Tulajdoni hányad számítása

Maraja # 2021.10.15. 15:36

Köszönöm szépen.Egyszerűen meg vagyok ijedve.Jóhiszeműen megvettem egy fél házat.Értetlenül állok az előtt ha visszautasította az örökséget ezzel lemondott a házrészéről hogy van tulajdoni joga.Mindenkinek Köszönöm a segítségét.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.15. 10:40

(Úgy értettem, a konkrét esetben nincs ilyen kérelem.)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.15. 10:39

Nem is kell új, önálló lakást kialakítani. Elég, ha nő az alapterület. [Ptk. 5:68. § (1)]

drbjozsef # 2021.10.15. 07:31

kbs,

szerintem itt a tetőtérbeépítés - ahogy a kérdező ki is emelte, hogy nem ráépítés - azt jelenti, hogy bővítette az ingatlant, de nem "új, önálló lakás" ingatlan-t hozott létre. Akkor pedig szerintem nem - de lehet, tévedek.

Ahogy a Ptk. 5:84.§(1)-ből sem következik szvsz, hogy az alperes ne válthatná magához, ha abba beleegyezik - mert például a megállapított megváltási ár a felperesnek nem felel meg, de az alperesnke igen. De ha nincs ilyen kérelem, akkor nincs, ok.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.15. 06:45

(A közös tulajdon megszüntetés iránti perben pedig a kérdező a felperes, és nincs olyan kérelem, hogy az alperes váltsa magához az ingatlant.)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.15. 06:44

A tetőtérbeépítés tipikus hozzáépítés, ami tulajdoni igényt keletkeztet.

drbjozsef # 2021.10.15. 05:42

Maraja,

Elvehetnek a részemből?Kaphat úgy tulajdoni jogot,hogy anno lemondott az örökségről?

A tetőtér beépítése miatt nem, de az illetőnek megtérítési igénye lehet, azt pénzben követelheti, tulajdonjogban nem.
Ugyanakkor a közös tulajdon megszüntetési perben elvehetik a részedet, természetesen a megfelelő ellenérték megfizetése mellett.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.15. 05:30

Rossz helyen keresgélsz.
Nincs ügyvéded? Legyen!

Maraja # 2021.10.15. 05:29

Tisztelt Jogi Fórum!

Szeretnék segítséget kérni.Benne vagyok egy közös tulajdon megszüntetése perben.Ezt most felfüggesztették mert be kell jegyeztetnem az ingatlant.A benne élő nő öröklésnél lemondott a részéről mert nem kívánta fizetni a nagy értékű tartozás.Most viszont benyújtotta az ingatlan nyilvántartáson kívüli tulajdonos pert mert ő építette be a tetőteret viszont nem ráépített. Jó magam ennek a háznak a felét egy éve vettem meg .Elvehetnek a részemből?Kaphat úgy tulajdoni jogot,hogy anno lemondott az örökségről?köszönöm előre is

drbjozsef # 2021.10.08. 15:56

Andrea,

253/1997. (XII. 20.) Kormány rendelet (OTÉK), 1.melléklet :

...
46. Hasznos alapterület: a nettó alapterületnek azon része, amelyen a belmagasság legalább 1,90 m.
...
88. Nettó alapterület: helyiség vagy épületszerkezettel részben vagy egészben közrefogott tér vízszintes vetületben számított területe.

Andrea # 2021.10.08. 14:42

Köszönöm a választ. Van ennek a hasznos terület szabálynak valahol jogi paragrafusa? Valamivel alá kell támasztanom az érvelést.

Majordomus # 2021.10.07. 15:24

Persze hogy nem tér ki,mert az nem az szmsz kompetenciája.

Nézd neg az Alapitó Okiratot!
.ami abban van,az a tuti!

Egyébként tetőrtérben a 140 cm feletti rész a hasznos alapterület.

Hogy értsd miről van szó!

4 emeletes házban a 3 alsó lakás 61 m2 alapterületű.
A felettük lévő tetőtéri lakás is természetesen,de az a tető hajlásszöge miatt csak a 140 cm feletti területtel számol,tehát csak 47 m2. Értelemszerűen csak 47 m2 alapján fizet közös költséget is.
Nézd meg az alattad lévő lakás mennyi m2, abból vegyél le 25%-ot.
Vagyis kb. 25 %-al kevesebbet kell fizetned mint az alsó szomszédnak

Ez persze kb. megközelités,nem tudjuk mennyi a tetőszög nálatok.

Sokkal egyszerübb ha megnézed az Alapitó Okiratban. Kötelezően lennie kell nálad egy példánynak.

Ha nincs,kérj egyet a közös képviselőtől. Az eldönti a kérdést.
Mármint az Okirat.

Andrea # 2021.10.07. 15:04

Tisztelt "Jogi Fórum"!

Társasházban lakunk a tetőtérben. A nyeregtető teljes oldalsíkja a lakásunk területén van. Kérdésem, hogy a tulajdoni hányad kiszámításában minden (akár 3 cm-es magasság is beleszámít-e), vagy csak az un. hasznos alapterület? Régebben úgy emlékszem, hogy a 180 cm feletti részt tekintették hasznos alapterületnek, de ez nem tudom mennyire igaz most is.
Így a tulajdoni hányadunk sokkal több, mint amit ténylegesen használni tudunk, és ennek megfelelően horribilis a közös költségünk is. A ház SZMSZ-e nem tér ki erre a kérdésre. De ugyanígy kérdéses az erkély számítása is.
Kérem szépen véleményét, válaszát!
Üdvözlettel:
Bánki Andrea