Iratmásolat megrendelő

Krisztiá_n # 2025.10.14. 16:20

eulimen

Nm baj ha nem érted, majd ha kenyértörésre kerül a sor meégrted, ha nem lesz kenyértörés akkor témát vesztett
Annál bonyolultabb az ügy hogy meg változtassam a tul.lap/széljegyzék számot
Ha a lényegét leirnám akkormeg nem lehet mellébeszélni olyan jellegzetes ügy
Egyelőre nem akarok belőle vitát mert lehet nem nekem van igazam. Ha igazam van leirom, ha nincs kussolok :)
1-3 nap és meglátom mit lépek, ügyvédi és más segitséggel

Kristo_f

Kristo_f

eulimen # 2025.10.13. 12:47

s mintha azt mondtad volna, hogy (rész)tulajdonos vagy.

Ptk. 5:81. § [Elővásárlási, előbérleti és előhaszonbérleti jog]
(1) "A tulajdonostárs tulajdoni hányadára a többi tulajdonostársat harmadik személlyel szemben elővásárlási, előbérleti és előhaszonbérleti jog illeti meg."

Lásd még Ptk. 6:221-223.§, különösen:
6:223. § [Az elővásárlási jog megszegésével kötött szerződés hatálytalansága]
(1) "Ha a tulajdonos az elővásárlási jogból eredő kötelezettségeinek megszegésével köt szerződést, az így megkötött szerződés az elővásárlási jog jogosultjával szemben hatálytalan."

Inytv vhr. 43. § (1) "Ha az ingatlanra elővásárlási jog van bejegyezve vagy a nyilvántartás adataiból megállapítható, hogy jogszabályon alapuló elővásárlási jog áll fenn, és a tulajdonjog bejegyzését adásvétel jogcímén nem az elővásárlási jog jogosultja javára kérik – ha jogszabály eltérően nem rendelkezik – a bejegyzés iránti kérelemhez csatolni kell a jogosult legalább teljes bizonyító erejű magánokiratban megtett nyilatkozatát arról, hogy az elővásárlás jogával nem kíván élni."

jó helyen kapizsgálok?
Ha nem, akkor én ezt feladtam.

eulimen # 2025.10.13. 12:34

Innen hogy tovább
Azzal kezdted, hogy van ügyvéded. Ő mint mond?
Gyémánt Titokzatosság Emlékdíjas fórumozók gyöngye, te Kristo_f....
Hát az attól függ, mi áll szerződésben... Na meg milyen ingatlan a szerződés tárgya!
Termőföld? Vagy művelésből kivett ingatlan?

A szerződés aláírásával teljesült a vevő tulajdonjog-bejegyzés minden feltétele?
Vagy mondjuk később áll be, mert a vevő hitelből veszi meg az ingatlant, vagy részletekben tud fizetni?
Vagy tulajdonjog-fenntartással kapcsolatos vevői jog lesz bejegyezve az ingatlanra, amit majd egy újabb okirat fog törölni és vevői tulajdonjogra fordítódni?

Amilyen titokzatos vagy, neked házi feladat a Inytv. (2023. évi C. törvény) teljes VIII.-IX. fejezete, valamint az Inytv vhr. (179/2023. kormányrendelet) egész IV.-V. fejezete.

Krisztiá_n # 2025.10.13. 12:06

eulimen
És aki ért még hozzá
Hogy néz ki a szabályos adásvételi szerződés?
Ügyvéd megirja, szerződő felek is aláírják...
Innen hogy tovább de pontosan jól átgondolva kérném
Aztán lehet az egészet elmondom, de egyelőre nem szeretném
Kristo_f

eulimen # 2025.10.13. 07:18

Mint tulajdonos vagyok az ügyben
Továbbra is rejtély marad, miért nem tudsz semmit erről a szerződésről.

Túl sokan olvashatják ezt a fórumot” meg „elmondások szerint tömeg van
Az agorafóbia talán leküzdhető, ha az esetedben a neveket, címet, dátumokat, helyrajzi számot, alapterületet mind-mind megváltoztatod.

A határidő viszont nagyon nem jó.
Mert miben lesz más, ha csak a széljegy elintézését követően ismered meg az iratot ahhoz képest, ha még a széljegy elintézését megelőzően?
Közigazgatási pert a földhivatali határozat kézhezvételét követő 30 napon belül indíthatsz.

