Ingatlanárverés


Majordomus # 2023.03.27. 19:22

Van rá esély,és nem szabad bízni a csodában.

gerbera317 # 2023.03.27. 07:11

igazából rám várnak
Na, akkor győzd meg ezeket a lúzereket, hogy te szívesen nyakadba veszed az ügyet, de szíveskedjenek együtt működni, különben egy szép napon még az utcán fogják magukat találni.

Booszne Erika # 2023.03.27. 06:53

Nincs pénzük pereskedni :( Próbáltam összefogni a lakókat, de sajnos eredménytelenül. Van olyan lakó, aki 13 éve csak vár... még egy lépést sem tett az ügyben ... iagzából rám várnak :(

Majordomus # 2023.03.26. 21:45

De miért nem fognak össze a társasház lakói ís inditanak pert a társasház létrehozása érdekében?
A bíróság ítéletében majd létrehozza az Alapító Okiratot.

Booszne Erika # 2023.03.26. 20:38

Sziasztok.
Az én történetem, igazán kacifántos, 13 éve tart és maga a rémálom.
2010-ben vásároltam egy újonnan épülő társasházban, két lakást és egy gépkocsibeállót.
Az egyik lakást és a gépkocsibeállót, teljesen kifizettem készpénzben, míg a másik lakást, amit a fiamnak vettem, teljes hitelből vásároltam meg.
A társasház 95 %-ban készen volt, a szerződés megkötése után, és az ingatlanok kifizetése után, azonnal birtokba is vettük, a tulajdonjogunkat pedig széljegyben rögzítették a Földhivatali nyilvántartásban.
A társasház Miskolcon a Bükk kapuja ( már létező társasház ) B épületeként épült, még pedig úgy, hogy a társasház földjén álló régebbi 145nm2-es egyéb ingatlant, 2010-ben lebontották és annak a helyére építették ezt a 700 nm2-es, új társasházat a már meglévő A épület mellé, B épületként.
A Földhivatalnál a B épület felfüggesztő hatállyal került feltüntetésre , adtak egy határidőt, hogy meddig kell benyújtani a végleges használatba vételi engedélyeket ( az ideigleneseket megkaptuk ), hogy az albetétek feltüntetésre kerüljenek.
A társasház szinte teljesen kész volt, senki nem gondolta, hogy bármi probléma lehet, hiszen szinte csak azok a lakások nem kerültek befejezésre, amiket nem adtak el, mert az új tulajdonos igénye szerint kívánták befejezni, mint a miénket is.
A társasházat az év vállalkozója építette és tényleg nem spórolt ki belőle semmit ... Azonban nagyon jó helyen épült a társasház, így szemet vetettek rá, politikai kapcsolatokkal rendelkező budapesti cégek is. ( Diósgyőri vár közelében épült, Miskolc - Diósgyőr városközpontjában.) Ez az ingatlan itt aranyat érne a megfelelő kezekben és nem spekulánsok kezében.
A lényeg ... a társasházat építő cég ellen elindították a csődeljárást és elkezdték a felszámolását. A felszámoló, sokáig nem tudta a céget felszámolni, mert bizonyos köröknek akart egyértelműen kedvezni, ezt az is bizonyítja, hogy váltóval értékesítette a társasházat és a felszámolás után, saját magát is felszámolta ! Viszont elkövetett egy hibát. Nem hosszíabbította meg az építési engedélyt, a Földhivatalnál leketyegett a határidő és szépen visszaállították a Közhiteles Ingatlannyilvántartásba a Földhivatalnál az eredeti állapotot. Ez azt jelentette, hogy a társasház törlésre került a nyilvántartásból és újra, a már 2010-ben lebontott, 145nm2-es egyéb ingatlan került feltüntetésre. Magyarul, mikor a felszámoló értékesítette a cég vagyonát, az új budapesti tulajdonosnak, már csak erre a 145nm2-es eszmei hányadra tudták a tulajdonjogát bejegyezni. Ezen a 145nm2-es, valóságban nem létező ingatlanon három cég lett a tulajdonos, különböző eszmei hányadokban. Közben én több pert is indítottam, amiben a bíróság kimondta, hogy engem kár nem ért, a lakásokat kifizettem ( közben a hitelt is teljesen kifizettem ), birtokba vettem, csupán egy részjogosítványát nem tudom gyakorolni a tulajdonosi jogaimnak. De polgári értelemben kár nem ért. Megállapították, hogy az adásvételi szerződésem joghatás kiváltására alkalmas, amely felfüggesztő feltételt tartalmaz és abban a pillanatban életbe fog lépni, amint a társasház és az albetétek kialakításra kerülnek. Leírták, hogy ami a Földhivatali nyilvántartásban szerepel, igaz, hogy a valóságban nem létezik, de jogilag igen, mivel a nyilvántartást közhitelesnek kell venni ... és bár a társasház a valóságban létezik fizikálisan, de jogilag nem létezik, mivel nincs feltüntetve a közhiteles nyilvántartásban. Magyarul, ami jogilag létezik, az a valóságban nem létezik, és ami a valóságban létezik, az jogilag nem létezik ... tehát, mivel a szerződésem albetétekre szól , akkor fog életbe lépni, ha a társasház feltüntetésre kerül a Földhivatalnál.
Közben az egyik céget ( Credit Unió Zrt ) , aki az eszmei hányadra megkaparintotta a tulajdonjogot, szintén elkezdték felszámolni.
A felszámoló, lazán kiírta árverésre a társasházban a lakott lakásokat és üzleteket, tehát az én két lakásomat és gépkocsibeállómat is. Nem értettük, hogyan lehetséges, hiszen jogerős ítéleteim vannak, illetve a cég amit felszámol, az az eszmei hányadon, a 145nm2-en rendelkezik tulajdonosi hányaddal, hogyan határozták meg, hogy melyik lakás a Credit Unióé és melyik a másik kettő cégé, mikor jogilag nem létezett a társasház és nincsenek albetétek.
Az ügyvédek megkeresték a felszámolót, és megküldték az ítéleteket, amire a felszámoló mégcsak nem is válaszolt, nem reagált, hanem újra és újra kiírta az árverést, mert vevő sem akadt ebben a bonyolult jogi helyzetben. Kifogással éltünk a Budapesti Törvényszéknél, aki 2022. november 04.-én felfüggesztette az árverést, ennek ellenére a felszámoló az újabb kiírt árverést, nem úgy zárta le, hogy a bíróság felfüggesztette azt, hanem, hogy újra eredménytelen volt az árverés. Nem is értettük, hogy ez is hogyan lehetséges. Hogyan lehetséges, hogy a Törvényszék felfüggeszti határozattal az árverést, a felszámoló meg utána nem erre hivatkozva zárja le az árverést, hanem eredménytelenségre hivatkozik.
Itt tartunk most. 2010-ben vettem a lakásokat, mindent a törvényben előírtak szerint teljesítettem, szerződés szerint tettem mindent, a lakásokat kifizettem az utolsó forintig ( mondjuk ezt soha senki nem is vitatta és a bíróság minden ítéletben kimondta ) , mégis árverezik a lakásaimat. 2012-ben , törölték az Földhivatali nyilvántartásból a társasházat, az eszmei hányadra 2015-ben kerültek bejegyzésre az új tulajdonosok ( mondjuk ott is sunda bunda volt ) , a felszámoló azonnal felszámolta magát, miután ezek a cégek bejegyzésre kerültek. Most 2023 van. Mögöttem van 5 per, feljelentések garmadája ... 2022. november 04.-től az árverés fel van függesztve és az idő csak megy. 41 évesen vettem a lakásokat, most 54 éves vagyok, egy ház árát elpereskedtem, és nem értem, hogy mi történik ebben az ügyben. A társasház továbbra sem létezik ( de a Credit Uniónak valahogy sikerült rá felrántani 300 milliót a Pénzügyminisztériumtól ), amit most a felszámoló nagyon vissza akar szerezni ... na de így ? Azoktól az emberektől, akik becsületesen kifizették az otthonaikat ? Nem tudom mi lesz ennek a vége, de anyagilag és főleg egészségileg, beleroppan már mindenki ebbe a cirkuszba :( Bükk kapuja társasház Miskolc :(

Majordomus # 2023.03.13. 21:05

Majd az unokája ha feltúrja az iratait a hagyatékból.

