CSOK támogatással vásárolt ingatlan bérbeadása

Szomorú örökös # 2022.02.14. 04:52

szabad.roza.ida

Hol, kinél lehet panaszt tenni, hogy az állami támogatást egy olyan ingatlanra vették fel, melyet haszonszerzés céljából harmadik fél számára bérbe adnak? Illetve lehet-e anonim módon?

Tehát ha már nem lett a tiétek, akkor dögöljön meg a szomszéd tehene is? Ez annyira kisstílű húzás lenne.
Szerintem ettől még továbbra sem lesz a tiétek, sőt ha a tulajon múlik, akkor soha nem fogja eladni nektek. :-O

szabad.roza.ida # 2022.02.13. 23:03

Tisztelt Ügyvéd Asszony/Ügyvéd Úr!

Az alábbi ügyben fordulok Önhöz jogi tanácsért.
2020-ban költöztünk jelenlegi lakhelyünkre, egy Borsod megyei községbe Budapestről. Szerettük volna a szomszéd ingatlant megvásárolni, ugyanis eredetileg a két telek régen egy volt, mivel gazdálkodással kezdtünk el foglalkozni, jól jött volna, ha tudunk bővíteni. Tudomásunkra jutott, hogy a szóban forgó ingatlant CSOK támogatással vásárolták meg 2019-ben, így 10 évig nincs lehetőség a tulajdonjog átruházására. Ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy nem a tulajdoni lapon szereplő személyek laknak az ingatlanban életvitelszerűen, hanem egy másik család. (az eredeti tulajdonost nem is láttuk eddig).

A település jegyzőjéhez fordultunk az ügyben, akitől azt az információt kaptuk, hogy van bérleti szerződésük. Böngésztem a különféle oldalakat, és én úgy értelmeztem, hogy bérleti szerződést nem lehet kötni CSOK támogatással vásárolt ingatlanra, illetve, csak annak terhére, hogy a támogatást vissza kell fizetni.

Az ingatan vásárlásáról már lemondtunk, és megértettük hogy 10 évig elidegenítési és terhelési tilalom alatt áll, ugyanakkor szeretném tudni, milyen lehetőségeink vannak, ha ilyen ügylet a tudomásunkra jut. Hol, kinél lehet panaszt tenni, hogy az állami támogatást egy olyan ingatlanra vették fel, melyet haszonszerzés céljából harmadik fél számára bérbe adnak? Illetve lehet-e anonim módon?

Köszönettel és tisztelettel:
Szabad Róza Ida