Szocpol törlési kérelem


Portauprince # 2021.09.17. 21:07

Szia, gondolom már nem aktuális a kérdés, de azért válaszolok, hátha.
Az ingatlanra így is lehet adásvételi szerződést kötni, ebben az esetben azonban a szerződésnek tartalmaznia kell azt, hogy teher van az ingatlanon, ezért a Földhivataltól ún. függőben tartást kell kérnie az ügyvédnek ( a szerződés szövegében). Ez 6 hónapos határidőt jelent, ez alatt be kell nyújtani a Földhivatalhoz a törlési engedélyt, illetve később az adásvételi szerződéshez kapcsolódó bejegyzési engedélyt is. Mivel az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény szerint előre kell venni a jelzálogjog törlést, ezért rangsorcsere kérelem nélkül is úgy fognak eljárni, hogy először törlik a jelzálogjogot, majd bejegyzik a tulajdonjogot. Ez mindennapos ügyintézés a Földhivatalokban, ebben semmi különös nincs.

balazs1 # 2021.09.09. 16:48

sziasztok,

2005-ben vettük a lakásunkat, melyre két gyermekre (akkori nevén) Szocpolt vettünk fel. Megszületett mindkét gyerkőc időben, 8 éven belül, melyet a bank felé le is jelentettünk, amikor is a Bank törölte a saját jelzálogjogát, de az Államé fennmaradt.

Tehát a lakásomon van a Magyar állam javára bejegyzett jelzálogjog és elidegenítési és terhelési tilalom, amit csak most vettünk észre (vagyis jelezte a vevő ügyvédje), amikor szeretném eladni a lakásomat.
15 év telt el a régi lakásom megvásárlása óta, nem gondoltam, hogy a 10 év után nem törlődik a tulajdoni lapról mindez és nekünk kell utánajárni.

De a lényeg nem is ez, hanem az, hogy kérelmeztük ma a Kormányablaknál a törlési engedély kiadását, tehát folyamatban van az ügy. Viszont holnap terveznénk szerződést kötni, hogy eladjuk a lakásunkat, mely után ismereteim szerint a vevő tulajdonbejegyzési kérelme széljegyre kerül.

Olvastam egy olyan bejegyzést a neten, ami így szól:
"Szerződtünk (vettünk) lakást. Az eladó 900 ezer Ft szocpolt vett fel, ami 04.12-én volt 10 éve. Minden papírt bevitt a Kincstárnak. A kifogásuk, hogy az ügyvéd már bevitte a Földhivatalhoz az adásvételit, mely szerint széljegyzetben már mi vevők szerepelünk."

A kérdés adja magát: Megköthető így az adásvételi szerződés? Ki fogja adni az állam (a Kincstár..mit tudom én kihez tartozik) a törlési engedélyt és fogom tudni tehermentesíteni a lakást, így , hogy a széljegyen fog szerepelni a vevő?

Köszönöm.