Krisztiá_n # 2025.10.12. 19:14

Niki2025
Balatonmackóalsó, akkormeg elhajtnak valami ruhaboltba ::)
Meglátom mi lesz , lehet jövök még

A Krisztiá_n név hogy került a Kristo_f helyére fogalmam sincs. Ezért nem regelek új nicket

Krisztiá_n # 2025.10.12. 19:06

eulimen
Mint tulajdonos vagyok az ügyben
A határidő viszont nagyon nem jó. Túl sokan olvashatják ezt a fórumot azért nem fejtem ki jobban. Jövő héten okosabb leszek/vagy hülyébbb, de ezt nem gondolnám :)/
Köszi
Kristo_f

Niki2025 # 2025.10.12. 12:50

@Krisztiá_n
"Bizony nem figyeltem az e-papirra, inkább a Balatonmackó ragadta meg a figyelmem"
Kedves Krisztián, ne hagyd el a humorod, hátha jól jön még az életben :-))
Amúgy meg Balatonmackóalsó volt egészen pontosan :-D

eulimen # 2025.10.12. 10:21

Feltüntessem ezt is vagy nem?
Sok tulajdoni lapot láttam már, de őszintén bevallom, nincs nagy gyakorlatom a széljegyzett iratokkal. Amióta elektronikus nyilvántartás van, még egy ilyet se láttam, ezért beszélek kicsit rébuszban. A lényeg, hogy a széljegynek van valamilyen azonosítója, dátuma és rövid tartalma, ezt vezesd fel az iratmásolati kérelemre. Szerintem kell az INYER.
Ne aggódj, a kérelmet egyelőre még emberek dolgozzák fel, nem gép. Meg fogják érteni, mit kérsz, pláne, ha a szöveges részben is kifejtheted a pontos kérelmedet.

Ha kikérem a széljegyzék alapját képező iratot/adásvételit, azonnal kimásolják vagy majd "jőjjön vissza" akármikor?
A kérelem alapján feldolgozzák a kérést, 1-2 héten belül keresni szokták az ügyfelet, hogy "x oldal lesz, az annyi mint x-szer 160 forint, ezt kérem befizetni a földhivatal számlaszámára az yyyy ügyszámra hivatkozással [ez már az iratmásolós ügyszám lesz, nem a széljegy], és küldjük postán az iratmásolatot, visszhall"

Azonban nagyokat hallgatsz arról, hogy hogyan kerülsz ebbe a történetbe. Ha társtulajdonos vagy, akkor hogyhogy semmit nem tudsz arról a dokumentumról, amit vadászol? Nem kellett lemondani elővásárlási jogodról? Ezt biankóban tetted meg, a szerződéstervezetet nem is láttad?
Ha pedig nem vagy közvetlenül érintett/érdekelt, akkor hogyan fogod igazolni, hogy jogosult vagy megismerni a dokumentumot?

Krisztiá_n # 2025.10.12. 09:10

eulimen

Bizony nem figyeltem az e-papirra, inkább a Balatonmackó ragadta meg a figyelmem
Most azt kérdeztem hogy a ügyiratszámnál a tul.lapon szerepel az INYER rövödítés. is szerepel a széljegyzék szám elött
Feltüntessem ezt is vagy nem?
És megint Balanatonmackós választ adtál
Egyszer szeretnék én is pl. biztonságirács készitésből tanácsot adni oly módon hogy vegyél több darab vasat és hegeszd össze. Gondolom meg tudnád oldani a feladatot
Ha kikérem a széljegyzék alapját képező iratot/adásvételit, azonnal kimásolják vagy majd "jőjjön vissza" akármikor? Ugyanez e-papiron?

köszi
Kristo_f

eulimen # 2025.10.11. 22:32

Nem működik ez elektronikus úton?
Te figyeltél, amikor holmi ePapír-féle beadást javasoltam, vagy csak a saját mantrádat nyomtad?

Szükséges az INYER szót is odairni?
A széljegyzést kell egyértelműen azonosítanod, ha arra vagy kíváncsi.

Krisztiá_n # 2025.10.11. 18:25

eulimen
Az ég világon minden van. Szükséges az INYER szót is odairni?

Megpróbálom hétfőn a Földhivatalt felkeresni, de elmondások szerint tömeg van és már nyitás elött , 08 óra, tülekednek + sorszámosztás. Kár is elindulnom, tudom feladom kis idő múlva, de cikis helyzet van
Ez rosszabb mint a magyar eü. rendszer! Nem működik ez elektronikus úton?
Köszi
Kristo_f

eulimen # 2025.10.10. 08:39

@Kristo_f
szuper, nagy nehezen kiderült, hogy széljegyen lévőt ügy iratát szeretnéd kikérni...

Ez utóbbit fogom ráirni főleg mert ez érdekel.
Igen, jó lesz az. A széljegynek is kell legyen valami azonosítója, legalább a széljegyre kerülés dátuma, meg az ügy rövid leírása. Ha INYER azonosító is van hozzá, az már kész főnyeremény.