Marahaz # 2023.03.13. 19:19

Az amerikás öregurat vállaltam volna, de ez a lakottan árverés már túl sok nekem. Így nem vágok bele.
De sokat tanultam az esetből, köszönet érte minden hozzászólónak!

drbjozsef # 2023.03.13. 06:21

Ha nem találja meg a bíróság sem, bírósági letétbe megy. Onnan megkaphatja, ha előkerül.

Majordomus # 2023.03.12. 20:57

S az amerikai öregúr tulajdoni hányadának az ellenértékével mi lesz?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.03.12. 19:09

Jogi Fórum.

osztap # 2023.03.12. 18:19

gerbera317,

Szerintem a bejegyzés alapja az ítélet lesz, amiben a Ptk. 5:84. § (1) szerint a bíróság a felperes tulajdonába adja az alperes tulajdoni hányadát, ellenérték fejében. Amint KBS írta, a bíróság előnyben részesíti ezt az árveréssel szemben, mert muszáj neki az alábbi PK vélemény 1. pont alapján:
https://kuria-birosag.hu/…-pk-velemeny
Hogy az amerikás öregúr mit mond majd a jogerős ítéletre, az senkit nem fog érdekelni...

Marahaz,

A "lakottan" azt jelenti, hogy megfelel a Vht. 141. § (3) szerinti valamelyik feltételnek.
A tulajdoni lapon a tulajdonosnak a tulajdon megszerzésekori lakcíme van feltüntetve, ha ő maga nem jelentette be a földhivatalnak, hogy új címe lett azóta.

Vadsuhanc # 2023.03.12. 18:01

Mert a Faktorcégek ezeket az árverés alatt álló ingatlanokat hirdetik is ( magát az árverés tényét ) országosan , ellentétben az önálló bírósági végrehajtóval.

nemethalizka # 2023.03.12. 17:28

Üdvözletem! Adott egy ingatlan, amit kb. 12 éve árvereztet egy bank bedőlt jelzáloghitel miatt, teljesen eredménytelenül. A ház féláron sem kelt el évekig...(jó ingatlan amúgy, csak vidéken van) A bank követelését megvásárolta egy faktorcég nemrégiben. Most ez a faktorcég kérte a ház árvereztetését, és lám, hirtelen ketten is licitálnak a házra. Amire 12 évig SENKI. Miért lehet ez?

Marahaz # 2023.03.12. 14:07

Ez a lakás februárban piacon volt, a fotókból egyértelmű, hogy nem lakott.
Viszont most látom, hogy lakottan kerül árverésre.
Tulajdoni lapon minden tulajdonos más lakcímmel rendelkezik.
Ez esetben miért lehet a "lakottan" jelölés?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.03.12. 08:22

A bíróság feljogosíthatja a felperest, hogy váltsa magához az alperes illetőségét. Sőt, ezt előnyben részesíti az árverezéssel szemben. (Az lehet, hogy felhívja a felperest, hogy igazolja a fizetőképességét, vagy akár bírósági letétbe is helyezteti a pénzt, de megítéli.)

