Zártkert, kivett zártkert határrendezés

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.21. 11:54

Annak már lejárt a szavatossága.

imreildi # 2021.10.21. 10:10

757 négyzetméteres 1,18 k.fill zártkerti tulajdon (kert és gazdasági épület) ami a valóságban egy művelésre alkalmatlan, meredek sziklás telek, hétvégi nyaralóval, a Dunakanyarban.
Szeretném kivonatni a művelés alól. Lehetséges ez? Találtam "kérelem zártkerti művelés alóli kivonás iránt" fejlécű nyomtatványt a neten, ezt kell kitölteni, és a megfelelő földhivatalba eljuttatni?

nanemaaa # 2021.09.10. 10:25
  1. építésügyi műszaki, statikus
  2. Szabadáras, alku kérdése. Egy biztos, ha egy eljárásban megy, az egy tervezési díj, szimpla költség, dupla öröm
  3. Ha jósolni tudnék, már milliomos lennék, mint visszaeső lottó nyertes.
  4. ????
  5. A fogalmakkal először is tisztában kellene lenni. A gazdasági épület a mezőgazdasági művelés célját szolgálja, amiben persze lehet pihenő, tisztálkodó, wc...stb helyiség is. Azért írtam lakást, mert mostanában az az általános cél, az olcsó telken olcsó lakás..... Néven nevezett üdülőt biztosan nem lehet, mert azt csak üdülőterületen lehetséges. De azokból amiket írtál, ezek szerint sima hétvégi ház lesz, ami megfelel a gazdasági épület kategóriának.
bonyesz # 2021.09.10. 08:28

@nanemaa
Először is nagyon köszönöm a segítséged! Ha nem bánod, néhány kérdésem lenne még a válasszal kapcsolatban:

• A szakértő alatt pontosan milyen szakértőre gondoltál?
  • A szakértői terv és szakvélemény nagyságrendileg mennyi idő alatt készülhet el illetve kb. milyen összegben kalkulálhatok? Mennyiben nyomja meg ezeket (idő, ár), amennyiben a bővítést is egy kalap alatt pörgetném le?
  • Látsz arra esélyt, hogy elutasítják a felrajzolást valami oknál fogva, így hogy 30-40 éves is lehet a házikó?
  • Próbáltam utánakeresni a zártkerti mivoltának (úgy tűnik, hogy a szomszéd telkektől eltérően nem szőlő volt eredetileg), így gondolom mégsem a szőlő telepítése lenne a cél. Régebbiekben „fásított terület 6” szerepelt a tulajdoni lapon – ez egy 2011 es verzió. A jelenlegin csak a zártkert megnevezés szerepel.
  • A lakást szeretnék a kertben alatt pontosan mit értesz? A tulajdoni lapon elvileg gazdasági épületként szerepelne, viszont igen, nyaralóként szeretnénk saját részre használni. Ez problémát jelentene?

Köszönöm szépen!

nanemaaa # 2021.09.09. 06:34

M7R-227

1. Nem.
  2. Neked sehogy. Az önkormányzat településterve és rendezési terve sorolhatja át, és az önkormányzat intézkedik ilyen esetben a belterületbe vonásról a földhivatal felé, amikor erre valóban szükség lesz.
drbjozsef # 2021.09.09. 05:59

M7R-227,

A "zártkert" mint megnevezés megszűnt, a tulajdoni lapokon folyamatosan vezetik át, külterület vagy belterület lesz a megnevezés, attól függően hol fekszik az ingatlan.

Ha belterület, az jó, könnyebb rá építeni, de ekkor is ki kell vonni művelés alól.
Ha külterület, akkor kevésbé beépíthető, és a művelésből való kivonás is nehezebb.
Hogy egy külterületet belterületbe vonjon az önkormányzat, ahhoz rengeteg feltételnek kell megfelelni, sok kötelezettséget ró a településre (közművesítés, utak építése, közszolgáltatások bizotsítása, nagyobb területnél óvoda/iskola férőhely biztosítás, stb.), ez nem megy kérelemre, lényegében esélytelen. Megkérdezheted, van-e tervben, de ha nem, akkor ez felejtős.

M7R-227 # 2021.09.08. 17:16

Kedveskéim!

Van nekem egy zártkerti ingatlanom, rajta egy lakóház besorolású épülettel.

Hallottam valami olyasmit, hogy a zártkertek megszűntek, és át lehet vagy át kell soroltatni az ilyen korábban zártkertnek minősítetett telkeket vagy belterületté vagy külterületté? Első kérdésem, hogy igaz-e ez?

