Ingatlan eladás utáni adózás

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.06. 09:30

Ha valaki ezt írta, azt más valaki valószínűleg azonnal javította is. Nem szoktuk hagyni, hogy egy ekkora tévedés lógva maradjon.

Nincs lakásszerzési kedvezmény - az adó méltányosságból történő elengedése más tészta.
Amíg volt is kedvezmény, addig sem lehetett érvényesíteni külföldön történő ingatlanvásárlásra. Tudod, a magyar törvényhozó nem a prágai lakáspiacot kívánta élénkíteni.

Megjegyzem: nem a lakás "eladása" vagyis a vételár után kell adót fizetni, hanem a realizált jövedelem után.

pragaieszter # 2008.08.06. 09:15

Kedves valaszolo,
2006-ban orokoltem egy lakast Pesten. MivelPragaban elek es ket ev rossz tapasztalatom van a berbeadassal, szeretnem eladni es ott esetleg venni erte egy masikat. Teljesen ellentmondo imformaciokat talaltam ezen a forumon az adozassal kapcsolatban. Kell adot fizetnem az eladas utan? Mert valahol azt irta valaki, hogy

2008-TÓL NINCS (!!!) LAKÁSSZERZÉSI KEDVEZMÉNY. VISZONT A 2007.01.01. ELŐTT SZERZETT INGATLANOK ELADÁSA UTÁN NEM KELL ADÓT FIZETNI.

Ami tul szepen hangzik ahhoz, hogy igaz legyen.
Viszont mashol ez volt:

Lakásszerzési kedvezmény már nincs, tehát ezt a jövedelmet le kell adóznia akkor is, ha másik lakást vesz. De ha másikat vesz, lehet kérni az adó méltányosságból történő elengedését.

H8t akkor ez most hogy van? Ha megis kell adozni, van meg lakasszerzesi kedvezmeny? ha igen, EU orszagra is vonatkozik, vagy Mo-on kell az uj lakast megvenni?Megirna esetleg a vonatkozo jogszabalyt, paragrafussal egyutt?

Nagyon koszonom
Honti Eszter

monalisa1 # 2008.08.05. 19:04

Szerintem is lehagyott a kérdező egy 0-át a 11 után.

Nemrég volt itt a fórumon valaki, ő Madriban akart lakást venni úgy 4-5 M Ft-ért.

Én mindig lemaradok egy jó üzletről...

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.08.05. 18:56

Feltételezem, hogy a Magyarországon 11m-ért eladott lakás vételárának 1/3-dából Dubaiban nem lehet lakást venni.

monalisa1 # 2008.08.05. 18:13

Mivel bizonyára sokkal több német állampolgár költözött Dubaiba lakni - mint magyar, valamint a németek (= spórolós nép) tudják hová- mire is fektessék be a pénzüket - okosan -, ezért tudnám javasolni német honlapok böngészését is.

Más. Muszáj volt a másik topicban is feltenni a gyakorlatilag ugyanazon kérdéseket, annál is inkább, mert a jogi vonatkozásuakra ott ügyvéd már megválaszolt neked.

Monalisa
laikus hozzászóló

fadora78 # 2008.08.05. 17:52

Szuper, nagyon nagyon szepen köszönöm!!! Igen, mi is kivancsiak vagyunk Dubaira. Növeremnek mindenesetre nem sok valasztasa volt es azert rizikos. Annyira mas ott minden. Pl. habi berlet 2500 Euronal kezdödik a draga frankfurti 700 Euro-hoz kepest (egyszobas,de apolt). Ezert muszaj venni es ezert lenne fontos,hogy okosan jarunk el.

