Saját lakásomból bejelentett lakó eltávolítása

Szomorú örökös # 2022.01.10. 17:41

wers

Valóban érdekes lenne, ha fiktiválni lehetne annak a címét, aki bent lakik. De most ilyen infót olvasok máshol.

Mint írtam, én is ezen lepődtem meg a Kormányablak oldalon. Ott is azt írja, hogy „ha a szállásadó visszavonja a hozzájárulását” és ehhez nincs hozzáfűzve, hogy csakis akkor teheti ezt meg, ha ellenőrizni szeretné a bejelentőlapon az aláírását, hanem úgy egyébként is megteheti, ha már nem akar hozzájárulni az illető állandó lakcímbejelentéséhez. Én így értelmeztem az oldalon olvasottakat.

LaySoft # 2022.01.10. 15:59

Köszönöm a válaszokat, úgy látom jól belenyúltam, nincs egybehangzó állásfoglalás a vélemények alapján. Mindenesetre akkor elintézem a lakcíme fiktívvé nyilvánítását, abból bajom nem lehet. Az erről szóló határozatot meg lobogtatom neki, hátha jobb belátásra bírom. Ha ez sem segít, akkor jönnek a nyomatékosabb módszerek.

wers # 2022.01.10. 10:16

(Pont fordítva. Nem minősítik fiktívnek a lakóhelyet önmagában azért, mert nem életvitelszerűen laksz ott.)

Ez eddig is így volt. + volt olyan is, ami kikerült, hogy ha nem a visszatérés szándéka nélkül hagyta el. Elég megrázó volt mikor a másodfok elkaszálta az elárverezett ingatlan volt tulajdonosainak lakcímért.... mert ők még szándékoztak volna visszatérni.

Valóban érdekes lenne, ha fiktiválni lehetne annak a címét, aki bent lakik. De most ilyen infót olvasok máshol. (a kettő nem zárja ki egymást, lehet fordítva is)

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.10. 10:10

Nem, nem.

gerbera317 # 2022.01.10. 09:46

"De a birtokost a jegyző megvédi", aki akár a helyzetet megelégelő tulajdonos is lehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.10. 09:42

(Pont fordítva. Nem minősítik fiktívnek a lakóhelyet önmagában azért, mert nem életvitelszerűen laksz ott.)

wers # 2022.01.10. 09:37

Mielőtt félreértés lenne, nem ezt változott: „ De a birtokost a jegyző megvédi.

wers # 2022.01.10. 09:28

Most valamit nagyon megváltoztattak, mintha kikerült volna az eddigi "fiktiválás". Úgy tűnik elsőre, hogy a lakcím fiktiválástól nem véd meg már az ingatlanban életvitelszerű bentlakás. Persze azt is vizsgálják. Az eddigiek szerint nem fiktiválták a ténylegesen bent lakót.

Majd utána érdeklődöm, úgyis kell mennem "látogatóba".

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.10. 08:19

De a birtokost a jegyző megvédi. És a birtok ténylegessét elég jól igazolja a bejelentett lakcím; és csak talál egy-két tanút is.

gerbera317 # 2022.01.10. 07:47

Ezektől még nem kerül ki a lakásból a rokonka.
Egyszerűen ki kell zárni a lakásból, a holmijait is ki kell szórni, és menjen Isten hírével. Nem kell ezt írásos alapra helyezni, ahogyan a befogadást sem foglalták írásba.
Az állandó lakcím nem keletkezteti az itt lakás jogát; az egészen más jogokat keletkeztet, például a gyereke itt járhat óvodába. Ki kell rakni, majd pedig fiktiváltatni kell a címét azzal, hogy "már nem lakik itt". Se rendőr, se jegyző nem kötelezheti arra a kérdezőt, hogy engedje be a lakásba a rokonkát.

Szomorú örökös # 2022.01.10. 06:20

wers

Szomorúka, ”ha az illető az adott címen életvitelszerűen lakik, akkor nem fogják fiktiválni a lakcímét

Igen, én is így tudom, de a Kormányablak oldalán erről érdekes módon sehol nem esik szó, ezt furcsálltam legjobban.

A másik a fiktiválás ahol leginkább azt vizsgálják, hogy hol lakik. De ezt te is ismered.

Hogyne ismerném, hiszen itt is valahogy „bejelentve” maradt az előző tulaj volt férje, és a polgármesteri hivatal rendre ide dobálta be a leveleit. Eleinte csak visszadobtam nekik a hivatal postaládájába, ráírva hogy az illető nem lakik itt. Ez kevés volt, a végén bementem és jeleztem személyesen, akkor mondták, hogy fiktiváltatni kell, mert állandó lakcíme van a házamban. Ezt egyből el is végeztem. A legdurvább egy biztosító volt, aki közölte, hogy nem hajlandók törölni a lakcímét a nyilvántartásból, amíg az ügyfél az új címét be nem jelenti. Még az is kevés volt nekik, hogy egyértelműen leírtam, minden hozzám kiküldött levelük a kukában fog landolni. Aztán pár nap múlva csak megtalálták és átjelentette az új lakcímére a biztosítást. Szóval egy ilyen lakcím azért tud elég sok bosszúságot okozni.

wers # 2022.01.10. 06:03

LaySoft
a szállásadónak nyilatkoznia kell arról, hogy a lakcím bejelentéséhez hozzájárulását nem adta meg

Ilyen eljárást akkor kell indítani, amikor felmerül a gyanú, hogy a lakcímbejelentőt nem a szállásadó maga írta alá.