A második kérdésem, hogy hogyan lehetne belterületté átsoroltatnom? Az úgy van, hogy van egy aszfaltos út, ez valami főút, három számjegyes út, és az aszfaltos úton ki van téve egy település határ kezdete tábla, 1 km múlva pedig település határ vége tábla. Az én zártkertem ezzel az aszfaltos úttal határos, a kertkapu az aszfaltos útra nyílik. És az én zértkertem azon az 1 km-es szakaszon van, ahol az aszfaltos út belterület, vagyis a két tábla között, ráadásul az 1km közepén, egyenlő távolságra a két táblától.

Köszönöm aranyoskáim.

nanemaaa # 2021.09.08. 07:17

Először építésztervezőt és szakértőt kell fogadnod. Szerencsés esetben a kettő egy személy is lehet. Ő fogja elkészíteni a fennmaradási engedély terveit, és kivitelezői nyilatkozatot pótló szakértői véleményt.
A fennmaradási engedély persze lehet egyben továbbépítési engedély is, amiben egyben megtervezésre és engedélyeztetésre kerül a tervezett bővítés, tehát nem kell kétszer, külön terveztetni és engedélyeztetni.
A megvalósulást követően így az épület feltüntetést is csak egyszer kell megrendelned és kifizetned majd a földmérőnek.
Az nem világos, hogy ki szereti ennyire a szőlőt, de lehetséges, hogy ennek szükségszerűsége valahol a helyi építési szabályzatban van. Mert egy zártkertnek nem kell szőlő művelési ágúnak lennie. Pláne, ha művelésből már ki van vonva az egész telek.
Amiről nem beszéltél, az vélhetőleg az a szándék, hogy lakást szeretnél a zártkertbe. Erről nem árt tudnod, hogy július 16-ával módosult az OTÉK, aminek 29. § (2b) bekezdése kategorikusan megtiltotta a kertes mezőgazdasági területekben (zártkert) a lakás létesítését.

bonyesz # 2021.09.07. 23:21

Kedves Fórumozók,

Kivont, zàrtkerti telekkel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
A telken van egy 20-30 éves épület, amelyre első lépésben fennmaradási engedélyt kell kérnem. Ezt földmérővel kell intéztetnem? Kb mennyi idő lenne ennek az átfutása?
Jelenleg a ház 10-15 nm, amelyet szeretnék ezt követően bővíteni. A telek beépíthetősége alapján, ez beleférhet 60 nm-ig.
Azt a tájékoztatást kaptam, hogy csak abban az esetben kaphatok építési engedélyt, ha telepítem a szőlőt. Ez igaz?
Számomra nem annyira logikus, ha már egyszer ki lett vonatva… :(
Viszont a telekre a sziklás jellege miatt nem lehetséges szőlőt telepíteni. Ilyenkor milyen megoldás jöhet még szóba?

Előre is köszönöm!

nanemaaa # 2021.09.07. 06:41

Telekhatárrendezés. Ez a fogalom a telekrendezés gyűjtőfogalom alá tartozik, akár csak a telekfelosztás, telekegyesítés...stb, így ettől nem kell megijedni, hogy ki így, ki úgy hívja.
Szerintem valamiféle szerződést mindenképpen kell csatolni az átvezetéshez, mert bár itt elidegenítés nincs, de föld csere igen.
Véleményem szerint valóban érdemesebb lenne előtte a másik telket is kivonatni, ellenkező esetben lesz két olyan telketek, amelyek közül egyik sem lesz teljes terjedelmében kivonva művelés alól. Persze, ha a másik telek tulajdonosának másak a szándékai, azt is el lehet fogadni. Utóbbi esetben külön kell majd telkenként kezdeni a kivonásokat.

Tibikiraly # 2021.09.06. 12:35

Tiszteletem!

Adott 2 db "szalagparcella" telek, az enyém "Kivett zártkert", a szomszédé "Zártkert, Kert". Szeretnénk 2 db rövidebb, de szélesebb telket kialakítani, a hész alapján kialakítható a két telek.
Érdeklődni szeretnék, hogy a földtörvény vonatkozik rá?

• Voltam a földhivatalban, ahol az ügyintéző "telekhatár rendezésről beszélt", és nem tudta, hogy érinti-e a földtörvényt, földmérőhöz küldött...
  • Aztán voltam földmérőnél, aki "telekalakításról" beszélt, nem tudta, hogy a földtörvény akadályozná-e, ezért azt mondta, hogy előbb vonassuk ki művelésből, aztán menjek vissza hozzá... (Pluszban ügyvédnél írjunk telekalakítási szerződést.)

Ez tényleg ennyire bonyolult lenne? - Elvégre a telkek m2 területe nem változik, gondolom a helyrajzi szám se (gyakorlatilag az alsó rész "cserélődik" az oldalsóra), kb. 350 m2-ről van szó, termőföld cserélődik kivett zártkertre (a valóságban mindkettő ugyanolyan bozótos terület).