Köszönöm megegyszer

afa

monalisa1 # 2008.08.05. 17:48
monalisa1 # 2008.08.05. 17:44

http://www.privatbankar.hu/htm/bef/301.php
Van ott jónéhány ötlet, javaslat pénz rövidebb - hosszabb befektetésére. továbbá
http://portfolip.hu/
befektetési alapok

Nemrég olvastam, hogy több száz magyar aki már kitelepült Dubaiba, vagy legalább is ott is van hol "meghúznia" magát - irigylésre méltó helyzet.

fadora78 # 2008.08.05. 16:24

Köszönet a gyors valaszert. En a tesom neveben kerdeztem,nem akartam uj kontot nyitni,bocsanat, nem tudtam,h valami hirdetese ott megjelenik.A veteli ajanlat ma jött, ö meg 2 hetig nyaralni van.
Dubai nem vicc. Es nem is szokatlan mostanaban Nemetorszagban, mint munkavallalasi cel,különösen,h egy ceg, mint az enyem, arrafe terjeszkedik.
Azt remelem/remeltem, hogy esetleg nalam elelmesebb illetök tudnak valami ötletet adni a penz lekötesevel kapcsolatban, mert a döntes gyorsan kene, nekem pedig jelenleg nehez idöt "lopnom" kicsit beleolvasni magam.

Megegyszer köszönet.

afa

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.08.05. 15:49

Ha jogász, akkor miért kérdezi ? Ez a Dubai-motívum vicc, ugye?

1. nem
  2. nem
  3. vegyen aranyat

4.utóbbi

fadora78 # 2008.08.05. 15:26

Tisztelt Szakertö!

Szüleim 1985-ben vettek imgatlant es epitkeztek rajta. Anyu a valas utan költözött be velem, 1987-ben. Egy ideig üresen allt, mert nagyinal laktunk, aki apolasra szorult. Most el tudnank vegre adni, aron alul, 11 mio-ert. Szeretne felosztani a ket lanya es maga között. Növerem ebböl par honapon belül lakast akar venni Dubaiban (van meg persze sporotlt penze es hitelt venne fel), es meg nem tudom, hogy ha vegzek (Nemetorszagban), akkor hol települnek le. Attol függ,hol kapok jobb allast. Anyu is varna meg tovabbi vetellel,a nagymamank miatt,akit apol.

1. Stimmel, hogy egyaltalan semmilyen adot nem kell fizetnünk? Azt a penzt anyu egy az egyben feloszthatja es ideadhatja kp-ben? Az ügyvedi ktsg, az megallapodas függvenye, hogy ki fizeti? Jön meg le valami az eladasi arbol (11 mio)?
  2. Ha lakasvetelre kerüle sor (növerem Dubaiban, anyu Mo-n, en nem tudom,hol), akkor mi a helyzet az illetekkel? Szamit az is meltanyossagi szempontbol, hogy mindket szülö rokkant nyugdijas, apunak van uj csaladja gyerekkel,s en meg nem dolgozok teljes allasban?
  3. Tudnatok segiteni, hogy mit csinalhatnank anyuval a penzzel, amig nem derül ki,hogy hol elnenk? (tehat a 2/3-resszel)? Mi az ami biztos, es inflacio sem fenyegeti ugy,de nem olyan "vegleges", mint egy lakasvasarlas? Vagy lakast kene inkabb venni? Ti mit csinalnatok?
  4. Ha mi a növeremmel megkapnank a reszünket, es euro-ban kellene, mi a legjobb megoldas az atutalasnak? Vagy kapjuk kp-ben es megnezzük, hol a legjobb a valtas?

Mas gondolatebrsztönek is örülnek nagyon, mert nem ismerjük ki magunkat...

Ezer köszönet,
fadora

afa

monalisa1 # 2008.08.04. 17:43

Az esetleg ráfordított felújítás- korszerűsítés számlával igazolható költsége is levonásba helyezhető. (Persz az nem, hogy tisztasági festetés történt a beköltözés után stb.)

monalisa1 # 2008.08.04. 15:17

Az egy millió forint keletkező jövedelemből levonásba helyezendő a lakás vásárlásakor fizetett szerzési illeték és az ügyvédi költség, a különbözet 25%-a személyi jövedelemadó, melyet a jövő év május 20-i adóbevalláson kell feltüntetni, és legkésőbb addig befizetni.

