Túlépítés (telken belül), fennmaradási engedély


laci06 # 2021.11.25. 17:05

Kedves Fórumozók!

Egy 3. kerületi ingatlannal kapcsolatban (Csillaghegy) lenne kérdésem, mégpedig fennmaradási engedéllyel kapcsolatban.
Érdeklődünk egy 3. kerületi családi ház megvétele iránt. Az érdeklődés során tudomásunkra jutott, hogy a földhivatalnál szereplő térképmásolaton nem a teljes ingatlan szerepel, és egy melléképület (20m2-et meghaladó), tovább egy a házzal közös fallal rendelkező garázs (téglából épített) nem szerepel a térképmásolaton, illetve a földhivatalnál található vázlatokon sem.

Kiderült, hogy ennek az az oka, hogy az építkezés során ezekkel az épületekkel (külön-külön is) már a beépíthetőséget meghaladón került beépítésre a telek (a lakóház önállóan teljesen kihasználja a beépítettséget, mivel nem nagy telekről van szó), vagyis így az engedélyeztetésükre nem volt lehetőség az építés során. A szomszédokat ezek a felépítmények nem zavarják és a 10 év során soha senki nem jelezte a tulajdonosok felé, hogy bármi problémája lenne azzal, hogy kicsit többet építkeztek, mint amennyit hivatalosan lehetett volna. Az építkezés óta viszont már több mint 10 év eltelt (igazolhatóan), és eltérő tájékoztatásokat kaptunk arra vonatkozóan, hogy mit lehetne tenni. Két verziót hallottunk eddig:

  • Kérhetünk a garázsra és melléképületre fennmaradási engedélyt, és mivel 10 év eltelt az építés óta, ezért ezt meg fogjuk kapni, utána pedig egy földmérő segítségével benyújthatók a módosítások a földhivatalhoz, és ott fel fogják vinni a térképmásolatra is a 2 építményt, vagyis „teljesen legalizálhatók” ezek.
  • A másik verzió szerint, mivel a 10 év eltelt, ezért elbontatni már nem fogják, de mivel ezen építményekkel a beépíthetőség meghaladóan épülne be a telek, ezért ezeket hivatalosan a földhivatalnál található vázlatokra, térképmásolatokra nem lehet felvinni, vagyis csak „félig” legalizálhatók.

Meg tudnátok mondani, hogy melyik verzió a helyes? Ki mit gondol/tud?

Köszönöm a segítséget!

nanemaaa # 2021.11.29. 08:22

A második a nagyjából helyes válasz. Azzal a kiegészítéssel, hogy ilyen esetben sincs szó legalizálásról, csak a hatóság elveszítette az intézkedés jogát. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a tulajdonos ez által jogot szerzett volna. Ergo, ha később bármi engedélyhez kötött építési munkát tervezel az ingatlanon, annak lehet akadálya a telek szabálytalan beépítettsége. Persze az sem lehetetlen, hogy az idők folyamán valamikor kedvező irányba változik a szabályozás, és a végén még akár fennmaradási engedélyt is kérhetsz és kaphatsz a most szabálytalan épületre és épület toldalékra.