Kilakoltatási moratórium üres lakásra

május11 # 2021.05.11. 08:20

Segítséget, tanácsot szeretnék kérni az alábbi ingatlan végrehajtással kapcsolatban (vevőként) Az árverés 2020. október 6-án volt, amit sikeresen megnyertem. Nem vagyok ingatlannepper, saját lakásnak szántam. Az árverés után közölte a végrehajtó, hogy innentől kezdve nekem kell az adóssal felvenni a kapcsolatot, az ő feladatkörük itt lezárult. Az ingatlanban nem lakik senki, üres lakásról van szó, de ehhez képest meg kellett várnom a kilakoltatási moratóriumot, ami időközben november 15-én elkezdődött és pont beleestünk. Az adóssal tudtam beszélni még december közepéig, ígérte, hogy megnézhetjük a lakást, és talán januárban átadják a lakás kulcsait is. Azóta letiltott, telefonon nem érem el. Persze a januári átadásból nem lett semmi. Kivártam az április 30-i moratórium végét, de hiába, mert meghosszabították a veszélyhelyzet végéig, ami pillanatnyilag 2021. augusztus 15. A végrehajtó szerint ezzel ill. a jegyzői határidővel pont beleesünk az őszi kilatoltatási moratóriumba. Tehát a lakást legközelebb 2022. májusában vehetem át, ha addig nem rendelkeznek másként a moratóriumról vagy nem jön egy 88. covid hullám. Egyszerűen nem tudok csinálni semmit, de úgy érzem jogtalanul járnak el velem szemben, mert nekik nem jár a móratórium (hivatalosan nincs senki bejelentve a címre és nem is lakik a lakásban senki). Persze a végrehajtóm nem segít. Mit tegyek? van valami lehetőségem, hogy előbb hozzájussak a tulajdonomhoz?

Május14 # 2021.05.12. 18:06

SEGÍTSÉGET KÉRNÉK!!!
KILAKOLTATÁSI MORATÓRIUM ÜRES LAKÁSRA??

Segítséget, tanácsot szeretnék kérni az alábbi ingatlan végrehajtással kapcsolatban (vevőként) Az árverés 2020. október 6-án volt, amit sikeresen megnyertem. Nem vagyok ingatlannepper, saját lakásnak szántam. Az árverés után közölte a végrehajtó, hogy innentől kezdve nekem kell az adóssal felvenni a kapcsolatot, az ő feladatkörük itt lezárult. Az ingatlanban nem lakik senki, üres lakásról van szó, de ehhez képest meg kellett várnom a kilakoltatási moratóriumot, ami időközben november 15-én elkezdődött és pont beleestünk. Az adóssal tudtam beszélni még december közepéig, ígérte, hogy megnézhetjük a lakást, és talán januárban átadják a lakás kulcsait is. Azóta letiltott, telefonon nem érem el. Persze a januári átadásból nem lett semmi. Kivártam az április 30-i moratórium végét, de hiába, mert meghosszabbították a veszélyhelyzet végéig, ami pillanatnyilag 2021. augusztus 15. A végrehajtó szerint ezzel ill. a jegyzői határidővel pont beleesünk az őszi kilatoltatási moratóriumba. Tehát a lakást legközelebb 2022. májusában vehetem át, ha addig nem rendelkeznek másként a moratóriumról vagy nem jön egy 88. Covid hullám. Egyszerűen nem tudok csinálni semmit, de úgy érzem jogtalanul járnak el velem szemben, mert nekik nem jár a moratórium (hivatalosan nincs senki bejelentve a címre és nem is lakik a lakásban senki). Persze a végrehajtóm nem segít. Mit tegyek? van valami lehetőségem, hogy előbb hozzájussak a tulajdonomhoz?

Köszönöm segítő szándékú hozzászólásukat.

drbjozsef # 2021.05.20. 10:57

Május14,

Jogszerűen nincs. A végrehajtó a vészhelyzet alatt helyszíni cselekményt nem foganatosíthat.

Ugyanakkor van egy szürkezónás megoldás, amit a saját kockázatodra megtehetsz. Feltételezem, a földhivatalban már bejegyeztek tulajdonosnak, a vételárat kifizetted, nincs végrehajtási kifogás vagy más jogorvoslat az árverés ellen, az már jogerős.

Ha bejelented a végrehajtónak, hogy az adós a lakást neked önként átadta, a kulcsok nálad vannak, az ingatlant birtokbavetted, akkor kérheted a Vht. 154.§ szerinti átadást (NEM a 154/A.§ szerintit), amihez nem kell helyszíni eljárás, egy jegyzőkönyvvel átadja neked a végrehajtó.

Ez nem szabályos eljárás, hiszen az adós ezt nem tette meg neked, de ha tényleg üres a lakás, és feltételezed, hogy az adós nem fog pattogni, feljelenteni, akkor érdemes megpróbálni. (Inkább külföldön élő, az intalant már leszaró, elérhetetlen adós esetén működik, esetedben az együttműködés hiánya megvan, de elvileg okozhat problémát.

Ha ilyet csinálsz, akkor legalább két tanúval menj oda (lényegében feltörni a lakást, ami a tied ugye), videózzatok és fényképezzetek le mindent, ahogy bementek, listázzátok és jegyzőkönyvezzétek a bent található ingóságokat.

Mondom : saját kockázatodra csinálod. De ha igazolni tudod, hogy nem hiányzik semmi (nem foghatja rád, hogy egy láda aranyrudat tárolt a lakásban ami eltűnt), és a lakatlan, saját tulajdonodat vetted birtokba, amit az adósnak a Vht. szerint már réges rég önként is meg kellett volna tennie, akkor olyan nagy retorzió nem fog érni, legfeljebb pénzbüntetés, vagy ilyesmi.

Azért abban legyél eléggé biztos, hogy a lakás nem lakott még időszakosan sem.

Május14 # 2021.05.25. 09:40

Tisztelt drbjozsef!

Természetesen az árverés jogerős, november 25-e óta a tulajdonomban is van a lakás, a közös költséget is fizetem.
Azóta már aláírták a birtokbavételi jegyzőkönyvet is, melyet egy ismerős útján sikerült elintézni, ugyanis velem nem nagyon akarnak tárgyalni. Megígérték, hogy odaadják a kulcsokat 2021. május 19-én, persze ebből sem lett semmi. A lakás üres, már kipakoltak belőle. Most újabb dátum van kilátásban, kíváncsi leszek lesz -e belőle valami.

Köszönöm.