Ingatlanárverés


Majordomus # 2022.08.12. 19:27

Általában 20 % befizetése mellett engedélyezi a végrehajtó a részletfizetést. Nagy összegnél már 10 %-ra is.

Ttamita # 2022.08.12. 11:39

#osztap,

nagyon köszönöm, akkor az általad írtakat szem előtt fogom tartani!

osztap # 2022.08.12. 06:44

kamu az az infó is, hogy bank átvállalja ezt az összeget és fedezetnek ott van az ingatlan?

Eléggé kamunak hangzik. Ha a bank hitelt ad, hogy visszafizesd a meglevő adósságaidat, akkor elvárja, hogy képes legyél visszafizetni a hitelt, azaz legyen rendszeres, legális jövedelmed, pl. bejelentett állás. Ez kötelező, enélkül nem hitelezhet a bank. Amellett biztosítékot kérhet arra az esetre, ha mégsem fizetnél, ami lehet jelzálog egy ingatlanon.
Személyi kölcsön (nem kell ingatlanfedezet), vagy szabad felhasználású jelzáloghitel elvben szóba jöhet. Ezek drágák (10% feletti éves kamat manapság), de mivel hosszú a futamidő, a havi törlesztő alacsony. Mindegyikhez kell tiszta profil a KHR (BAR)-listán. A sajátját mindenki kikérheti minden bank minden fiókjában ingyen.

Ttamita # 2022.08.12. 05:12

#Majordomus,

köszönöm, ezt (sem) tudtam, de most már tisztában vagyok azzal, h területi illetékes van.

Ahogy megvannak az összegek, fogjuk látni a tényleges követelést és annak tudatában gondolkodunk tovább. Azt nem tudom, ha pl három millió ez az összeg, mennyit kell első lépésként befizetni és a fenn maradóra részletet kérni, de ez majd kiderül kedden. Sajnos nem élünk jól, egyik napról a másikra vergődünk át, kvázi semmi megtakarításunk nincs.

Egy kérdésem lenne , ha tudnátok ebben segíteni, hogy akkor kamu az az infó is, hogy bank átvállalja ezt az összeget és fedezetnek ott van az ingatlan?

Majordomus # 2022.08.11. 20:03

Nem bízott meg külön végrehajtót,hanem külön külön indítottak végrehajtási eljárást. Hogy ki az ügyben eljáró végrehajtó azt nem a hitelező(lakszöv. stb) dönti el. Területi illetékesség van.

Nem tudnátok valami pénzt összeszedni?

Ttamita # 2022.08.11. 16:46

#osztap,

rengeteget segítettél , hálásan köszönöm, hogy időt áldoztál erre!! Kedden mennek a végrehajtóhoz , a lakásszövetkezet és a Távhő külön-külön bízott meg végrehajtót, így mind a kettőhöz elmennek és meglesz a pontos összeg!

#Kovács_Béla_Sándor,

valóban nem sajnos.

osztap # 2022.08.11. 12:56

Ttamita,

KBS-nek igaza van, a végrehajtó egy szép mesét mondott. Ha lesz licit az árverésen 08.14-ig, akkor meg fogják venni a Te 1/4-edet, akár tetszik neked, akár nem. Igen, valószínűleg a piaci érték alatt. Miért: Könnyen lehet, hogy a Te tulajdoni hányadod többet ér a piacon, mint 3 mFt. Keress hasonló lakásokat az ingatlan.com-on. Számítsd ki, mennyi az áruk negyede. Igen, a Tied haszonélvezettel terhelt, de vonj le miatta mondjuk nagyságrendileg 30-50%-ot, szerintem még mindig több lesz, mint 3 mFt. Ezért érdemes volna nyomatni, hogy a végrehajtó törölje az árverést. Neki tudnia kell, fillérre, napra pontosan, hogy mennyi a tartozásod. Azt vagy kifizeted, vagy kifizeted egy részét és kérsz+kapsz a többire részletfizetést, és akkor törli az árverést.
Ha szerencséd van, akkor 08.14-ig nem lesz licit, és megy tovább a következő szakaszba, azaz lesz újabb 20 napod.

