

Ha valaki ezt írta, azt más valaki valószínűleg azonnal javította is. Nem szoktuk hagyni, hogy egy ekkora tévedés lógva maradjon.

Nincs lakásszerzési kedvezmény - az adó méltányosságból történő elengedése más tészta.
Amíg volt is kedvezmény, addig sem lehetett érvényesíteni külföldön történő ingatlanvásárlásra. Tudod, a magyar törvényhozó nem a prágai lakáspiacot kívánta élénkíteni.

Megjegyzem: nem a lakás "eladása" vagyis a vételár után kell adót fizetni, hanem a realizált jövedelem után.