gerbera317 # 2023.03.12. 07:11

miért ne kérne magához váltást
Kérni bármit lehet. Tegyük fel, megkapja, jogerősen. Mire az öreg amerikai azt mondja, hogy a maci faxát, azt. Ő még hagyján, de ha ügygondnok van csak, ő pláne nem fogja eladni más vagyontárgyát adásvétellel, már csak azért sem, mert a megbízása csak a perre szólt, nem tovább. De egyébként sem tenné a felelősség miatt. Akkor mi van? Végrehajtani nem lehet, az elvi képtelenség. Akkor újabb per?
Nem, a bíróság eleve nem ítél ilyet. Közös vagyont árverés útján kell megszüntetni, mert az végrehajtható, és ott az ügygondnoknak sem kell a rablásban tevőlegesen résztvennie, csupáncsak tűrnie kell a végrehajtást. És ha megvan az amerikai, ugyanez.

osztap # 2023.03.12. 05:55

A perkölltség nem számít, mert azt az alperes fogja viselni
Jogos. De a kisebb illetéket előlegezni is könnyebb.

Amit bukni fog a kérdező, az a saját részének a 2 százaléka.
Már ha az egész ingatlan árverési értékesítését kéri, nem? De miért ne kérne magához váltást, és utána adná el az egészet maga? Szerintem jó eséllyel jobb árat kapna.

gerbera317 # 2023.03.11. 22:29

A perkölltség nem számít, mert azt az alperes fogja viselni, és az árverési vételár rá eső részéból kerül levonásra. Amit bukni fog a kérdező, az a saját részének a 2 százaléka. De ha befektetési célból árverez most, akkor okosabban teszi, ha majd akkor hagyja, hogy inkább más nyerje meg az árverést.

Majordomus # 2023.03.11. 21:03

Tűt a szénakazalban...
Nehéz lesz.

osztap # 2023.03.11. 12:36

Marahaz,

Amit most tudsz indítani, az az, hogy megpróbálod megtalálni a tulajdonost Amerikában. Ha sikerül, valószínűleg gyorsabb és olcsóbb megegyezni vele, mint a per. Elvégre neki talált pénz... A tulajdoni lapról tudod a nevét, születési évét, egy régi címet és hogy mikor lakott ott. Innen Gugli és szövetségi meg tagállami adatbázisok, Facebook, stb. Ingyen, ha Te csinálod, vagy erre szakosodott cégek pár száz dollárért.

Ha nem sikerül, a per előtt kérnék a közjegyzőtől előzetes bizonyítást az ingatlan értékére. Ez gyorsít, és felezi a per illetékét. De ehhez kell, hogy már a tulajdoni lapon ott legyél.

Vadsuhanc # 2023.03.11. 11:58

Elébe nem tudsz menni a dolgoknak, mivel még nem nyerted meg a licitet... az árverést.
Ha megnyered a kérdéseidre akkor is bizonytalan a válasz bár vannak határidők az ügyintézésben, de a bíróságok gyakran túllépik ezt. Arra ne számíts véleményem szerint, hogy ha az árverést meg is nyered az egész ingatlan még ebben az évben a nevedre kerül.....

Marahaz # 2023.03.11. 11:46

Utánanéztem mi is ez a közös tulajdon megszüntetése.
Ez időben pénzben mennyi lehet?
A hirdetményt gondolom a tulajdoni lapon lévő amerikai címre küldik és ha visszajön, hogy a címzett nem található, akkor még próbálkoznak mással is? Ez a része a dolognak mennyi idő lehet? Azért kérdezem mert tovább értékesítés lenne a cél, így az időfaktor is fontos.
Májusban zárul a licit, addig elébe mehetek a dolgoknak kicsit valamivel?

gerbera317 # 2023.03.11. 08:45

Alperesként nincs túl sok lehetősége: vagy megegyeznek az új tulajdonossal, vagy pedig a bíróság mondja ki, hogy közös tulajdon megszüntetése árverés útján.

Majordomus # 2023.03.10. 21:16

Biztosan.
Csak nehogy előkerüljön a 70 éves bácsi. Igaz az meg egyszerűsitené a pert. 70 évesek nem akarnak eladni semmit.

drbjozsef # 2023.03.10. 20:59

Menni fog az ügygondnokkal is.