Jól értem, hogy más végrehajtási jogok vannak bejegyezve anyád és testvéred tulajdoni hányadaira a tulajdoni lapon? Akkor első körben érdemesebb anyádnak/testvérednek azok végrehajtóival beszélni, nem a szolgáltatókkal. Attól, hogy beszélgettek a szolgáltatókkal, azok a végrehajtók vidáman kitűzhetik az árveréseket az ő tulajdoni hányadukra. És a szolgáltatóknak fogalmuk sem lesz a végrehajtó díjairól, amit szintén nektek kell kifizetni ahhoz, hogy befejeződjék a végrehajtás. A kérdés ott is ugyanaz, mint nálad: mennyi a tartozás ma, kaphat-e a részletfizetést, ha x Ft-ot ma kifizet.

Ha valaki megveszi a te hányadodat, és nem tud anyáddal és a testvéreddel megállapodni az egész lakás tehermentes eladásáról, akkor szerintem megvárja majd, amíg kiírják az árveréseket a többi tulajdoni hányadokra. Akkor próbálja megvenni őket, nyilván megint piaci érték alatt. Ha nem sikerül neki, akkor - mivel tudja, hogy nincs pénzetek - jó eséllyel kérni fogja a közös tulajdon megszüntetését a bíróságtól. Ha nem tudjátok őt kifizetni, akkor árverezik az egész lakást - de ott már ő a pénzénél lesz. Extrém esetben ez a per eltarthat öt évig, de azért a zöm egy-két év. Nem mellesleg: az a per nektek sokba fog kerülni, neki sokkal kevesebbe, mert főszabály szerint a felek tulajdoni hányaduk alapján viselik a perköltséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.11. 12:00

Ebből szinte semmi nem igaz.

Majordomus # 2022.08.10. 18:09

Szeptember végére várható...

Ttamita # 2022.08.09. 02:50

Rendben!

Majordomus # 2022.08.08. 19:09

Ird meg mire jutottatok...

Ttamita # 2022.08.08. 03:15

Majordomus,

köszönöm a segítségedet!!

Majordomus # 2022.08.07. 17:06

Ugye-ugye!
Nem olyan egyszerű ez mint amilyennek elsőre látszik.

Az adósságokért a tulajdoni hányad alapján feleltek. A fele a mamáé.

Nézzetek szét,kaparjátok össze a 7 krajcárt és i re ány a végrehajtó egyezkedni! Egy jelentősebb összeget perkálni,kb. 20 % a többire részletfizetést kérni,de egyetemlegesen!

A végrehajtónak hétfőn 8.00-12.00 között van fogadóórája.

gerbera317 # 2022.08.07. 13:41

valóban nem néztem meg a napokat
Ugye-ugye, az értő olvasás? Bezzeg a közjegyző neve, az naon fontos... Lesznek abban az árverési hirdetményben még más, rejtett csodák is. Javaslom a tulajdoni lap tanulmányozását is mert az se csak a tulajdoni hányadok kisilabizálására való, hanem egy kész kalandregény.

Ttamita # 2022.08.07. 08:34

osztap,

nagyon szépen köszönöm Neked és így fogok tenni, elmesélem! Újfent segítettél, mert valóban nem néztem meg a napokat, ismét figyelmetlen voltam, de ez a helyzet kicsinál, így akkor szerda vagy csütörtök tudok menni, de utána mindenképp megírom, mit intéztem. És őszintén köszönöm szépen!!

osztap # 2022.08.07. 07:24

Ttamita,

Majd meséld el, mire jutottál a végrehajtóval! Arra vigyázz, hogy nem minden nap van személyes ügyfélfogadás. Ellenőrizd az árverési hirdetmény fejlécében, hogy ne menj potyára.

Ttamita # 2022.08.07. 07:08

osztap,

nagyon köszönöm az információt és a segítségedet ! Igen, ellenem indult csak az eljárás és így akkor már értem, mi alapján vagyok én a felelős! Holnap mindenképp beszélek a végrehajtóval!

Majordomus,

köszönöm, amiért nem hagytad annyiba és ismételten rákérdeztél a tulajdoni hányadra, átkértem a tulajdoni lapot és azon az szerepel: 1/2 hányad törölve, ez édesapám, aki meghalt, 2/4 anyu, 1/4 - 1/4 testvérem és én. Anyu haszonélvező.
Ahogy minden közüzemi csekk, beleértve a közös költséget is, anyu nevén van, abszolút laikusként pedig ezért sem értettem, miképp lehetek ezért én az adós,. Én azt feltételeztem, azért tőle vonja a DHK, mert ugye minden az ő nevén van, de osztap felvilágosított , engem találtak meg és lettem én az adós.

