Rendeltetés módosítása - mi a földhivatali gyakorlat?


MajorDomus # 2020.06.13. 20:55

Próbáld meg. Legrosszabb esetben összeszeded a 4/5-ös többséget.

sawweee # 2020.06.13. 06:24

Köszönöm a válaszodat!

A tulajdoni lapon is megjelenő funkcióváltásra azért van szükség, mert olyan típusú céges hitelt szeretnék felvenni az ingatlanra, amit csak irodára adnak, lakásra nem.
Közben egyébként megtudtam, hogy a házban korábban (kb. 8 évvel ezelőtt) történt olyan rendeltetés módosítás, amit simán bejegyzett a Földhivatal Alapító Okirat módosítás nélkül, de ha sajnos könnyen lehet, hogy azóta valóban máshogy járnak el hasonló ügyekben. :-(

MajorDomus # 2020.06.12. 17:02

Nincs jó hírem.
Hangsúlyozom ingatlankezelői szempontból nézem.
.
A sarkalatos pont ott van hogy a tulajdoni lapon is jelenjen meg az átminősités.
.
Nem tudom miért fontos ez,enélkül sima ügy lenne.
.
De.
Földhivatali nyelven ez úgy néz ki,hogy : előtte 36 db lakás 12 db garázs
Utána : 35 db lakás 1 db iroda és 12 db garázs
.
Ehhez mindenképpen ragaszkodni fognak az új Alapitóhoz.
.
Az átminősitéshez nem kellene,de ha fontos a tul.lap akkor kérok. Szerintem.
.
A jó hír hogy nem kell 100 % hozzájárulás,elég a 4/5-öd,mivel senkinek nem változik meg a tulajdoni hányada.
.
.
Miért kell feltüntetni a tulajdoni lapon? Üzletként akarod eladni?

sawweee # 2020.06.11. 20:05

Társasházi ingatlan Földhivatalban bejegyzett rendeltetését szeretném lakásról irodára módosítani. A rendeltetés módosítása építési munkával nem járna, építési engedélyre tehát nem lesz szükség, az ilyenkor szükséges hatósági bizonyítványt be fogom tudni szerezni, és a társasház jelentős (legalább 2/3-os) többsége is támogatja a rendeltetés módosítást.
Az ügyem szempontjából fontos, hogy a változás a tulajdoni lapon is megjelenjen.

A vonatkozó jogszabályok és számos netes fórum és cikk elolvasása után úgy látom, hogy sem az ingatlan-nyilvántartási szabályok, sem pedig a társasházi törvény nem teszik kötelezővé a társasházi Alapító Okirat módosítását, ha kizárólag az albetét rendeltetését változtatja meg az ingatlan tulajdonosa, de azt sem mondja ki explicit egyik jogszabály sem, hogy ilyen esetben nem kell módosítani az Alapító Okiratot. Érvelni meglátásom szerint mindkét álláspont mellett lehet, és az általam fellelt források ennek megfelelően valóban hol az egyik, hol a másik verzió mellett foglalnak állást. Pedig esetemben ezen fog múlni a siker: amennyiben nincs szükség az Alapító Okirat módosítására, akkor rendelkezésre áll minden a funkció módosításhoz, amennyiben viszont elengedhetetlenül szükséges az Alapító Okirat módosítása, akkor reménytelen az ügy, mivel a tulajdonosok 100%-ának hozzájárulására a jelentős támogatottság ellenére sincs remény.

Abból adódóan, hogy a jogszabály sem az Alapító Okirat változtatásának szükségességét, sem annak az ellenkezőjét nem mondja ki egyértelműen, úgy gondolom, a rendeltetés módosítás a Földhivatal hozzáállásán fog állni vagy bukni.
A kérdésem tehát: van a tisztelt fórumtársaknak arra vonatkozó tapasztalata, hogy az illetékes Földhivatalban mi a policy hasonló esetekre? (Az ingatlan Bp. VI. kerületében van.) Kérni fogják az Alapító Okirat módosítását, vagy a hatósági bizonyítvány (és esetleg egy pozitív társasházi taggyűlési döntés) birtokában simán be fogják jegyezni a rendeltetés megváltozását?