Társasházi víz tartozás

MajorDomus # 2019.07.24. 19:07

1.ha nincs közös képviselő,akkor nem vagytok társasház! A társasházban ugyanis ez a funkció kötelező,sőt a közgyűlés és elszámolás is évente.
2. A Vízmű elszámolási kötelezettsége a főmérőig tart,tehát nem hárit,hanem él a törvényi előirásokkal.
3.ha nem fizettek,akkor víz nélkül maradtok.
4.a törvény szerint a főmérő és a mellékmérők különbözete a társasházat terheli!
5. Na ezért kellene közös képviselő,hogy a bénaságotokat helyrehozza. És karácsonykor is legyen vizetek.

Zsan12 # 2019.07.23. 21:52

Kedves Fórumozók!

Adott egy közösképviselő nélküli társasház. Sorházi lakásokban lakunk. 22en vagyunk elviekben egy társasház, de 3 külön főóra van. A lakásokban mindenkinek külön mellékórája van.

Mi 3 éve vásároltuk az ingatlant és februárban szembesültünk azzal, hogy azon a főórán amihez mi is tartozunk 361.000.- forintnyi tartozás van.
Mivel sok a nyugdíjas a sorunkon és én pedig gyesen vagyok itthon, effektív én vettem kézbe a dolgokat, de én nem.vagyok közös képviselő, illetve nem is óhajtok ezzel foglalkozni. 8an vagyunk ezen a főórán. A vízművek abba belement, hogy februárban csak a felét fizessük ki. Majd a másik felének rendezése május hónapban vált aktuálissá. Probléma a következő, hogy a 8 lakóból februárban 7en fizettünk. Májusban pedig 6an.

A vízművek nagyon sok mindenben hárít, én nem vagyok behajtó, nincs semmi jogköröm.
Teljesen tisztában vagyok azzal, hogy megoldás lenne a bajunkra elsősorban ha lenne egy közösképviselő, de a lakók ezt többségileg teljesen elvetik.

Azt pláne nem értem, hogy ez alapján egyáltalán miért kell fizetnünk%
A vízközmű szolgáltatási törvény  52. §  2 (a) a) bekezdésében foglaltak szerint valamennyi elkülönített vízhasználói hely hatályos mellékszolgáltatási szerződéssel rendelkezik és az ivóvízvételi helyek fogyasztását kizárólag hiteles, plombával vagy záró bélyeggel ellátott mellékvízmérőkkel mérik akkor a bekötési vízmérő és a mellékvízmérők mérési különbözeteként megállapított vízfogyasztás nem a lakókat terheli.

Végképp összezavar az is, hogy a tájékoztatójukban amit a féléves elszámoláshoz kaptunk azon vastagon kiemelik, hogy aki időben nem rendezi a számláit annak korlátozzák a szolgáltatást,a mellékmérős felhasználóknak a mellékszolgáltatási szerződést felmondják és a tartozás behajtására jogi eljárást indítanak. Eszerint eljárási joguk nekik van a mellékmérős ingatlanok elmaradását illetően az elmaradt befizetések behajtására. Ezen befizetések,
elmaradások miatt nem az egész lakóközösség a
felelős.

Tudom nagyon hosszú lett, de hátha így teljesebb körű képet sikerült adnom a helyzetről.

Legfőbb kérdésem az, hogy közös képviselő nélkül lehet- e kezdeni vmit a nótrius 2 nem fizetővel? A vízművek egyszer azt mondta nekem, hogy majd ők küldenek neki(k) felszólítást, majd következő alkalommal, hogy ez a fenntmaradó tartozás továbbra is az egész közösséget terheli, hiaba fizettünk 6-7en.

Válaszokat előre is nagyon köszönöm