Magánút


Majordomus # 2023.02.04. 20:03

Üljetek le egy üveg bor mellett negbeszélni.

drbjozsef # 2023.02.04. 06:37

Lajmantin,

Nem, erre nem kötelezheted/kötleztetheted őket.

A legjobb nyilván a közös megegyezés, de ha vita van, perben feltehetőleg megkapnák a szolgalmi jogot a bejárásra (esetleg azt sem, ha máshonnan megközelíthető a telkük, neked szükséged van arra a területre konkrét okból, mondjuk építkeznél rá, és nekik a más irányból megközelíthetőség nem jár aránytalan sérelemmel), de te legfeljebb azt kérhetnéd, és valszeg kapnád is meg, hogy a bejáráskoz nem szükséges területeket szabadítsák fel. A szolgalom bejáráshoz van, nem lomtárolásra. De azt, hogy ezt a területet vegyék meg, arra nem fogják őket kötelezni.
Ha a telkeket újra lehet rendezni, szabályosak mardnak, és ők is akarják, akkor persze közösen megegyezhettek bármiben, a megvételben is.

Majordomus # 2023.02.03. 20:44

Nem kötelezi,de nem biztos hogy ki tudod zavarni onnan.

Lajmantin # 2023.02.03. 14:52

Átjárással terhelten is kellene, csak akkor másképp gondolkodom a továbbiakról, mert kevesebb a hasznosítható terület.

Tárgybeli telek szomszédai használják a terület egy részét útnak, tárolónak, kiskertnek, itt-ott önkényes elkerítés is van. De ezek a szomszédok a kérdéses területnek nem tulajdonosai. Bejegyzett szolgalomra, elbirtoklásra utaló jelet nem látok, a tullap III. része üres.

Így most kb azt gondolom, hogy a meglevő aszfaltos utat meghagyva, az ezen kívüli önkényes utakat (kijárt ösvényeket) át kell terelnem máshova, anélkül, hogy a szomszédok telkének innen való hozzáférését komolyabban zavarnám, de azért származhat ebből némi feladatuk, amiben viszont én már nem akarok részt venni. Vagyis hagyok annyi helyet, hogy beférjen a tüzifás kocsi, de ennyi.

A tárolásra és egyéb célokra jogcím nélkül használt területektől pedig leginkább szabadulnék. Itt az a kérdés: kötelezi-e valami az önkényes használót, hogy ha a területfoglalást megszüntetni nem tudja, nem akarja, akkor vegye meg a területet?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.02.03. 06:34

Kell az átjárással terhelten? Akkor vedd meg!
Átjárással terhelten nem kell? Akkor ne vedd meg.

Majordomus # 2023.02.02. 20:39

Egyeztess a 2 szomszéddal és utána dönts a vételről.
.
Hogy lennének illegális területhasználók ha tulajdonosok?

Lajmantin # 2023.02.02. 14:07

Tisztelt Szakértők!
Egy belterületi beépítetlen ingatlant meg akarok venni. A területen átvezet egy út, ami köztudottan évtizedek óta út, és az önkormányzat le is aszfaltoztatta valamikor, természetben úgy tűnik, mintha folytatólagos lenne, de papír szerint nem is létezik. Ezen út mindkét vége máshonnan is megközelíthető. A friss rendezési terven ez az út nem szerepel. Jelenleg a terület tulajdonosa egy önkormányzattól független cég.
Most az önkormányzat azt mondja, hogy őket nem érdekli az út, és hiába két telekszomszéd is innen közelíti meg a saját telkét, mivel azok illegális területhasználók, ők ebbe nem szólhatnak bele, mert máshol is lehetne kapcsolatuk a közterülettel.
Több csapdát is érzek ebben. Az út területét az önkormányzat nem hajlandó megvenni, ezért nekem kell bevállalni, ha szeretném a terület többi részét. De ha lezárom az utat, vagy körbekerítem a telket, azzal az érintett szomszédok jelenlegi telekmegközelítése lehetetlenné válik, nekik új bejárást kell kiépíteniük. Ha így lesz, mi az, amire jogosan hivatkozhatnak a szomszédok?
(Természetesen olyan megoldást keresek, ami mindenkinek jó lesz, de információt gyűjtök, hogy lehetőleg ne vegyenek palira.)
Köszönöm!
Üdv, L.

Majordomus # 2022.08.15. 18:21

Akkor az önkormányzat az illetékes!

drbjozsef # 2022.08.15. 10:38

groszfater@gmail.com,

Ez kivett terület, már nem tartozik az Fftv. alá, nem kell átminősíttetni.

groszfater@gmail.com # 2022.08.15. 10:17
Majordomus # 2022.08.14. 18:38

Jv. helyi
a rendezési tervre való figyelemmel...

Majordomus # 2022.08.14. 18:37

Gelyi önkormányzat épitési osztálya kiadja a tudnivalókat.

Molnar Judit # 2022.08.13. 21:05

Kedves Tagok!

Szeretnék segítséget kérni, milyen úton induljak el...kivett beépítetlen terület megnevezésű területet kellene átminősítettnünk forgalom elől el nem zárt magán úttá.
Milyen szervhez tudnék fordulni? Ki tudja nekem ezt az atminősitést elinditani?
Köszönettel.