Krisztiá_n # 2025.10.10. 08:01

drbjozsef

Van a Tul.lap közepén olyan felirat hogy INYER/TULLAP és számsor. vagy a szélén az adatoknál „ széljegy: inyer/ számsor
Ez utóbbit fogom ráirni főleg mert ez érdekel. Max az ügyintéző kihúzza ha nem az. Más számot nem látok a kérdéses iratra vonatkozót
Köszi, lássuk meg!
/még mindig Krisztián vagyok amikor nem is vicc/
Kristo_f

Krisztiá_n # 2025.10.10. 07:51

eulimen

Inkább ne segíts, helyette humorizálj másnak szükséges kérdésben

Kristo_f

drbjozsef # 2025.10.10. 04:49

Akkor lehet itt a félreértés, mert az ügyiratszámnak a bejegyző határozat számát kell beírni?
Bár ott sincs semmiféle "T" betű.
Szerintem jó ötlet ezt ott, beadáskor megkérdezni, egyrészt biztos tudják, másrészt én még mindig azt gondolom, hogy azt nem is a kérelmezőnek kell kitöltenie.

eulimen # 2025.10.10. 04:18

Ki tudod töltreni a kérdéses részt?
Igen, nekem eddig mindig sikerült.
Igaz, én nem biankóban kértem iratmásolatot, hanem pl. konkrétan a Balatonmackóalsó 387. hrsz ingatlant érintő, 37284/2009.04.29. számú földhivatali határozat alapjául szolgáló bejegyzés iratait, e-papíron.
Az ügyiratszám a 37284/2009.04.29. volt.

Krisztiá_n # 2025.10.09. 20:19

eulimen

Valami azt súgja nekem hogy fogalmad sincs miért kérdeztem.
Ki tudod töltreni a kérdéses részt? Nem! Akkor meg?

eulimen # 2025.10.09. 19:17

Amúgy az úgy sürgős, megtudni mit milyen alapon fognak bejegyezni
Ezt kezd egyre bizarrabb lenni.
Ha jövőbeli bejegyzésről szeretnél iratmásolatot kérni, akkor csakis mz/x-től, fénypostán.
(El ne felejtsd előtte kinyitni az ablakot)
De van olyan, hogy sms/email értesítés szolgáltatást kérsz a földhivataltól, ha változás van a tulajdoni lapon, az éves előfizetési díjas. Azt személyesen intézd, szerződést kell hozzá kötni.

Krisztiá_n # 2025.10.09. 18:33

drbjozsef

Akkor hogy töltenéd ki az Ügyiratszámot ?

Krisztiá_n # 2025.10.09. 17:32

dr

zt hiszem , akkor a sajár adataimat kitökóltöm, aztúán a Földhivatalban majd nagyon udvariasan kérek segitsége
Merthiogy bizonyos soknál ott van aposztrofban jog mi lyen hivatkozás vagy éppen ki t9lti ki
Ügyiratszámmnl semmi ily
Na majd meglátom. Csak a tömegfóbiám aggaszt hivatalban

drbjozsef # 2025.10.09. 17:03

Én semmilyen nagy "T" betűről nem tudok a tulajdoni lapon.
Másrészről nem is értem, hogy az ügyiratszámot miért a megrendelőnek kellene megadnia? Az arra van, hogy a kérelmedet azonosítsák, és az alapján nyilvántartsák a földhivatalban, tehát nyilvánvalóan ők adják azt neki. Nem is értem, miért kellene az ügyiratszámnak a tulajdoni laphoz kapcsolódnia, hiszen alatta rögtön ott vannak az ingatlan adatai a helyrajzi számmal együtt.

Nem tudok jobbat javasolni, mint az ilyen esetekben mindig : talán kérdezd meg attól miféle "T" betűkről beszél, aki ezt állította neked. Az ügyvédtől.

Krisztiá_n # 2025.10.09. 16:46

eulimen
Egy konkrét földhivatali határozat alapjául szolgáló okirat másolatára?
Igen
Ennek a papirnak a cime"Iratmásolat megrendelő" gondolom ugyanazt jelenti
Ügyvédnő szerint kitöltve kell beadni
Elektronikusan e-papiron? Mintha azt olvastam volna hogy nem lehet és hivatali idő alatt tömegek nyomakodnak ott
A fenti papirnak az ügyiratszáma a lényeg mert nem tudom mit irjak oda
Amúgy az úgy sürgős, megtudni mit milyen alapon fognak bejegyezni

eulimen # 2025.10.09. 16:33

fuss neki még 1x.
Mire van szükséged? Egy konkrét földhivatali határozat alapjául szolgáló okirat másolatára?
Akkor hrsz+határozatszám kell az űrlapon.
No meg annak igazolása, hogy jogosult vagy(igazolvány másolata)
E-papíron bedurrantod, amegadott telefonszámon 2 héten belül keresni fognak, mennyi a masolat díja.

Krisztiá_n # 2025.10.09. 14:02

Krisztiá_n
Hogy került ez a nick a kristo_f nevem helyett?