Monalisa
laikus hozzászóló

dorina0730 # 2008.08.04. 08:52

Sziasztok!
A következő lenne a kérdésem!
2007 ben vásároltam egy lakást 8.500.000 millió ft-ért!
Azt most(2008) szeretném eladni 9.500.000 milló ft-ért!
Milyen adó kötelességem van az ingatlan eladása után?
Bocsi, hogy nem olvasok vissza,de megköszönöm a választ!
Szép napot mindenkinek!

péter 54 # 2008.06.02. 09:28

vivi1111
Gyors és korrekt.
Köszönöm:Péter54

vivi1111 # 2008.06.02. 09:11

péter 54:

illetéket csak abban az esetben kellene fizetni, ha ingatlant vásárolna.

péter 54 # 2008.06.02. 08:28

Pontatlan volt a kérdésem,tekintettel arra,hogy csak az adózásra vonatkozott.Remélhetjük,hogy ugyanez megállja a helyét az illetékfizetésre is?Hisz gondolom nincs ami után kirójanak illetéket ha nincs szerzés.
Köszönettel:Péter54

péter 54 # 2008.06.01. 21:45

vivi1111
Köszönöm:Péter54

vivi1111 # 2008.06.01. 20:30

kedves paris,
az illetéket a különbözet után számítják, 1 éven belüli vásárlás esetén.

vivi1111 # 2008.06.01. 20:28

kedves péter!

a jelenleg hatályos szabályok értelmében ez esetben nem kell adót fizetnie.

péter 54 # 2008.06.01. 19:22

Külföldön élő magyar állampolgár ingatlaneladása
Tisztelt Fórumozók!
Külföldön élő magyar állampolgár ismerősöm több mint husz éve szerzett magyarországi lakóingatlanát kivánja értékesiteni és a befolyt összeget nem akarja magyarországon befektetni.
Kérdésem az lenne miképpen kell ez után Magyarországon adóznia?
Köszönettel:Péter54

kisrita # 2008.05.31. 20:39

nandy

Sikerült eladnunk az ingatlant.

Kérdésem lenne, ha az eladott ingatlan értékén nem lakóingtlant veszünk hanem pl üdülőt stb. akkor mi történik? Hogyan számolják ki ilyenkor az illetéket?
Ilyenkor is a két ár különbözetét veszik alapul?
Vagy ilyenkor más az eljárás?

Választ előre is köszönöm

Kisrita

paris # 2008.05.27. 09:06

Bocsánat lenne még egy kérdésem, bár ez illetékkel kapcsolatos!

Mennyi illetéket kell fizetnem, ha 2008 áprilisában 9,9M.Ft-ért adtam el a házam, és 2008 májusában 7,6M-ért vettem lakást.
Remélem, nem a 4M x 0,02=80ezer+a 3,6M x 0,06=216ezer.Az összesen:296ezer illeték!

Ennyit kell kifizetnem?Vagy csak a 9,9-7,6 különbözetéből számolnak illetéket?

Köszönöm

paris # 2008.05.27. 09:00

Tisztelt Hozzáértő!

A következő a kérdésem, kérem segítsenek, mert nem tudja senki a választ EDDIG
Mennyi adót kell fizetnem, ha

2005-ben vettem házat 5M.Ft-ért
2008 áprilisban eladtam 9,9M.Ft-ért.
A ház 1/1 tulaja voltam, de idén januárba vége lett az élettársi kapcsolatomnak, és elismertem ügyvédi dokumentumba, hogy fele az ő része, én ennek megfelelően,ezt neki kifizettem, tehát, csak 4,9Mft-ot fordítotam ház vásárlásra, nem 9,9-et.Már vettem is 2008 májusában egy lakást.Most akkor mennyi adót kell jövőre befizetnem?Hallottam olyat is ha a ház eladás és az új ház vétel között 60 nap nem telt el, akkor visszakapom az ADÓ-t ez igaz?
Köszönöm

nandy # 2008.05.26. 09:46

Ha

• lakóingatlan
  • idén (vagy később) adjátok el
  • 2004.01.01. előtt vásároltátok

akkor már nem kell szja-t fizetni.