Még véletlenül se kérjed ezt az eljárás, ha te írta alá a bejelentőt mert azzal hozzájárultál. Egyébként sincs nagy jelentősége. Bejelentés nélkül sem lenne egyszerű a szabályok betartásával kiraknod.

Szomorúka, ”ha az illető az adott címen életvitelszerűen lakik, akkor nem fogják fiktiválni a lakcímét
Ez két külön eljárás. Az egyik (most erről beszélünk) azt vizsgálja, hogy a lakcímbejelentés érvényes volt-e. Először előbányásszák a bejelentő lapot. Ha "pár hónapja" történt akkor nagy eséllyel már felterjesztették a Kormányhivatalból (azaz fizikailag is elküldték) a BM központba. Nagy öröm onnan visszakérni.
Utána vizsgálják, hogy megfelelő-e, nyilatkoztatják a kérelmezőt, hogy felismeri-e az aláírást. Itt még visszavonhatja a kérelmet. Ha azt nyilatkozza, hogy nem, akkor a hivatal elindítja a vizsgálatot.
Régebben ha a vizsgálat eredménye alátámasztotta, hogy érvénytelen a bejelentés, akkor az előző állapotot állították vissza, azaz érvénysítették az előző lakcímet (az akkori szállásadó nagy örömére, aki bizonyára fiktiválást kezdeményezett), most egyből fikitiv lesz a lakcím.
A másik a fiktiválás ahol leginkább azt vizsgálják, hogy hol lakik. De ezt te is ismered. Az előzőnél akár büntetőfejlenrés is szóba jöhet..

Sombokor # 2022.01.10. 05:23

LaySoft

Ne keverd össze a lakcím kérdését a kirakásával, ez két különböző dolog. Az ördögi kör csak látszólagos, ugyanis nem a lakcím miatt van vagy nincs joga ott lakni, és akkor is ki lehet valakit rakni jog szerint, ha lakcíme van ott.

Írásban tájékoztasd arról, hogy a szívességi lakáshasználatát felmondod, meghatározott időre költözzön ki. A papírt két tanú előtt add át neki, ha nem veszi át, akkor a két tanú tanúsítja, hogy felmondtad a lakáshasználatot. Írd bele azt is, hogy mennyi lesz a havi lakáshasználati díj, ha határidőre nem költözik ki. Ha utána se költözik ki, akkor jogi útra lehet terelni a dolgot.

Kis szerencsével a formális papírozás, tanúk, (+az esetleges lakcím fiktiváltatás) megijeszti. Ha nem, ha minden szabályt betartva nehéz küzdelem lesz. Ha fizikailag nem erősebb nálad vagy nem agresszív, akkor meg lehet próbálni (a hivatalos felszólítás után) kiidegelni a lakásból.

Szomorú örökös # 2022.01.10. 03:27

LaySoft

Ez így azonban ördögi kör, mert hatóságilag nem rakhatom ki, mert oda van bejelentve, ki nem jelenthetem, mert ilyen eljárás nincs, viszont nem tudom érvényteleníteni a lakcímét, mert ott tartózkodik.

Olvasgasd itt a hivatalos infókat:

https://kormanyablak.hu/…6/OKMIR00049

Lakcím érvénytelenítésére irányuló eljárást, a szállásadó kérelme alapján lehet indítani. Ebben az esetben a szállásadónak nyilatkoznia kell arról, hogy a lakcím bejelentéséhez hozzájárulását nem adta meg, vagy a hozzájárulását visszavonja. A jegyző, illetve a járási hivatal a nyilatkozat alapján megállapítja a lakcím érvénytelenségét és a döntés véglegessé válását követően a lakcímadatot a nyilvántartásban fiktív jelzéssel szerepelteti mindaddig, amíg a polgár az új lakcímét nem jelenti be.

Én ezen az oldalon egyáltalán nem olvastam azt - pedig én is így tudtam - hogy ha az illető az adott címen életvitelszerűen lakik, akkor nem fogják fiktiválni a lakcímét. Próbálj bemenni és megkérdezni, hogy ilyen esetben mi a helyzet. Egyébként az, hogy ő oda van bejelentve, számára semmilyen alapjogot nem keletkeztet.

Kevésbé törvényes megoldás, hogy egyszer, mikor épp nincs otthon, pakold össze a cuccait és cserélj zárat,
majd néhány „nehéz fiú” ismerőssel várd meg, hogy hazaérkezzen és udvariasan beszéljétek rá a távozásra, hátha megteszi önállóan is.

LaySoft # 2022.01.09. 17:33

Pár hónapja egy családtagomnak önhibájából megszűnt a lakhatása, ezért jóindulatból befogadtam a lakásomba, be is lett jelentve az állandó lakcíme hozzám. Azóta a viszony megromlott, az alapvető együttélési szabályokat sem tartja be, ezért többször felszólítottam, hogy költözzön el, ő azonban erre nem hajlandó.

Olyan eljárásról nem tudok, hogy "lakcímről kijelentés", csak olyanról, hogy "lakcím érvénytelenségének megállapítása". Ennek azonban az a feltétele, hogy az illető már nem lakik a kérdéses címen. Ez így azonban ördögi kör, mert hatóságilag nem rakhatom ki, mert oda van bejelentve, ki nem jelenthetem, mert ilyen eljárás nincs, viszont nem tudom érvényteleníteni a lakcímét, mert ott tartózkodik.

Mik a lehetőségeim ilyen helyzetben, hogy megszabaduljak tőle? (A szóban forgó lakásnak 100%-os tulajdonosa vagyok.)