Majordomus # 2022.08.06. 19:09

És mi van a negyedik 1/4-ed tulajdonnal?

gerbera317 # 2022.08.06. 19:04

Nem kizárt, hogy minden tulajdonos ellen folyik végrehajtás. Elvégre a hirdetményen ott egy csomó vh-kérő, akikről a makacsul házós kérdező még soha nem is hallott. Csak hát házni meg visszaszólni könnyebb, mint használható információt szolgáltatni a segítségkéréshez. Ugyebár.

Majordomus # 2022.08.06. 18:52

Ha téged árvereznek akkor milyen jogcimen vonják a pénzt anyukátok nyugdijából?

Sok minden homályos itt,első lépésben elő kell venni a mamát hogy viritsa elő a papirokat és nyögje már ki hogy kinek tartozik és főként hogy miért?

Nem elég a nyugdija a rezsire?
Addig tisztázzátok mig meg nem jelenik nálatok egy batyuval a hátán,hogy hajléktalan lett.

Majordomus # 2022.08.06. 18:48

Mondjuk azt nem értem hogy ha anyu lakik a lakásban,akkor a közös képviselő miért nem ellene érvényesiti a közös költség követelést?

Majordomus # 2022.08.06. 18:46

Engem az érdekelne hogy ki a negyedik tulajtárs ?

Ugye 3x1/4-ed az 3/4-ed. Kié a negyedik 1/4-ed? Valahogy hadilábon állsz a matekkal.

gerbera317 # 2022.08.06. 17:15

Ez így egy nagy katyvasz. Hát ki a búbánatot érdekel, ki rendelte el a főszám szerinti végrehajtást? Ennél még a végrehajtó email-címében a kukac formájának leírása is relevánsabb információ lenne!
Azt látjuk, hogy ez egy kitűzött, első szakaszos árverés. Nehéz közölni a települést, hogy megnézhessük azt a kszott hirdetéményt, hogy ne az adós előadása alapján kelljen találgatni, hogy miről van szó valójában?

osztap # 2022.08.06. 15:39

Ttamita,

No ez azért árnyalja a helyzetet. Tehát csak Te vagy adós egyedül, és csak a Te 1/4-es, haszonélvezettel terhelt tulajdoni hányadodra folyik a végrehajtás, ha jól értem.

Nézd meg még egyszer az az árverési hirdetményt, kevesebb lesz ott a tőketartozás, mint 4 mFt. Add össze az ott szereplő tőketartozásokat, adj hozzát 30-40%-ot, az egy jó becslés a tartozás teljes összegére, ha már több éve fennállnak a tartozások. A végrehajtó majd megmondja a pontos összeget hétfőn.

Hogy miért téged vett elő a távhő, meg hogy mi konkrétan az intrumos követelés, ahhoz ismerni kéne az iratokat. Ha anyád nevén van a távhő és nem fizetett, téged találhatott meg a DHK mint tulajdonost. Az Intrum követelése bármi lehet...

Néhány dolog, ami aggodalomra ad okot:

  1. Te nem kaptad meg a leveleket. Pedig volt legalább három tértis levél ezelőtt: a fizetési meghagyás, a végrehajtási lap, és a becsérték közlése. Ez akkor szokott előfordulni, ha a Te lakcímkártyádon anyád címe van és ő nem vette át / nem adta oda a leveleket, vagy ha a tulajdoni lapon a Te címed már nem aktuális. Az első miatt el kell vele beszélgetni, de rohamost. A másik miatt a földhivatalban át kell jelentened a címed - menj be a héten, ingyen megcsinálják. A végrehajtónak is jelentsd be a helyes címed hétfőn.
  2. Azt írod, hogy anyád nyugdíjából vonnak valamit, és hogy négymilliós tartozás van a tulajdoni lapon. Ez azt jelenti, hogy még fognak csontvázak kipotyogni a szekrényből. El kell anyáddal beszélgetni, hogy mik ezek. Vegye elő az iratokat, és szedjétek össze, hogy kinek, mennyivel tartozik, és van-e már végrehajtás folyamatban. Nem lesz kellemes, de minél tovább vártok, annál drágább lesz helyhozni dolgokat.
  3. gerbera317 a végrehajtáshoz egyik legjobban értő olvtárs ezen a fórumon. Nem érdemes lepattintani.
gerbera317 # 2022.08.06. 15:26

Jó, akkor a h kilőve. De sáros vagy még az értő olvasással.